15 arbetslivsmuseer runt om i Sverige har blivit nominerade till utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum. Vinnaren får 25 000 kr och en utställning på Arbetets museum i Norrköping.

I Sverige finns det 1425 arbetslivsmuseer som berättar om en historisk arbetsplats eller ett yrke, det kan t.ex. vara ett nedlagt sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Alla dessa museer har chansen att bli nominerade till att vinna titeln Årets Arbetslivsmuseum. 2011 vann Jädraås-Tallås Järnväg i Gästrikland.

I år har följande arbetslivsmuseer blivit nominerade:

• Qvarnstensgruvan Minnesfjället, Mariestad
  • Nostalgimuseum, Domarbo
  • Ästads folkskola
  • Bruzaholms bruksmuseum
  • Lesjöfors museum
  • Derome trä & nostalgi museum, Veddige
  • Föreningen Gotlandståget, Järnvägsmuseet i Dalhem - GHI
  • Skolsegelfartyget Ellen, Stockholm
  • Ångaren Bohuslän & Färjan 4, Göteborg
  • Bergslagernas järnvägssällskap (BJs), Göteborg
  • Faktoriet, Eskilstuna stadsmuseum
  • Brio lekoseum, Osby
  • S/V Isolda, Göteborg
  • s/m Vega, Gamleby
  • Smalspåret i Hultsfred AB , Virserum

Vinnaren kommer att utses av en jury den 13 september. Prisutdelningen kommer att ske på det vinnande museet den 20 oktober. Förutom ära och berömmelse får vinnaren 25 000 kr i prissumma. Arbetets museum kommer också att göra en utställning om det vinnande museet.
Bakom utmärkelsen ligger Arbetets museum, ArbetSam, Statens maritima museer, Statens försvarshistoriska museer och Sveriges järnvägsmuseer.