Nu har styrelsen för föreningen FORUM för utställare vaskat fram tre huvudkandidater bland museernas inskickade nomineringar. Det är nu upp till föreningens medlemmar att rösta fram vilken utställning som ska ta hem vandringspriset för Årets utställning. Resultatet kommer att presenteras vid galamiddagen på Riksförbundet Sveriges museers vårmöte i Stockholm den 30:e mars.

Styrelsens motiveringar, i bokstavsordning, för de nominerade utställningarna är:

Dandy, Nordiska museet i Stockholm
Nordiska museet har vågat välja en smal målgrupp och når på så vis grupper av besökare som vanligtvis inte besöker museer. Utställningen har lagt stor vikt vid dandykulturens vurm för detaljer och har också låtit detta avspeglas i den omsorgsfulla gestaltningen. Museet har vågat släppa tolkningsföreträdet och bjudit in andra röster än museets egna.

Hemliga handlingar DC-3:an som försvann, Flygvapenmuseum i Linköping
Flygvapenmuseum gestaltar kalla krigets mest dramatiska händelse utan att väja för den mångfald av svåra frågor som fortfarande är levande i DC-3:ans historia. Den såväl suggestiva som minimalistiska gestaltningen hjälper besökaren att skapa sin egen förståelse av händelsen genom studier av nedslagsplatsen och genom en resa i de historiska arkiven. Utställningen förändrar synen på vad ett militärhistoriskt museum kan förmedla.

Kan själv!, Västarvet
Västarvet (Lödöse museum) låter de yngsta barnen bli fullvärdiga museibesökare. Barnen bjuds in till en lekfull utställning vars form inspirerats av Västarvets samlingar. Kan själv! vågar utgå från barnens egna villkor genom en gestaltning som helt ställer de små barnen och deras lek och utforskningslust i centrum.

Pressmeddelande.