Vad väljer du att göra idag?

I veckan som gått har jag kastats mellan hopp och förtvivlan. På tisdagen fick en romsk kvinna ett spann vatten över sig när hon satt och tiggde utanför en mataffär i Göteborg.

IMG_0992
130 000 personer har sett utställningen Vi är romer på Göteborgs stadsmuseum.15 000 personer har ingått i någon form av utbildning eller seminarier. Vi har jobbat stenhårt med attitydförändringar gentemot romer i Göteborg senaste året. Vad är det som gör att vi fortfarande inte ser varandra som människor? Arbetet fortsätter. Vi skriver historien, vi inkluderar eller exkluderar. Vad väljer du att göra i dag?

WICIA

Göteborgs stadsmuseum valde att anställa 6 romer under 2013 som var representerade i hela beslutsprocessen från arbetsgrupp till styrgrupp. Romskt veto var en förutsättning för samarbete. Vi lärde oss massor om tillit, förtroende och kreativitet. Vi balanserade på maktstrukturer och bjöd upp till dans. Museet slog publikrekord och fick utrikesministern att utbrista i ”Vilken fantastisk utställning!” Det som är unikt i Göteborg i dag är det stöd som romer nu vågar känna. Det stöd som tiggaren Vanessa fick av göteborgarna efter hon fått en hink vatten över sig är unikt i Europa.

Vi frågade romerna Vad vill och kan du? I stället för Vad kan du inte? Romernas situation och historia är nu synlig i Västsverige genom insamling av intervjuer, filmer och bilder. Vi har skapat många möten på museet där kunskap uppstått och attityder förändrats, men arbetet fortsätter.

Nu ser jag romer i ögonen och säger Hej!

//Maria Forneheim
Projektledare Rom san – är du rom?

Göteborgs stadsmuseum är en av de tre nominerade till utmärkelsen Årets museum 2014. Nästa vecka bloggar Bildmuseet i Umeå på den här sidan.