Anders Wikström: Att projektleda ett vårmöte
2017-05-15
Ett vårmöte har många inblandade. I år var det tre organisationer som var arrangörer – Torekällbergets friluftsmuseum, Riksutställningar och Sveriges museer själva – och vi hade hjälp av ytterligare fem organisationer; Livrustkammaren, Skoklosters slott & Halwylska museet, Nationalmuseum, Nordiska museet, Stockholms läns museum, Medeltidsmuseet och Stadsmuseet i Stockholm.
Organisationen består av en styrgrupp och en projektgrupp med deltagare från alla arrangörsmuseer, samt värdar och frivilliga som under vårmötet ser till att allt flyter på bra. Vårmötet bygger på att medlemsmuseer, andra museer och organisationer bidrar med programpunkter som fyller innehållet i alla tre dagar. I år fick vi in över 80 bidrag som vi i projektgruppen sedan kokade ned till 44 olika programpunkter utöver det som skedde på scen under första dagen. Totalt var det en bra bit över 100 personer från i princip alla typer av museer från hela Sverige som delade med sig av sina erfarenheter, tankar och idéer under vårmötet. En enorm kunskaps- och idébank som vi alla i museisektorn kan dra viktiga lärdomar från.
Årets tema – Museet utan gränser – digitala möjligheter – bestämdes tidigt och är ett av de fyra fokusområden som Sveriges museer identifierade i sitt visionsarbete, och som finns publicerade i skriften ”Känn dig som hemma med framtidens museum”. Temat gjorde möjligen att Murphys lag styrde lite väl mycket. I år var det framförallt just det digitala som strulade – naturligtvis! Det blev en del intensiva stunder för oss som skulle få allt att fungera, och det mesta gick till slut att lösa. Förhoppningsvis märkte deltagarna på vårmötet inte av detta alltför mycket. Men det visar ändå på att den digitala infrastrukturen är viktig men också sårbar. Den digitala tekniken kan strula till det rejält och det är svårt att förbereda sig för alla problem som kan uppstå.
Detta är andra gången som jag har fått chansen och äran att projektleda vårmötet. Första gången var vi i Sigtuna 2015, mina egna hemtrakter. Den gången var det 500 deltagare och temat var Museet – ett nav i demokratin. Varför är detta ett så spännande och kul uppdrag? För mig som egen företagare och verksam inom strategisk utveckling av både museer och kulturmiljöer är det extra spännande och givande att få delta i och leda detta viktiga uppdrag eftersom vårmötet ger en så bra indikator på museernas mognad och att det speglar museernas verksamheter i stort. Var ligger vi idag och hur ser vägen ut framöver? Den kunskapen har jag stor nytta av när jag hjälper andra museer att hitta sin väg framåt. Vi borde bli bättre på att stjäla andras idéer och ta det vidare till andra nivåer.
En viktig lärdom som jag har dragit av att projektleda vårmötet är att allt handlar om två kompletterande storheter – helheten och detaljerna. Om det finns en vision eller en helhetssyn är mycket redan vunnet, men det är alltid på detaljerna det avgörs. Det är den dåliga maten, eller teknikstrulet, eller de långa köerna, eller det oklara programmet som deltagarna kommer ihåg – eller rent av det dåliga vädret! Men vi vet ju alla att vi inte kan påverka vädret (eller så gör vi det). Men vad gör det när det serverades så god och rikligt med mat som det var uppe på Torekällbergets friluftsmuseum eller i Södertälje konsthall. Vädret kan vi inte styra men vi kan påverka förväntningarna. Om man vet att vädret kan bli dåligt och att vi kommer att vara utomhus spelar dåligt väder egentligen inte så stor roll – bara maten och sällskapet är bra!
Jag vill slutligen passa på att önska Malmö museum ett riktigt stort lycka till med arbetet inför vårmötet 2018! Ni vet var jag finns.
/Anders Wikström