Bakom utmärkelsen, som 2016 delas ut för 20:e gången, står Riksförbundet Sveriges museer och Svenska ICOM. Priset delas ut varje år till ett svenskt museum som visat prov på nytänkande och samhällsförankrad verksamhet. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma utmärkt museiverksamhet, och att inspirera andra museer till innovativ och nydanande verksamhet av god kvalitet.

Vem som helst kan föreslå sitt favoritmuseum till juryn, som består av representanter från Riksförbundet Sveriges museer, Svenska ICOM och allmänheten. Utifrån de inlämnade förslagen nominerar sedan juryn tre slutkandidater.

Här nedan finns de kriterier som juryns bedömning utgår från.

Kriterier
Årets museum ska uppmärksamma ett museum i Sverige som visar prov på nytänkande och samhällsförankrad verksamhet. Det ska vara ett museum som, för publikens bästa, arbetar innovativt med till exempel samlingar, pedagogik, utställningar, samtidsdokumentation, internationellt arbete eller kommunikation. Juryns bedömning av nominerade museer utgår från följande tre kriterier:

• Nyskapande – museet är ett exempel på innovativ, kreativ och nytänkande verksamhet inom något eller flera områden
  • Genomslag – museets verksamhet har fått genomslag hos publiken, påverkan i lokalsamhället eller liknande
  • Mervärde – museets verksamhet kan verka inspirerande och som gott exempel för andra museer

Sista dagen att skicka in förslag till juryn är den 30 november 2015.

Årets museum 2015

Årets museum 2015 blev Marinmuseum i Karlskrona. Museet belönades för att de genom ständigt och långsiktigt arbete förankrats lokalt och regionalt både publik- och näringslivsmässigt och skapat nya strategiska arbetsmodeller för andra museer att inspireras av. Priset delades ut under Museernas Vårmöte i Sigtuna den 15 april 2015 av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Här hittar ni pressmeddelandet>>>

Mats Persson, generalsekreterare Riksförbundet Sveriges museer,
0708-11 60 40, mats.persson@sverigesmuseer.se