Historien om Sverige
kf
Västerås
2023-11-29 - 2023-11-29

Föreläsning med Sara Kristoffersson kl.18-19 på Västmanlands läns museum.
En gång i tiden var den lokala Konsumbutiken samhällets centrum. I dag har Kooperativa förbundet fler bekymmer än stigande matpriser. I föreläsningen berättas om folkrörelsens utveckling under 1900-talet. Under stora delar av seklet har det medlemsägda företaget en unik position på marknaden och tränger in i folkhemmets alla vrår – bland annat genom smakfostran, konsumentupplysning och inte minst handel. Men på 1980-talet blöder koncernen och nedförsbacken är brant. Vad var det som hände egentligen?

Sara Kristoffersson är författare, skribent i Dagens Nyheter och professor i designhistoria på Konstfack. Hennes senaste bok är Hela havet stormar. Fallstudie inifrån en myndighet (Volante 2022). Just nu arbetar hon på en bok om Kooperativa förbundet med fokus på rörelsens kulturella och sociala roll.

Arrangeras i samarbete med Industriarvsgruppen inom Västmanlands Hembygdsförbund och fornminnesförening.

Fri entré men begränsat antal platser, anmäl dig genom att mejla namn och telefonnummer till anmalan.karlsgatan2@regionvastmanland.se