Om bara någon månad, med start 1 mars, kommer Blekinge museum att summera ett av konstprojektet Art Lines många satsningar, ”Telling the Baltic”. I ett unikt och spännande samarbetsprojekt har konstinstitutioner, akademier, museer, trettio konstnärer och ett hundratal havets resenärer runt Östersjön samlats med berättandet som utgångspunkt.  ”Telling the Baltic” var uppbyggt i flera delar, med insamling av historier som inledning, workshops för konstnärer och storytellers som nästa del och slutligen en turnerande utställning i Europa, som var i ständig förvandling i form och antal konstnärer på olika platser.

Berättelser från fiskare, fyrvaktare, havsforskare, skeppare, färjepersonal, sjömän, öbor och varvsarbetare samlades in med olika metoder av konstnärer, forskare, museipersonal  och journalister.  Projektet utvecklades vidare i arbete tillsammans med konstnärer i flera workshops, dels i Blekinge, dels på näset Nida i Litauen nära den ryska gränsen. En av höjdpunkterna var mötet mellan fiskarna från Sopot och Ronneby som delade många berättelser med konstnärerna. Historierna har fungerat som bas och inspiration åt konstnärerna som skapat nya verk för utställningen.

Kråkätare TTB
Utställningen visade allt från existentiella och poetiska verk om förgänglighet; verk som rymmer dramatik och politik, till verk med absurd humor och skrock. I utställningen fanns t.ex. Henric Lund Jörgensens film som tar sin utgångspunkt i de svensk-baltiska utlämningarna och bilden av den tidlöse flyktingen och Iwona Zajacs verk som sammanbinder varvsarbetarna i Gdansk med blekingsk broderitradition på dukar uppspända i museets barockträdgård.

Det blev en fantastisk utställning med en mängd olika uttryck. Ingen som var med kommer att glömma den performance som den polska konstnären Anna Steller  genomförde i Blekinge museums barockträdgård, ”Unrelenting beauty of disaster” (se bild nedan). Den handlar om en av de värsta sjökatastroferna någonsin.  Det tyska flyktingfartyget Wilhelm Gustloff torpederades 1945 och 9 000 människor omkom på ungefär en timme.

Anna Steller TTB

Utställningen vandrade runt till alla fem länder som deltar i projektet Art Line - och nya verk tillkom under resan. Sommaren 2013 visades delar av utställningen på Stena Lines färjor Vision och Spirit, vilka trafikerar Karlskrona-Gdynia.  I alla hytter kunde man i radion t.ex. lyssna på den litauiske konstnären Laura Stasiulytes ljudverk där hon samlat in de sånger som några av historieberättarna mest älskar och uppfört dem på nytt som ett hummande och ”insomningsvänligt” ljudspår.

När utställningen visades i Kaliningrad visades verken integrerad med den fasta utställningen på The Museum of the World's Oceans. En eller annan museibesökare blev överraskad av att hitta samtida konst bland de “vanliga” föremålen. Samtidigt blev detta möte mellan museiföremål och samtida konst en påminnelse om att gränsen mellan “sanning” och fiktion inte är självklar.

Deltagande institutioner var förutom museet också Blekinge Tekniska Högskola, Kunsthalle Rostock, Vilnius konstakademi, Laznia Contemporary Art Centre, Gdansk; National Center for Contemporary Arts i Kaliningrad.

Tanken med berättelserna var att de skulle fungera som inspirationskällor. Men ganska snart visade det sig att de levde sitt eget liv. De kommer att visas i en Online-utställning som invigs i mars. Så om du är intresserad av att läsa berättelser, se filmer, lyssna på intervjuer, snart är det möjligt! Små böcker med några historier och QR-koder som leder till Onlie-utställningen kan du få skickat till ditt museum för att dela ut till besökare.

Håll utkik på Art Lines webbplats eller hör av dig till oss: http://artline-southbaltic.eu

//Torun Ekstrand

Torun Ekstrand är projektledare för det internationella konstprojektet Art Line med Blekinge museum som lead partner. Projektet är delvis EU-finansierat.