I helgen var VD Björn Åström, projektledare Anna-Maria Rautio och jag på SkogsNolia. Vi hade fullt upp i vår mässmonter, där vi t ex träffade Tord Johansson  född 1941 från Täfteå. För honom betyder skogen allt. "Det är livet. Den är jätteviktig för mig. Men så har det inte alltid varit. Jag blev skogsägare 1984. Innan dess var jag en stadsgrabb." På frågan om vad Tord vill uppleva på ett framtida skogsmuseum sa han att han vill se "problematisering av hur det storskaliga skogsbruket påverkar skogen som livsmiljö för skogens djur och växter". En annan besökare, Anna-Lena Axelsson, Umeå sa att hon både vill veta mer om tidigt nyttjande av skog och kunna spana in framtidens skogar.

Så här brukar vi göra, fråga människor som vi träffar på om vad de har för förhållande till skogen och vad de vill se och uppleva på framtidens skogsmuseum. Det är också intressant att höra hur olika skogsaktörer ser på eventuell verksamhetsnytta av ett museum. Västerbottensdagarna på Grand Hotel har varit ett sånt tillfälle, våra egna Arena Skog-seminarier ett annat. De allra flesta uttrycker då också att staten borde ta åtminstone visst ansvar för ett skogligt museum.

"Hemma" på museet har vi haft bussgrupper på besök i helgen som vill se våra utställningar Samer i skog, Huggarepoken och Maskinepoken. De har också ramlat över de mindre, tillfälliga utställningarna t ex den med vävar inspirerade av björkar som bildar en fin, mjuk skogsdunge bland de stora, hårda skogsmaskinerna.

Idag måndag inleds museets och Gammplatsens högsäsong. Öppet alla dagar kl 10-17 fram till 25 augusti. Vi ska förstås packa upp nya motorsågar och en traktor för barn som vi fått under dagarna på SkogsNolia. I lasten finns också en mini-timmerkoja som byggsats, som tagits fram inom Hålla Hus, där vi deltar. Välkommen att se och prova alltsammans på Skogsmuseet i sommar!

//Iréne Gustafson, Skogsmuseet Lycksele

Iréne Gustafson är kulturvetare och vice vd på Skogsmuseet. Hon vill se mer om skogens alla värden i det svenska museilandskapet.