”Sveriges kungliga historia går som en röd tråd genom Historien om Sverige”
2023-12-07
Vi hörde av oss till Livsrustkammarens museichef Malin Grundberg som är en av experterna i serien. Hon pratar om olika aspekter av den kungliga historien från 1500-talet till 1900-talet.
Vad har Livsrustkammaren för aktiviteter och utställningar med koppling till Historien om Sverige?
Ett av de föremål som filmades till serien är Gustav III:s maskeraddräkt som finns i museet, som kungen bar på Kungliga Operan då han sköts 1792. Simon Berger berättar om denna dramatiska händelse i Sveriges kungliga historia.
Vi har kopplat flera av våra föredrag och programaktiviteter till serien, under hösten och under kommande vår. Då handlar det om allt ifrån Drottning Margareta på 1300-talet till Karl XII på 1700-talet. Vi kommer även att skapa mer kunskapsmaterial om Sveriges regenter på vår hemsida under 2024. Vi hoppas också att intresset för serien ska vara under hela nästa år. Under hösten 2024 öppnar vi en utställning om 30-åriga kriget i Livrustkammaren som naturligtvis också är en del av historien om Sverige.
Hur tänker ni kring målgrupper för era utställningar och aktiviteter?
Livrustkammarens aktiviteter kopplade till Historien om Sverige är främst föredrag och program för vuxna. Livrustkammaren har dessutom ett stort utbud för barn och familj med koppling till Sveriges kungliga historia och därmed historien om Sverige. Tex lanserar vi nu en barnbok om Livrustkammaren som heter Lystring undersåtar och höstens utställning om 30-åriga kriget har skolan som en av sina viktigaste målgrupper.
Hur kan andra museer arbeta för att uppmärksammas kring serien?
Ett ökat intresse för historien skapar givetvis stort potential för museerna att få fler och kanske helt nya besökare. Serien Historien om Sverige har en varierad mix av spännande iscensättningar och miljöer, autentiska föremål och experter som levererar fakta och det tycker jag att museerna också ska försöka ge besökarna: spänning, autenticitet och fakta.