Uppdatering av budget 2012, kolla ansökningarna till ny avdelningschef, ledningsgruppsmöte,styrelsemöte, hur får vi ihop finansieringen till utställningen Embrace! i Washington DC? Finnsdet någon arbetsplats åt fulbright-stipendiaten? Hur utvecklar vi Kronobergs slottsruin? Fungerarbemanningen på Utvandrarnas hus? Har vi tillräckligt mycket folk på julskyltningen på söndag?

StafettbloggMitt i detta milda kaos arbetar vi på Kulturparken Småland med vår roll i det omgivande samhället.Det ska bli en strategi för 2013-2015. Det känns mycket avlägset. Pedagogen Karin nästan trycker ut en barngrupp och rusar in i sista stund i konferensrummet. Vi är ca 15 personer – de flesta stressade av den dagliga verksamheten. Vårt uppdrag är att göra en verksamhetsplan utifrån ett deltagarperspektiv.

Först måste vi enas om vad delta betyder. Det tar lite tid. Vi behöver få en bild av hur vi jobbar idag. Det har vi alltid gjort och det har vi aldrig gjort är två mycket vanliga fraser som hämmar allt utvecklingsarbete. Vi beslutar oss för att kartlägga alla aktiviteter i organisationen utifrån ett deltagarperspektiv – vilken nivå av deltagande innehåller aktiviteten? Vi är på god väg redan men vi behöver arbeta mera systematiskt så att arbetet blir tydligt.

Diskussionen på mötet blir het. Vi är inte överens om allt men vi är alla mycket engagerade. Kolliderar kunskapsperspektivet med deltagarperspektivet? I vissa frågor vet vi verkligen bäst och vill lära ut vår kunskap. Tänk om vi går ut med uppgifter som vi inte kan stå bakom. Vi tittar på en film med Nina Simon innan alla måste rusa vidare till den dagliga verksamheten.

Hur långt är vi beredda att riva ner murarna mellan museets experter och publik – är tiden mogen för ett ”wiki museum” där museets användare i allt högre utsträckning står för kunskapen? frågar Mats Widbom i ett tidigare blogginlägg.

Och hur gör man? Skulle jag vilja lägga till alltmedan jag tittar över ev. indexuppräkning av det regionala filmcentrets hyra, funderar över snöskottningen och stämmer möte med kommunchefen om ekonomin 2012.  På skrivbordet på de osignerade fakturorna ligger en artikel från The Economist med rubriken Back to the coffee houses. ”The penny press, …. turned news from a two-way conversation into a one-way broadcast, …. Now the news industry is returning to something closer to the coffee house. The internet is making news more participatory, social, diverse and partisan, reviving the discursive ethos of the era before mass media.”

/Erica Månsson, VD Kulturparken Småland
www.kulturparkensmaland.se