Med visionen att vara ett museum för alla visar Nationalmuseum hur museer kan göra skillnad genom att vidga samtalet om konst och kultur i samhället - ett arbete som når långt utanför museets väggar. Allt med ett lustfyllt tilltal som genomsyrar hela verksamheten. Därför tilldelas Nationalmuseum utmärkelsen Årets museum 2022.

Foto: Anna Danielsson, Nationalmuseum

Nationalmuseum tog emot utmärkelsen Årets museum 2022 under museernas Vårmöte den 26 april i Halmstad. Priset, ett vandringspris bestående av en glasskulptur designad av Bertil Vallien och ett diplom, delades ut av kulturminister Jeanette Gustafsdotter. Sveriges Museer och svenska ICOM (International Council of Museums) står bakom det prestigefyllda priset.

Juryns motivering:

Konst och kunskap når långt utanför museets väggar tack vare Nationalmuseums arbete inom pedagogik och digitala satsningar. Gamla och nya besökare i alla åldrar engageras i konstsamtal och eget skapande på museet eller på äldreboenden, i gympasalar och online. Med utgångspunkt i de rika samlingarna av konst och design och den nyrenoverade byggnaden med vågade väggfärger skapas ett lustfyllt tilltal som genomsyrar hela verksamheten. En bred publik lockas till utställningar som förmedlar ny kunskap om förbisedda konstnärskap och perioder i konsthistorien. Därtill bedrivs ledande utveckling inom digital kommunikation och konserveringsteknik och metoderna delas med kollegor över hela landet. Med visionen att vara ett museum för alla visar Nationalmuseum hur museer kan göra skillnad genom att vidga samtalet om konst och kultur i samhället.

Juryn för Årets Museum 2022:

Patrik Steorn, museichef Göteborgs konstmuseum, juryns ordförande. Pontus Forslund, chef för fastighet och utveckling vid Göteborgs museer och konsthall, styrelseledamot Svenska ICOM, Maria Jönsson, museichef Norrköpings stadsmuseum (Årets museum 2021), Åsa Karlsson, riksdagsledamot (S), ledamot Kulturutskottet, Jonas Siljhammar, VD Visita.

Om Nationalmuseum:

Nationalmuseum är Sveriges konst- och designmuseum. Det är också en statlig myndighet med uppgift att främja konsten. I samlingarna finns måleri, skulptur, miniatyrer, konsthantverk, design, teckningar, grafiska blad och porträttfotografier. Sammanlagt består samlingarna av cirka 700 000 föremål från 1500-talet och fram till idag.