Är en av Marinens tio taktiska grundregler…

StafettbloggI dessa dagar är jag glad över hur vi genom att ”kämpa på” nu kan säga att vi kommit till en ”point of no return”- vi kommer att expandera Marinmuseum med en ubåtshall som hyser en schackpjäs från kalla kriget. Det handlar om HMS Neptun och flottans första ubåt –Hajen.

Tänkte reflektera runt tre avgörande faktorer i tre bloggar denna vecka och den första handlar alltså om – Målbilden!

MarinmuseumDet är först denna vecka som de svåraste passagerna, avgörande besluten och viktigaste avtalen är klara. Visst har vi fortfarande en serie utmaningar framför oss men vi kommer att kunna genomföra en idé som man kan tycka är lite galen men som många också finner väldigt spännande och som ligger rätt i tiden. Vi ska nämligen ta en ubåt på 1000 ton. Lyfta upp den på land och bygga en spännande arkitektonisk byggnad runt den. Byggnaden är inte bara spännande som sådan med sin form som minner om moderna örlogsfartyg i så kallad smygteknik, den signalerar också den rörelse som Marinmuseum har. Vi vill engagera, ta plats i samtiden, jobba med det aktuella ämnet ”kalla kriget”.

Det är i huvudsak tre viktiga samhällsmål som ubåtshallen uppfyller:

1. Vi bevarar och förmedlar en avgörande del av svensk historia - örlogs såväl som industriell sådan.

2. Vi skapar tillväxt inom besöksnäringen men bidrar också på sikt till arbetskraftförsörjningen i denna del av landet.

3. Vi skapar ett unikt, storslaget pedagogiskt instrument för skolan men även för breda grupper människor som vill lära och reflektera.

Så när jag funderar över faktorer som varit avgörande för att vi kommit dit vi är idag, är målbilden den viktigaste. Kanske kan man jämföra detta med att lägga ett pussel.  Målbilden är som locket till pusslet. Har man locket är det mycket lättare, effektivare och roligare att pussla. Jämför med den där påsen pusselbitar som man hittar, men där locket saknas. Svårare, inte roligt och frågan är om man ens blir färdig. Utan målbild blir man utlämnad till omständigheter utanför den egna kontrollen. Slumpen får avgöra. Resurser slösas.

Att börja med målbilden i åtanke är avgörande. Så varje månad, vecka och dag så ser vi målbilden. Försöker hitta och göra det mest avgörande först och lägger ”bit för bit”.

I dagsläget ligger många bitar på plats. Finansieringen ser bra ut. Regeringen har fattat sina beslut. Upphandlingarna är klara och avtalen signerade. Vi har delat ”bilden” med många och vi lägger pusslet med dem.

Det var det första. Det andra handlar om samarbete och det tänkte jag lufta i nästa blogg.

/Richard Bauer
Chef Marinmuseum, Karlskrona

De kommande veckorna bloggar företrädare för finalisterna i Årets museum. Först ut är Marinmuseets chef Richard Bauer.