Nu är vi redo för SkogsNolia. Klockan 04.00 i morse lämnade Ture Hennersson och Mikael Jakobsson Lycksele för att åka mot mässområdet i Hörnefors. I lasten fanns bl.a. motorsågar, hembränd trätjära, frågesport, film, nytryckta t-shirts, broschyrer om Museinätverket Skog & Trä och fotofonder för att ta roliga bilder. Vem vill inte lägga ut en Skogshuggar- eller Kocka-selfie vid sitt mässbesök? Vi har redan provat...

bloggbild kopieraVem vill inte ta en så här fin selfie?

Gårdagen bjöd på två roliga besked:

1. Vi får arrangörsstöd av Dans i Västerbotten/NorrlandsOperan till dansföreställningen I tystnaden är min hud inte längre när vi tillsammans med skogsnäringen och skogsstyrelsen firar Skogens dag den 22 augusti. Föreställningen utspelar sig förstås i skogen!

2. Tillsammans med övriga aktörer på Gammplatsen – Lycksele Sameförening och Lycksele Hembygdsgille – får vi ekonomiskt bidrag av Kungliga Skytteanska samfundet till föreläsningsserien MedVetenskap. Nu kan vi spegla och fördjupa de olika aktörernas intressen på Gammplatsen. Ämnesområdena spänner över samisk tematik, byggnadsvård, lokalhistoria, skog och trädgård. Programläggning pågår.

20150610_163348Kärran är lastad och vi är på väg mot SkogsNolia!

Vi hade också ett bra möte hos Region Västerbotten igår kring arbetet med vår kommande EU-ansökan (Regionala fonden). Förstås står SKOG i fokus på ett sätt som vi tror kan gynna fler än oss som museum - såväl akademi, skogsnäring som samhället i stort. Med vårt projekt vill vi både utmana tankar om vad ett museum är för något och flytta fram gränserna för vår egen organisation. Mycket arbete återstår... Men nu är det fokus på SkogsNolias besökare - välkommen till monter 4029!

//Iréne Gustafson, Skogsmuseet Lycksele

 

Iréne Gustafson är kulturvetare och vice vd på Skogsmuseet. Hon vill se mer om skogens alla värden i det svenska museilandskapet.