Utmärkelsen Årets museum delas ut varje år till ett svenskt museum som visat prov på nytänkande och samhällsförankrad verksamhet.

Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma utmärkt museiverksamhet, och att inspirera andra museer till innovativ och nydanande verksamhet av god kvalitet.

Kriterier
Årets museum ska uppmärksamma ett museum i Sverige som visar prov på nytänkande och samhällsförankrad verksamhet. Det ska vara ett museum som, för publikens bästa, arbetar innovativt med till exempel samlingar, pedagogik, utställningar, samtidsdokumentation, internationellt arbete eller kommunikation. Juryns bedömning av nominerade museer utgår från följande tre kriterier:

• Nyskapande – museet är ett exempel på innovativ, kreativ och nytänkande verksamhet inom något eller flera områden
  • Genomslag – museets verksamhet har fått genomslag hos publiken, påverkan i lokalsamhället eller liknande
  • Mervärde – museets verksamhet kan verka inspirerande och som gott exempel för andra museer

Bakom utmärkelsen står Riksförbundet Sveriges museer tillsammans med Svenska ICOM (International Council of Museums).

Senast den 30/11 2012 ska nomineringar till Årets museum 2013 vara juryn tillhanda.

Hur du går till väga och kontaktuppgifter till juryn hittar du i detta dokument>>>

Tidigare vinnare av Årets museum

År Årets museum Län