fuism-logotype-2012-barabildDet händer mycket spännande inom pedagogisk utveckling vid svenska museer och kulturinstitutioner. För tredje året i rad lyfter FUISM – Föreningen för pedagogisk utveckling i svenska museer - fram nyskapande och framgångsrika projekt. FUISM:s medlemmar har chansen att nominera det projekt de tycker bör utnämnas till Årets pedagogiska projekt 2012. Nomineringsperioden sträcker sig fram till den 17 december 2012. FUISM:s styrelse väljer ut 3 finalister som tillkännages den 11 februari 2013. FUISM:s medlemmar kan därefter rösta på sin favorit fram till och med den 31 mars 2013. Prisutdelningen sker på Riksförbundet Sveriges Museers vårmöte 15-17 maj 2013.

Kriterier för urvalet till finalister
FUISM:s styrelse bedömer framgången i de projekt som kommer att gå vidare till final utifrån att ett eller flera av följande kriterier är uppfyllda:

  • Förmågan att arbeta med nyskapande och innovativa arbetsformer.
  • Förmågan att aktivt ha arbetat med metodutveckling för att stärka lärande möten i relation till verksamheten.
  • Förmågan att nå ut till den tänkta målgruppen och uppnå de målsättningar som projektet arbetat med.
  • Förmågan att förankra och samverka internt inom den egna organisation och/eller extern med andra samhällsaktörer.

Tidigare vinnare av Årets pedagogiska projekt

  • 2011: Projektet ”Vem har rätt att namnge en plats?” Ett pedagogiskt program för yngre barn kring svåra frågor i anknytning till utställningen Transatlantiska resor på Botkyrka konsthall.
  • 2010: Projektet ”VäskornaEtt pedagogiskt koncept i utställningen (O)mänskligt framtaget i samarbete mellan Riksutställningar, Etnografiska Museet och Forum för levande historia.

Vill du veta mer? Se: www.fuism.se eller www.facebook.com/fuismsverige