Det här tredje blogginlägget från oss på Magasin 3 handlar om våra relationer med konstnärer och hur de leder fram till de utställningar vi gör. Jag heter Richard Julin och är museets biträdande chef och chefsintendent.

De konstnärer vi arbetar med skapar ofta nya verk till de utställningarna vi presenterar. Det rör sig om större installationer av olika slag, ofta med rörlig bild som inslag. Verken intar hela rum eller salar som växer fram i produktioner som kan ta många månader, ibland flera år av förberedelser. Dialogen och arbetet med en konstnär föregås alltid av diskussioner i programgruppen på Magasin 3. Vi har ett ständigt pågående samtal där vi diskuterar konstnärskap, konstverk, aktuella skeenden i samhället i stort och smått, historiska perspektiv, vårt eget programs historia och annat. Då och då ”klickar det” och ett ämne i diskussionen, ett konstnärskap eller något helt annat, oväntat ämne gör att en idé föds. Det leder till nya verk, utställningar, publikationer och olika typer av, igen, samtal med vår publik.

52-2En viktig del av programgruppens arbete på museet rör utställningsmediet i sig. Vi strävar ständigt efter nya vägar att skapa utställningar och gör det tillsammans med de konstnärer vi arbetar med. Lundahl & Seitl, Santiago Sierra, Christian Boltanski, Sofia Hultén, Tino Sehgal, Katharina Grosse och Felix Gonzalez-Torres är några konstnärer som hjälpt oss utmana både oss själva som institution och utställningsmediet i sig.

22Vi ser mycket konst och träffar många konstnärer, både i Sverige och på andra platser. Snart öppnar Venedigbiennalen som är den äldsta av de konstevenemang vi besöker regelbundet för att se konst, träffa konstnärer och kollegor från hela världen. Biennaler och andra liknande sammanhang är bra tillfällen att starta samtal av olika slag, men även fortsätta dialoger som påbörjats på Magasin 3 en gång i tiden. På den kommande biennalen i Venedig medverkar en mängd konstnärer som vi tidigare gjort utställningar med och ser fram emot att träffa. En av dessa arbetar just nu på ett verk till vårt kommande utställningsprojekt ”On the Tip of My Tongue”. Välkommen att upptäcka något nytt, mycket snart, med oss.

/Richard Julin
Biträdande chef, Chefsintendent Magasin 3 Stockholm Konsthall som är en av tre nominerade till Årets museum 2013, Affilierad professor Stockholms Universitet.

 

Bildinfo: Porträtt Richard Julin. Foto: Christian Saltas. Installationsvy Katharina Grosse "Infinite Logic Conference", 2004. Foto Mattias Gilvell. Matti Kallioinen, "The Beautiful Robot", 2007. Foto: Martin Runeborg. Installationsvy Tom Friedman ”Up In the Air”, 2009. Foto Christian Saltas.