Stor uppslutning på Museidagen under Almedalsveckan
2019-07-04
På onsdag morgon startade årets Museidag med en frukost i Fornsalen på Gotlands Museum. Det välbesökta minglet samlade ett brett spektrum från sektorn som minglade och fick se på en utfrågning av Ulf Dernevik som är politisk sakkunnig hos kulturministern.

Efter frukostminglet startade seminarieprogrammet en trappa ner i Bildstenshallen. Bland de världsunika gotländska stenarna hade Länsmuseernas samarbetsråd bjudit in Theresé Stoltz (S) Region Halland, Hans Öjmyr, Museichef, Länsmuseet i Gävleborg och Susanne Thedéen, Museichef, Gotlands museum. Olof Hermelin som är museichef på Östergötlands museum ledde panelen som samtalade under rubriken Sveriges största museum – en organisation för framtiden.

Sedan var det dags för livepodd-inspelning med Sveriges Museers framtidssatsning 100 samtal. Under rubriken Varannan samernas – om bredd och mångfald i samband med makt.


När socialdemokraterna 1994 införde varvade listor till riksdagen under parollen ”varannan damernas” ansågs det kontroversiellt. Idag är strävan efter jämställda partilistor en självklarhet för de flesta riksdagspartier. Men hur ser det ut med självklarheten när det gäller kvotering och bred representation i allmänhet när det gäller andra än kvinnor? Den frågan ställdes till expertpanel bestående av Ingrid Inga, ordförande i Svenska kyrkans Samiska råd samt ordförande i Sametingets Kulturnämnd, Helena Westin, nytillträdd ordförande Sveriges Kommunikationsbyrårer med erfarenhet från en mängd ledarpositioner inom media och kommunikation. Helena var också med och tog Pridefestivalen till Sverige och Kitimbwa Sabuni, ordförande för Afrosvenskarnas riksorganisation med erfarenhet av att arbeta med jämlikhetsdata.

Efter lunch var det dags att prata om kulturarv som berör och engagerar. Annicka Engblom (M) och Lawen Redar (S) från kulturutskottets presidium samt Joar Forsell (L) skulle diskutera vilken roll politikerna har i museernas arbete med att stärka samhället och museernas utveckling för framtiden. Mats Persson och Maria Jansén från Sveriges Museer ledde samtalet.

Foto: José Figueroa/Kultur i Almedalen
Dagens andra livepodd-inspelning handlade om vem som bestämmer vad politikerna bryr sig om. Forskning visar att medias agendasättande roll minskar. Vilka andra öppnar det upp för? Stämmer teorin om att partipolitikerna plockar tillbaka allt mer makt över agendan eller är det egentligen opinionsbildande organisationer och tankesmedjor som bestämmer vad vi alla ska bry oss om? Samtalet skedde mellan Andréas Ekström, journalist, författare och föreläsare med bas i Malmö-Lund, utsedd till Årets talare 2019. Milda Malling, forskar om relationer mellan journalister och deras politiska källor. Medarbetare vid Södertörns Högskola i studien som nyligen undersökte relationen mellan den politiska makten och media i fyra europeiska länder, Ulrika Schenström, fristående konsult och kolumnist åt bland andra Aftonbladet och GP. Ulrica är ordförande i Moderatkvinnorna och var tidigare statssekreterare åt statsminister Fredrik Reinfeldt.

Den sista punkten på Museidagens program var Arbetets museums paneldebatt med rubriken Polarisering pågår – är museer en del av problemet? Hur blir vi en del av lösningen? Det resande demokratilabbet som exempel. Myndigheten för kulturanalys konstaterar att svensk kultur är långt från målet att kultur är en angelägenhet för alla. Myndigheten ställer också frågan om museer är ett gruppspecifikt medium. Hur ska museerna som bransch agera för att vara en del av lösningen, inte problemet? Moderator var Ewa Thorslund och diskuterade gjorde Sverker Härd, Myndigheten för Kulturanalys, Henrik Selin, MIK-delegationen, Ulf Dernervik, politisk sakkunnig Kulturdep, Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson S och Niklas Cserhalmi, Arbetets museum.