För dig som inte kan besöka museerna finns ett stort utbud av digitala visningar, museibutiker via nätet och andra digitala alternativ. Sveriges Museer samlar här länkar till det digitala Museisverige. Dela dem gärna och hör av dig om det finns andra tips du vill delge.

Texten uppdateras löpande när det kommer in tips.

bella_runes_portal-1
Bella Runes Portal – ett digitalt offentligt verk i Västerås av konstnären Bella Rune för Västerås konstmuseum. (foto Bella Rune)

Arbetets Museum
Vill tipsa om den perfekta gratisappen: Museiguide! I appen presenteras ca 500 arbetslivsmuseer runt om i landet – allt från den djupaste gruva till veteranplan som fortfarande flygs. Med kartfunktionen kan du enkelt hitta museer nära dig och filtrera fram det som just du är intresserad av. Appen finns för både iOS och Android. Den är framtagen av Arbetets museum tillsammans med ArbetSam.

På FacebookInstagram och Youtube lägger de ut intervjuer, förhandsvisningar och annat. En del av deras verksamhet är att samla in berättelser från arbetslivet och just nu håller skådespelare från Östgötateatern på att läsa in några av dessa berättelser. Snart kan du till exempel lyssna på rullerskan Alvas berättelse om hur det var att arbeta i vår museibyggnad Strykjärnet, på den tiden huset var textilfabrik. Följ Arbetets Museum i sociala medier så missar du inget!

På museets hemsida kan du botanisera i vår museibutiks fina sortiment och du kan handla via mail eller telefon, de tar emot beställningar från hela Sverige.

Aeroseum
Genomför en kontinuerlig digital uppdatering med filmer, bilder och texter på hemsidan, Facebooksidan, Youtube och instagram.

ArkDes
Återupplev öppningen av utställningen Konstig känsla känns bra från en bekväm plats med dina favorithörlurar, lär dig allt om ASMR utan att behöva lämna ditt hem genom ArkDes nya liveserie Kuddsamtal – en digital upplevelse av vår nya utställning, eller lyssna på poeten Erik Lindman Mata som läser ur sin nya bok ”De äter ur din hand, baby” i ASMR-format till projektet Plug-in Poesi.

Armémuseum
Samlar sitt digitala utbud under sidan ”Öppet – digitalt” som är gemensam för Statens försvarshistoriska museer. Där kan besökaren ta del av digitala visningar för barn och vuxna eller läsa artiklar om föremål och händelser ur försvarshistorien. Där finns även kortfilmer om kalla kriget, audiogudier från utställningarna och en vodd som utspelar sig i beredskapstidens Sverige. Mycket av Armémuseums digitala material finns också på museets hemsidaYoutube-kanalFacebook-sida och Instagram-konto.

Arsenalen
Arsenalen i Strängnäs har utökat satsningen på sociala medier, på 
facebook, instagram
och youtube i syfte att visa en del av det som finns 
i samlingarna nu när besökarna inte kan komma till oss.
Inlägg och filmer har fått väldigt mycket positiv respons både från 
Sverige men även internationellt. Nya filmer och inlägg läggs ut flera gånger i veckan. Även arbetet med Digitalt museum fortgår.

Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum
Har flertalet intressanta filmer som rör den samiska kulturen på sin YouTube kanal.

Bildmuseet
Bildmuseet i Umeå håller öppet digitalt! Med korta filmer på sin Facebooksida berättar de om konst och inspirerar till eget skapande. Luta dig tillbaka för en Konstpaus, ta del konsten som väntar bakom stängda dörrar och spännande höjdpunkter från tidigare utställningar. För skaparsugna barn och vuxna finns tips för både Bildverkstad hemma och Kulturförskola hemma, allt inspirerat av aktuella utställningar.

 På Bildmuseets Instagram kan du följa arbetet både framför och bakom kulisserna och på kontot Bildmuseet_skapa hittar den kreative inspiration till eget skapande. På webbplatsen kan du som alltid läsa om aktuella och kommande utställningar.

Biotopia
Biotopia i Uppsala jobbar mycket med digital naturvägledning nu. Tordagskul är för naturnyfikna barn, och där berättar Anna om något djur eller annat inom naturvetenskap, och det finns även ett pysselförslag i varje avsnitt som man kan göra hemma. De gör också naturfilmer som är tänkta för en vuxnare publik, som är tänkta att inspirera till utflykter i naturen runt Uppsala. I Biotopias naturkasse kan man hitta enklare tips om utflykter och naturupplevelser (paketerade som en färdig matkasse) som man kan få in i sin vardag.

Blekinge Museum
Har visningar på Youtube; om Blekinges dansktid, Skatterna från Vång och flera 2 minuters-filmer om platser i Blekinge, samt föremålsfilmer.

Bonniers Konsthall
Bonnierskonsthall.se – ett nytt virtuellt utställningsrum där det just nu visas videoverk av fyra uppmärksammade konstnärskap; Lap-See Lam & Wingyee Wu, Éva Mag, Iris Smeds, Lisa Tan.

Digitala visningar: 5 min konst – tisdagar och torsdagar kl 11
Få en introduktion till Éva Mags utställning 
Det finns en plan för det här med vår livesända visning Fem minuter konst. Hålls av en av deras konstkunniga värdar på konsthallens Instagram och Facebook.

Familjevisning, lördag 16 maj kl 13. Just nu pågår utställningen Det finns en plan för det här av konstnären Éva Mag på Bonniers Konsthall. Éva Mag har fraktat sju lastbilar med olika föremål från sin pappas gård till konsthallen. Elin Ek är på plats på konsthallen och behöver din hjälp för att sortera skruvar, muttrar, lampor och andra saker. Delta genom att kommentera på Bonniers Konsthalls livesändning på Instagram eller på Facebook. 

Borås Konstmuseum
Har just nu digitala visningar av tillfällig och permanenta utställningar på Facebook och Instagram, digitala visningar av den offentliga konsten i Borås Stad och quiz på Instagram med koppling till museets samlingar.

Du kan också se en filmserie med namn ”Kultur under Covid-19” där kulturarbetare av olika slag berättar om tankar kring Covid-19 och hur pandemin har påverkat deras arbetssituationer.

Bror Hjorths Hus
Visar filmade visningar på sin Facebooksida, på YouTube och ibland också på Instagram. Museet fyller på med nya visningar kontinuerligt. 

Visningarna är olika långa och flera är anpassade för hela familjen, ibland med en kreativ uppgift i slutet.

Cinemateket
Strömmar kostnadsfritt digitalt restaurerade filmklassiker via webbplatsen Cinemateket.se. Varje onsdag fram till midsommar släpps en ny film som sedan finns tillgänglig under en veckas tid.

Dalarnas museum
På Dalarnas museums hemsida har fördjupningar kring våra ämnen och olika tips samlats. Dessa hittar du här. Missa t.ex. inte Samtal från Ljugarbänken eller Kurbits i karantän.

Genom att följa Dalarnas museum på Facebook och Instagram kan du lära dig mer om vår verksamhet, föremål, byggnader, arkeologi och en massa annat spännande.

Digitaltmuseum.se
Målet med DigitaltMuseum är att museernas samlingar ska vara tillgängliga för alla intresserade, oavsett tid och plats. På museerna finns stora och spännande samlingar. Traditionellt har dessa i första hand visats i urval i utställningar och böcker. Stora delar av samlingarna har därför sällan eller aldrig blivit visade för den intresserade allmänheten. Varför inte testa att söka på toalettpapper eller pandemi?

Dunker kulturhus
Är öppet online - ta del av de mesta som de gjort i utställningsväg, intervjuer, uppbyggnad av utställningar och scenkonst osv. Dunkers kulturhus gör också livevisningar i utställningar via facebook med olika teman samt filmade reportage.

Döderhultarmuseet och Fredriksbergs herrgård
Publicerar filmklipp från museerna på sin facebooksida.

Ebelingmuseet i Torshälla
Livesänder visningar på instagram och de publiceras därefter även på Facebook.På Ebelingmuseet visas samlingen av konstnären Allan Ebeling
Museet har även tre rum för tillfälliga utställningar, samt verkstad för skapande verksamhet.

Ekomuseum Historisk skogsexport från Kalix älvdal
Är ett digitalt museum över Kalix älvdal i Norrbotten, bl.a. baserat på de mer fysiska utställningar som funnits sedan tidigare. Projektet med att skapa de ungefär 15 små utställningarna är finansierat av Länsstyrelsen.

Eksjö museum
Har onsdagsvisningar av utställningen ”Tjuvaktig som en skata, om djuret i konsten” läggs upp på museets Facebook och Youtube-kanaler. Dessutom läggs regelbundet upp bilder från utställningen på Eksjö museums Instagram - #djuretikonsten. Museets pedagog har även ställt samman ett digitalt pedagogiskt material till utställningen som skolor och förskolor kan använda sig av. Dessutom finns appen Telling Eksjö att ladda ned, via Appstore eller Google Play.  Med appen kan man gå en stadsvandring i den unika trästaden på egen hand.

Eskilstuna stadsmuseum
På hemsidan kan du se en film om pest och elände i Eskilstuna på 1700-talet och en film om Fristaden.  Där finns också en VR-film låter dig resa tillbaka 100 år i tiden och uppleva en mekanisk verkstad i 360 grader.

Genom Sök i samlingar kan du själv upptäcka Eskilstunas historia hemma från soffan. Kartor, dokument, fotografier och föremål - det är bara att välja! Kanske kan en sökning på "epidemivagn" vara av intresse? 

På museets Facebooksida finns bilder och kortfilmer om både det ena och det andra samt rapporter från arbetet med den stora magasinsflytten som museet genomför. Vill du själv vara med och dokumentera den historiska situation vi befinner oss i nu så kan du via endigital enkät berätta om dina upplevelser av coronaviruset.

På Instagramkontot @eskilstunaantikvarien kan du följa Eskilstuna stadsmuseums stadsantikvarie Anna Götzlinger. Där berättar hon med charm och finess om kända och okända platser och byggnader i Eskilstuna. På @lillastadsmuseet kan du följa museets barnverksamhet och barnens egen utställning Lilla stadsmuseet.

Eskilstuna konstmuseum/ Svenskt barnbildarkiv

Svenskt barnbildarkiv har sedan knappt ett år tillbaka ett digitalt utställningsrum på Instagram. Här visas bilder gjorda av barn från olika platser i Sörmland. Just nu visas utställningen Huvuden. Samlingen "Huvuden" är från 1981. Mellan- och högstadieelever i Årbyskolan, Skiftingehusskolan och Tunaforsskolan i Eskilstuna har gjort porträtten. Utställningen visar ett urval bilder ur den samlingen och pågår mellan 30 mars - 31 maj. Det behövs inget eget Instagramkonto för att ta del av utställningen: www.instagram.com/sormlandsbarn

I samband med utställningens invigning drog Svenskt barnbildarkiv igång teckningsutmaningen #36Huvuden på Instagram och Facebook. Under 36 dagar utmanas du dagligen att rita ett huvud, med en ny twist varje dag. Alla barn och teckningssugna vuxna är välkomna att delta. Du hittar de dagliga utmaningarna i Svenskt barnbildarkivs händelser på Instagram eller Facebook.

Etnografiska museet
Nu finns Etnografiska museet tillgängligt för att besöka digitalt! Via Google Arts & Culture kan du ta del av föremål och utställningar och samtidigt sitta kvar bekvämt hemma i soffan. Du kan också genom Google Street View-verktyget själv gå igenom museet som om du fysiskt vore på plats. För att ta del av det digitala museet, klicka här

På våra sociala medier hittar du fler föremål och filmklipp som du kan avnjuta på egen hand.

Är du lärare eller elev? Här finns våra digitala lärresurser.

Digiseum
Göteborgs stadsmuseum, Röhsska museet och Göteborgs konstmuseet har startat Digiseum, där de samlar museernas digitala material och kompletterar med nytt. Här finns filmer, fördjupningar, podcasts etc.

Ekomuseum Bergslagen
hemsidan finns information om hela området och de 68 platser som just nu utgör museet. Det går också att läsa de sex numren av Magasinet som givits ut 2014 - 2019 och i juni när årets nummer kommer ut finns även det att läsa på webben. På Facebooksidan Ekomuseum Bergslagen görs uppdateringar så gott som dagligen, med fakta, tips och vackra bilder, med mera. På instagram görs uppdateringar så gott som dagligen, med vackra inspirerande bilder från hela området. Instagram: ekomuseumbergslagen

Etnografiska museet
Går att besöka digitalt via Google Arts & Culture. 

Evolutionsmuseet
Evolutionsmuseet i Uppsala erbjuder gratis skolvisningar genom bland annat Skype och Zoom. De jobbar även mer mot Facebook än tidigare där de lägger upp bilder, filmer och streamade livevisningar av sina utställningar.

Filmarkivet.se 
På www.filmarkivet.se finns fler än 2000 filmer att strömma kostnadsfritt; allt från reklam- och journalfilmer till dokumentärer och kortfilmer. Från 1896 fram till idag. Det är unikt rörligt bildmaterial ur filmarkiven som speglar ett svenskt århundrade i förvandling och framväxten av dagens samhälle. Filmarkivet.se är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket.  

Flygvapenmuseum
Samlar sitt digitala utbud under sidan ”Öppet – digitalt” som är gemensam för Statens försvarshistoriska museer. Där kan besökaren ta del av experiment och pyssel för barn eller läsa artiklar om föremål och händelser ur försvarshistorien. Där finns även kortfilmer om kalla kriget och en vodd som berättar om amerikanska nödlandningar i Sverige under andra världskriget. Mycket av Flygvapenmuseums digitala material finns också på museets hemsidaYoutube-kanalFacebook-sida och Instagram-konto.

Forum för levande historia
Erbjuder utställningen Plundring – början till ett folkmord, i 3D och en filmad visning av utställningen Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige. Här finns också poddar om rasism och i filmrummet hittar du dokumentärer, vittnesmål från Förintelsen och intressanta samtal.

Fredens Hus Uppsala
Har digitaliserat en del av sitt arbete inom värdegrundsarbete.

Fredriksdal muséer och trädgårdar
Ett friluftsmuseum med botanisk trädgård som gör livesändningar och filmar inslag på olika teman på både FB och Instagram där man får följa dem i deras vardag tillsammans med naturen och lantrasdjuren.

Friluftsmuseet Gamla Linköping
Erbjuder digitala vandringar på Kulturarv Östergötlands webbplats

Gotlands museum
Har kommit igång med filmade visningar i sociala medier. Därutöver har de en precis omgjord webbshop som lanserats!

Grenna Museum
Har gjort en ny inspirationsfilm "En dag i Gränna" som finns tillgänglig på Youtube. Filmen kommer textas inom kort. Du hittar filmen här.

Kolla in deras händelser på Instagram där följare får ta del av kortare visningar, "gissa föremålet" och annat roligt. Händelserna sparas under våra höjdpunkter på Instagram och går att se flera gånger. Du hittar Grenna Museums Instagram här, eller genom att söka på @grennamuseum. 

Göteborgs konstmuseum
Göteborgs konstmuseum har en samling av internationell klass som omfattar konst från 1400-tal till nutid, företrädesvis från Europa och USA men med en tyngdpunkt i nordisk konst. Samlingen av nordisk konst kring sekelskiftet 1900 är unik i sitt slag. Gå till funktionen Sal för sal i museets webbkatalog för att se de verk som visas för tillfället i respektive sal .

Göteborgs naturhistoriska museum
Har filmade föredrag på sin hemsida. De livesänder även lite med sina biologer, där de pratar om utvalda föremål eller andra delar av vår verksamhet. Det finns även en digital utställning trollbunden.nu

Göteborgs stadsmuseum
Ta del av museets omfattande samlingar, lyssna på podcast, läs berättelser och nyheter i sociala medier och mycket mer.

Hallands Konstmuseum
Har på sin webb material för den som vill ta del av konsten på Hallands Konstmuseum hemifrån. De uppdaterar löpande och publicerar digitala visningar och man kan också lyssna och läsa i vår audioguide. Videoklippen publiceras också på instagram och Facebook för den som hellre följer dem där.

Hallands Kulturhistoriska Museum
Har digitala visningar i 360° av utställningen Spåren under staden. De har också med hjälp av HiStory gjort en ljud och bildapp som finns att ladda ner för android och mac. Sök på museumhalland på appstore.

Hallwylska Museet
Bjuder varje vardag, tisdag-fredag klockan 13.30, in till visningar där vi gör olika nedslag i museets samlingar på Facebook Stories och Instagram Stories.

Tesalong i poddformat. Med palatset som utgångspunkt utforskar vi tillsammans med experter – den tid då konstsamlaren Wilhelmina von Hallwyl samtidigt byggde sitt museum på Hamngatan 4. Vi pratar om allt från mustascher och kvinnorörelsen till dejtingkultur och charterresor. Vandra runt på egen hand i museet och upptäck museet i 3D.

Kom in i museets tavelgalleri, se dig omkring och kom nära konstverken.

Ny visning: Ring dåtiden! Kan man resa i tiden? Om du fick chansen att ringa till år 1909 och prata med någon som levde då, vad skulle du fråga? Nu har ni chansen att ringa till Hallwylska palatset på Hamngatan 4 i Stockholm och året 1909 i en interaktiv digital visning för mellanstadiet. Där bodde ett av Sveriges rikaste par, Wilhelmina och Walther von Hallwyl, i ett av Stockholms mest moderna och påkostade hus.  I huset bodde även tjänstefolk som skötte städning, matlagning, servering mm.  Där fanns till exempel husan Anna, betjänten Eskil och kokerskan mamsell Klaesson. Undrar om någon kommer att svara…För Åk 4-6.

Historiska museet
Har en egen youtube kanal fylld med föreläsningar. På deras hemsida finns det kortfilmer, bilder och info där man får komma föremålen lite närmare.

#expertenberättar i Facebook, Instagram och Twitter. Museets experter fördjupar kunskapen kring många av de fantastiska föremålen i samlingarna. Sök i samlingarna och kunskapsbanken, titta på digitala föreläsningar och visningar, historiskt quiz – vem är du i nordisk mytologi?

För barn och unga finns det en historisk podcast för barn, lyssna på fornnordiska fornsagor, skriv ut och färglägg historiska föremål och se extramaterial från UR:s serie Arkeologens Dotter.

Ta del av det digitala utbudet hos Historiska museet här.

Historiska museet vid Lunds universitet
Har skaffat Youtube där än så länge de korta småvisningarna som finns på museets Facebook är upplagda.

IKEA Museum i Älmhult
IKEA Museum i Älmhult visar en digital version av utställningen Ung Svensk Form 2020, med årets 25 vinnande bidrag. En utställning full av experimentlusta, kreativitet, nyskapande och framåtblickande, något alla kan inspireras av just nu! Utställningen är en samproduktion mellan Föreningen Svensk Form och ArkDes med stöd av IKEA och Malmö stad.

Ytterligare en utställning med ung design här på gång hos IKEA Museum, näst på tur är utställningen ”Röster som håller”, ett urval av bidrag ur Ung Svensk Form 2004-2020, producerad i samarbete med Svensk Form.

Internetmuseum
Är alltid tillgängliga digitalt och tar vi dig med på en resa genom den svenska internethistorien. Vilka var pionjärerna? Vad har vi älskat, hatat och skrattat åt. Hur blev Sverige ett av världens mest digitalt utvecklade länder? Kort och gott… hur kom vi hit?

Jamtli
Jamtli i Östersund kör några olika former av ”Jamtli där du är”, till exempel ”Konst-paus där du är”, ”Jamtli där du är – hos djuren/traditionell byggnadsvård/med mera”. Vi har också ”Jamtli där du är – ett samtal med…” som är ett webbsänt samtal om dagsaktuella ämnen mellan två personer, se mer här.

Jamtli där du är sänds via sociala medier, Facebook och Instagram.

Judiska museet
Delar med sig av samlingarna, judisk-svensk historia och publicerar kortare videovisningar via Facebook och på Instagram.

Junibacken
Håller öppet för barns gosedjur. Alla barn som vill kan skicka in sitt gosedjur till Junibacken för lek i Villa Villekulla, fika i cirkusmatsalen, fredagsdiscodans och åkturer i Sagotåget. Barnen kan följa gosedjurets äventyr digitalt på Junibackens Instagram och Junibackens YouTube.

Järnvägsmuseet
Nya artiklar på DigitaltMuseum med bilder och berättelser om fordon ur Järnvägsmuseets samling. På Facebook publiceras nytagna bilder från Tåghallen, fordonsmagasinet, där följarna gärna får visa sina egna bilder och dela med sig av upplevelser kopplade till det aktuella fordonet. Instagram tar fasta på MuseumWeek med mera. På YouTube finns flera avsnitt av Tågnördarna, som besöker järnvägshistoriska platser i Sverige. Lokråttans spår letar sig ut i Gävle, en tipspromenad för barn som annars skulle ha skett i museet.

Järnvägens Museum Ängelholm
Lägger ut inlägg, bilder och korta filmer på facebook och instagram flera gånger i veckan. Neddykningar i utställningen, bakom kulisserna, historiska fredagsbilder, tävlingar och annat som väcker engagemang och nyfikenhet.

Jönköpings läns museum
Har hela utställningen 100 år av glömska digitalt på youtubekanalen. Dessutom en del konstnärsporträtt samt en digital utställning om Bauers verk.

K A Almgren sidenväveri & museum
Det enda sidenväveriet i Norden som fortfarande producerar sidentyger och band på originalmaskiner i sin ursprungliga fabriksmiljö från 1800-talet. Se bilder från väveriet, titta på en film om att sätta upp en sidenvarp eller ladda ner tvättboken. Museet sänder också live på instagram.

Kalmar konstmuseum & Designarkivet
Lägger ut bilder och gör visningar från utställningarna på museets Facebook-sida och på Instagram.

Konstlabbet – verksamheten för barn och unga – gör live-sändningar och filmer i samma kanaler med inspiration för saker man kan göra hemifrån utifrån teman i utställningarna.

Kalmar konstförenings samlingar finns som vanligt tillgängliga att utforska här.

Kalmar läns museum
Har samlat alla sina digitala kanaler på ett ställe.

Har också flera virtuella upplevelser och har just byggt ett VR-rum där vi bygger upp ett VR-biblioteket som allmänheten ska kunna besöka.

Konstakademien
Har dokumenterat sina aktuella utställningar som finns tillgängliga via deras You Tube kanal.

Konstmuseet i Norr
Erbjuder en digital visning av utställningen En Vacker Utställning som nyligen monterades ner. För den som inte hann se utställningen, eller vill se den igen finns visningen på engelska med svenska undertexter.

Kringla
I Kringla kan du söka i flera av Sveriges museers och arkivs samlingar. Här hittar du information om fornlämningar, byggnadsminnen, kyrkor, föremål och fotografier.

Kulturen i Lund
Har samlat digitala visningar, utställningsfilmer, samlingsdatabaser, digitala årsböcker med mera på sidan Digitalt museum. De kommer att fylla på efter hand med mer filmat material!

Kulturcentrum Ronneby Konsthall
Har precis nystartat en youtube-kanal där de lägger upp digitala visningar av sina utställningar.

Kultur Lindesberg
Ge dig ut på äventyr i Lindesbergs kommun. Om du tar dig tid att utforska kyrkogårdarna kommer du snart befinna dig på en tidsresa. Den digitala guiden ”100 gravar du måste se innan du dör” består av 17 platser och 100 gravar – kända som okända - som ger dig möjlighet att uppleva Lindesbergs kommuns historia ur ett nytt perspektiv. Förutom 100 gravar du måste se innan du dör så finns numera guiden Råsvalslund—en vikingatida boplats och en nutida betesmark.

Appen finns tillgänglig på App Store och Google Play. Den finns både för Iphone och Android och är gratis att ladda ner och använda.

Kulturmagasinet
Har hand om Helsingborgs samlingar. De gör filmreportage och livesänder ibland på sin facebooksida.

Kungliga myntkabinettet
I appen "Pengalabbet" får barn och unga prova att ta hand om en månadslön.

Kvinnohistoriskt museum
Har just nu två pågående utställningar, Rösträtt för kvinnor och 100% kamp, som båda handlar om rättighetskamper. Kvinnohistoriskt museum finns också på Facebook och på twitter/instagram @KvHistmuseum.

Kärnan i Helsingborg
Här måste du bara titta upp i taket, för när såg du åtta takbjälkar av ek senast? Och har du överhuvudtaget någonsin sett takbjälkar från 1300-talets början? Besök Kärnan i Helsingborg via webben i 360-vy.

Landskrona museum och konsthall
Delar minnen, aktuella program och utställningar samt information om kommande evenemang både via hemsida och Facebook. På hemsidan finns det också länkar till våra arkiv och samlingar, där man kan söka på föremål, bilder eller händelser. För att öka tillgängligheten till kultur i ett bredare perspektiv, har en ny sida skapats, Landskrona Play där vi lägger upp filmade godbitar ur våra arkiv och ger tips på nya kulturupplevelser.

Livrustkammaren
Häng med på minivisningar av museet och bekanta dig med fantastiska föremål på Facebook och Instagram.

Nyhet: Digitala visningar för äldreboenden och dagverksamhet landet runt - gratis Upplev Livrustkammaren där du är. Våra erfarna museipedagoger tar med er på en rundtur genom den Kungliga historien. Från Gustav Vasa till Bernadotte. Vi tittar på föremål som direkt kan knytas till kungar, drottningar och kända händelser som slaget vid Lützen eller Gustav III:s maskeradbal.

Med hjälp av

Berömd klänning i detalj. Bröllopsklänningarnas klänning. Den är bred, den är silvrig och alldeles helt fantastisk.

Alla deras skolprogram kan bokas som visning via Skype under tiden Livrustkammaren har stängt

Ta del av berättelser och se unika bilder från museets samlingar. Livrustkammaren finns på Google Arts & Culture. En plattform som erbjuder gratis virtuella besök. Eller botanisera bland unika föremål i Livrustkammarens samlingsdatabas.

Ljungbergmuseet
Kronobergs läns Bildkonstmuseum Ljungbergmuseet finns på facebook och instagram och deras kanaler hittar du via deras hemsida.

Länsmuseet Gävleborg
Har en egen Youtube kanal. Museet erbjuder visningar under olika teman,
till exempel:

  • Möt konsten. En presentation av konstverk ur samlingen av svensk konst.
  • Från samlingen. Något ur samlingarna som vävs samman med en personlig berättelse, en historia.
  • Arkeologi. Aktuella arkeologiska projekt i länet.
  • Kulturmiljö. Aktuella kulturmiljöprojekt i länet.
  • En berättelse från Gävleborg. En personlig historia om en plats eller en person.

Därutöver en flora av olika kortare filmer om olika saker, bland annat en skräckfilm.

Malmö Museer
Följ med bakom kulisserna på Malmö Museer,  ta del av samlingar, utställningar och aktiviteter online via hemsidaninstagram och facebook

Maritiman
Maritimans hemsida finns det mycket att läsa, se och uppleva i väntan på att anläggningen och alla fartygen skall öppna igen. Det går också utmärkt att ladda ned deras innehållsrika ljudspår från audioguiden och ta del av bildsamlingen på Instagram.

Marabouparken
Det finns en berättelse bakom varje tygmönster i utställningen "Wanja Djanaieff och hennes tjugotvå älsklingsfärger". Följ Wanja Djanaieffs julkalender på Marabouparkens Facebook och Instagram varje dag.

Monster-TV! När ni inte kan komma hit till oss kommer vi hem till er - Monsterklubbens proffsiga pedagoger hjälper dig att Monsterklubba hemifrån! I det första avsnittet är det pedagog Johanna Törnqvist som visar oss allt om hur man nåltovar. Håll utkik på Monsterklubbens Facebook för kommande avsnitt.

Marinmuseum Karlskrona
Det finns mycket att läsa, se och uppleva på Marinmuseums webbplats såväl som på Marinmuseums sida på Digitalt museum, där museets intendenter kontinuerligt lägger upp nytt material.

Medicinhistoriska museet i Göteborg
Är just nu stängt på grund av renovering, men man kan följa museet i deras sociala mediekanaler där de delar med sig av foton och berättelser kring utvalda föremål och deras arbete "bakom kulisserna".

Medelhavsmuseet
Via Google Arts & Culture kan du ta del av föremål och utställningar och samtidigt sitta kvar bekvämt hemma i soffan. Du kan också genom Google Street View-verktyget själv gå igenom museet som om du fysiskt vore på plats. För att ta del av det digitala museet, klicka här

På museets sociala medier hittar du fler föremål och filmklipp som du kan avnjuta på egen hand.

Är du lärare eller elev? Här finns våra digitala lärresurser.

Medeltidsmuseet
Går att upptäcka digitalt när museet är stängt. Här kan du bland annat ta en digital tur på museet via Google Maps.

På Facebook kör de livesända guidade visningar tisdagar kl 13.00–13.10.
I spellistan Medeltidsmuseet berättar på Facebook läggs även kortare förinspelade klipp upp med glimtar in i det medeltida Stockholm.

Millesgården
Lägger upp kortfilmer på instagram och facebook, med introduktion till deras utställning och nedslag bland konstverken, både i utställning samt i samlingarna i övrigt, till exempel i gipsmagasinet och skulpturparken.

Mjellby konstmuseum
På Mjellby konstmuseums YouTube-kanal kan du uppleva flera av museets utställningar. I den välsorterade butiken på Mjellby konstmuseum hittar du konstböcker, utställningskataloger och ett stort sortiment av affischer och vykort, en del av utbudet går att beställa via museets hemsida.

Moderna museet
Sänder schemalagda Soffvisningar via instagram stories och Facebook.

I YouTube-serien Skapa som får du tips på hur du hemifrån kan skapa egna konstverk inspirerade av konstnärer i Moderna Museets samling. De släpper ett avsnitt varje söndag. Avsnitten är cirka 3–5 minuter och riktar sig till barn mellan 4 och 9 år.

Kan du hitta konstverkens gemensamma nämnare? Har du koll på konstnärernas bildvärldar och tekniker? Utmana dina vänner eller testa dina kunskaper i museets konstquiz varje onsdag kl 12. Håll utkik i Moderna Museets Instagramstories.

Mölndals stadsmuseum
Det finns mycket att ta del av om Mölndals historia även om du inte kan besöka museet. Bland annat webbutställningar och annat spännande material på Digitalt museum, ett matigt föredrag på Youtube kopplat till den aktuella utställningen ”Mat – i nöd och lust” eller den digitala vandring ”ENTER Mölndal” på två olika platser i kommunen. På sin webbplats samlar museet tips på saker att se och göra både online och utomhus.

Nationalmuseum
Har en uppsjö av sina  verk tillgängliga digitalt. Bilderna är högupplösta och genom att de använder så kallad IIIF kan du zooma in och komma riktigt nära konstverken.

Titta på konst via skärm hemma med barn, en guide för vuxna att diskutera konst med barn.

ABC med Nationalmuseum. Varje veckodag publicerar vi fakta (i sociala medier) om ett konstvetenskapligt ord i sociala medier, hashtag #abcmednationalmuseum

Besök museet online med barn, 4 filmer som är som minibesök. Titta hemma med barnen, ca 5 min per film: https://www.nationalmuseum.se/aktiviteter/aktiviteter-f%C3%B6r-barn-och-familj/museet-online-f%C3%B6r-barn

Ateljéns tips för hemmafix: https://www.nationalmuseum.se/aktiviteter/atelj%C3%A9ns-tips-f%C3%B6r-hemmafix

Läs deras tidning Art Bulletin, som finns helt digitalt och gratis och innehåller flertalet artiklar om konst.

Naturhistoriska riksmuseet
Har en hel sida med online-tips som uppdateras löpande. Museet har även skapat en digital rundvandring bland dinosaurier där man bland annat kan mäta hur stora de var och en 360-graders vy över entrén. Det går även att hitta en Vårkalender för södra och mellersta Sverige, liksom en Vårkalender Norr.

De har haft tips om stadsodling, liksom spaning efter flyttfåglar som återvänder. Och så förstås lite sommartips med trädgårdsbingo om vad man kan hitta i en park, skogsområde eller trädgård. Den ingår i en serie om digital naturspaning som startar kl 10 varje dag på Facebook. Museet erbjuder även andra bingo-brickor som balkongbingo och vårbingo där man kan ladda ner en bricka och spela. Museets jourhavande biolog svarar löpande på frågor och några svar hittar man på museets webbplats.

Museet har utvecklat ett digitalt escape room om jordens och livets utveckling och flera självrättande quizar, till exempel ett om människans utveckling.

För skolor finns ett brett utbud av material anpassat för olika årskurser med koppling till kursplanernas centrala innehåll. Allt finns samlat på sidan Museet i klassrummet]. Där hittar man bland annat en filmad minivisning i utställningen fossil och evolution, ett digitalt escape room och filmer där några av museets forskare berättar om sitt arbete.

Nobel Prize Museum
Har ett lektionsmaterial som utgår ifrån Nobelpriset. Det finns även en stående lektion om Nobelpriset och Alfred Nobel och olika temalektioner.

Det populära konceptet med iscensatta föreläsningar finns också digitalt. Du hittar ett flertal Performance Lecture om alltifrån robotar och sanning till universum och lycka via museets hemsida.

Just nu bjuder museet också på ett spännande samtal mellan Greta Thunberg och Johan Rockström som hölls på Earth Day. De pratar om mod, solidaritet och möjligheter i tider av kris.Det går också att få en titt in i museets pågående utställning ”Mänsklighetens största nytta” via Nobelprisexperten Gustav Källstrand.

Nordiska Akvarellmuseet
Erbjuder sedan flera år livevisningar på Instagram, men de senaste veckorna har de hållit dem flera gånger i veckan.

Sedan tidigare finns alltid konstnärsfilmer att se på hemsidan. På Vimeo har finns ett rikt arkiv av tidigare konstnärsintervjuer, projektdokumentationer och utställningsfilmer. På YouTube konstnärsfilmer och kortfilmserier. Ett exempel är ”Atelje 5” som är en slags nybörjarkurs för de som är nyfikna på att börja måla akvarell.

Nordiska museet
Har öppnat en digital insamling på minnen.se för alla att berätta för framtiden om hur coronaviruset präglar vardagen. På mindre än en vecka har över 1000 berättelser lämnats. Varje dag kl. 12.30 ger museet livesända visningar livesända visningar på Instagram som utforskar museet framför och bakom kulisserna. Panelsamtalet Leva i orostider livestreamades från museet och går att se på Facebook. Mycket kunskapsinnehåll ur utställningen Arktis – medan isen smälter finns att upptäcka på webbplatsen.

Norrbottens museum
Har livesändningar på Facebook varje onsdag klockan 12, med allt från Arkeologiutställning till civilkurage. Livesändningarna sparas i flödet så man kan se sändningarna i efterhand om man vill.

På hemsidan kan du se intressanta webbutställningar, ta del av berättelser om föremål ur museets samlingar, eller varför inte göra virtuella vandringar i kulturhistoriska miljöer i Norrbotten!

På Kulturmiljöbloggen som publiceras varje fredag eftermiddag kan du läsa om sånt som är aktuellt inom kulturmiljö, men också om annat aktuellt på Norrbottens museum.

I den digitala utställningen Under samma himmel kan du ta del av kapitlet ”Födelse”, som handlar om norrbottniska pionjärer.

Norrköpings konstmuseum
Har i dessa tider flyttat sina torsdagsvisningar till webben. Varje torsdag lägger de upp en video på sin Facebook-sida där museets museipedagog Lisa har intressanta samtal om konstverk ur samlingen. Här kan man även hålla sig uppdaterad om framtida digitala aktiviteter. Museet har även en instagram.

Följeslagaren 2 ÄR en bok där alla offentliga konstverk och skulpturer i Norrköpings kommun går att hitta via kartor. Man kan skapa en egen konstvandring med hjälp denna pärla och den finns att köpa i museets reception för enbart 60 kr. Museet jobbar på att ta fram en digital karta
som kommer att finnas tillgänglig på hemsidan inom kort.

Det finns audioguider till flera av konstmuseets utställningar och man kan i
lugn och ro lyssna till dessa antingen hemma eller på plats via en dator eller smartphone. Dessa finns på museets hemsida under fliken audioguide.

Norrköpings stadsmuseum
Har under våren gjort en digital visning i sju delar av den uppmärksammade utställningen Medlöperi och Motstånd- Nazismen i Norrköping då och nu. Filmerna ligger på museets facebooksida och kommer även finnas på museets hemsida. Museet har även gjort en digital visning av textilmaskinerna och korta filmer om texilfabriken YFA samt om pesten som härjade i Norrköping 1711.

Museet kommer fortsätta producera korta filmer för att visa upp museets breda verksamhet. Följ också Norrköpings stadsmuseum på instagramkontot: @norrkopingsstadsmuseum

Norrtälje museer
Har på sin hemsida sammanställt en lång lista med tips på utflykter till fornlämningar, skyltade promenader och andra tips på kulturarv som kan upplevas under rådande omständigheter.

Nynäs slott
Under maj och juni presenterar slottets intendent Sanna spännande objekt från den omfattande samlingen som besökare vanligtvis inte får ta del av. Presentationerna sker på Facebook varje fredag och sparas i flödet.

Nynäs hemsida finns mycket historia att ta del av för att kunna utforska slottets omgivningar på egen hand.

Nässjö konsthall
Visar pågående utställningar på Instagram och Facebook. Konsthallens konstpedagog lägger under sommarlovet även ut digitalt pedagogiskt material istället för den nu inställda lovverksamheten. Dessutom finns appen Kulturspår i Småland att ladda ned via Google Play eller App Store, med appen kan man gå en guidad tur bland stadens väggmålningar.

Prins Eugens Waldemarsudde
Erbjuder digital tillgänglighet till museets samlingar, verk ur tillfälliga utställningar och park och trädgård på sin webbplats.och via sociala medier - Facebook och instagram. Ni kan även handla Waldemarsuddekrukan och andra fina presentartiklar i museets webshop.

Radiomuseet i Göteborg
Kan besökas digitalt via 360 graders panoramor som täcker hela museet. I panoramorna finns svenska och engelska flaggor för audioguider för de aktuella områdena. Sedan kan  man gå tillbaka och fortsätta den digitala rundvandringen. Audioguiderna kan också avlyssnas via separatlänkar. På museets hemsida kan man också söka i våra databaser över museets samlingar, biblioteket med radiottaratur och i vår samling av 78-varvskivor. Vi har också en Android-app som kan heter Radiomuseet i Göteborg och som kan laddas ner från Google Play. Där kan man också besöka museet digitalt enligt ovan.

Rian designmuseum
Rian designmuseum i Falkenberg lägger ut digitala visningar av aktuella utställningar i sociala medier (Youtube, Facebook, Instagram). I samband med lovverksamhet publiceras även instruktionsvideos med designpyssel från museets ateljé. Museets nya smyckesamling finns tillgänglig via smyckoteket.se . Där finns möjlighet att boka ett smycke och sedan hämta det på museet för en tvåveckors låneperiod.

Rian har även ett kulturhistoriskt uppdrag. Med start sommaren 2020 kommer besökare att, med hjälp av en karta och en mobiltelefon, kunna upptäcka Falkenbergs historia på egen hand. Besökarna kommer ges möjlighet att lyssna till berättelser och se foton som berättar om olika slags hem i Falkenberg samt få tips om spännande platser och gårdar att besöka. Läs mer på riandesign.se

Riksantikvarieämbetets K-blogg
Har kartlagt - och tipsar om material som riktar sig till skolan. De har också gjort en rapport om museers digitala förmedling.

Riksidrottsmuseet
Samlar filmer, föremål, pyssel med mera på sin hemsida.

Röhsska museet
Har i sitt Digiseum samlat ihop sina digitala resurser – från museets omfattande samlingar där du kan botanisera bland verk och föremål från olika tider till berättelser och nyheter i sociala medier.

Scenkonstmuseet
Upplev museet i videoformat! Lär dig hur du gör ett eget instrument på museets facebooksida eller titta in på museet via instagram.

Sjöhistoriska museet
Sänder live varje vardag på Facebook och instagram klockan 13.00.

Skansen
Se vad som händer på Skansen på Facebook och Instagram

På Skansens Youtubekanal kan man få klassiska hantverkstips och lära sig allt ifrån att tova ull till att bygga en gärdesgård. Unga djurvänner kan lära sig mer om olika djur på Skansen kids.

Skansenbutiken har en webbshop för den som vill handla vackra textilier, svensk hantverk och mycket annat.

Skellefteå museum
museets hemsida samlas allt som händer under coronatider; Lilla museet för barn, en digital fotoutställning, museets insamling under coronatider där du kan beskriva och skicka in hur ditt liv påverkas. Museets samlingar hittar du här. Skellefteå museum livesänder även vernissage från Facebook och Instagram där pedagoger gör filmade stories på Instagram.

Skissernas museum
Har nyligen startat en YouTube-kanal där man bland annat kan ta del av en introduktionsvisning av museet, Jazz på Skissernas, en serie från Skapande verkstaden för de som vill vara kreativa hemma och visningsserien. Konstberättelser som lyfter verk ur samlingen utifrån olika teman. På museets Instagram-konto finns också möjlighet att få kika bakom kulisserna och se verk från samlingen. Även en hel del som inte finns att se i museets nuvarande utställningar. 

Skogsmuseet i Lycksele
Vill  inspirera till utforskande av museets skogliga och samiska samlingarna på nätet genom att löpande presentera föremål och filmer. Bygger upp en digital kunskapsportal "Visa skogen" med information och tips för dig som vill visa skogen för andra eller hitta visningsmiljöer och aktörer som kan visa skogen för dig. I kunskapsträdet kan du bland annat  läsa om kockorna,
skogsbrukets glömda hjältar, få tips om en kockakoja att besöka eller höra en kocka berätta i en film.

Skoklosters Slott
Besök Skoklosters slott hemifrån - strosa runt i slottets prakfulla rum, kom nära våra kända konstverk som Arcimboldos Bibliotekarien och Vertumnus. Med hjälp av bland annat 3D-teknik har vi tagit fram utställning för att du ska komma ännu närmare historien, oavsett var
du befinner dig.

Har digitala utställningar - vandra runt på egen hand i museet utan att besöka Skoklosters Slott fysiskt. Upplev Skoklosters slott samling på Google Arts & Culture.

Skånes hembygdsförbund
Har flera videor på sin youtube-kanal om föremål i hembygdsföreningarnas samlingar.

Smålands Konstarkiv i Vandalorum
Besök museets digitala konstsamling via webbsidan.

Spritmuseum
Spritmuseum har öppet som vanligt och visar en konstutställning med brittiska konstnären Angus Fairhurst och har skapat en serie samtal kring hans konst, Gorilla Talk. I första avsnittet bjuder konstintendent Mia Sundberg in Jonas Wahlström från Skansenakvariet för ett samtal kring gorillor.
https://www.youtube.com/watch?v=C7qYltHkF48

I basutställningen Dryckeslandet Sverige experimenteras fritt i "dryckeslabbet". Med jämna mellanrum delas recept på dryckerna i sociala kanaler, en kombucha-tutorial finns här
https://www.youtube.com/watch?v=6yjvAoYJ55Q

Statarmuseet i Skåne
Från ett analogt och taktilt museum med stor pedagogisk verksamhet, berättelser och rekonstruerade miljöer ute och inne om statar- och lantarbetarfamiljer, arbetarebiblioteksmuseum, djurpark, ekologiska odlingar och trädgårdar, bokhandel, butik, antikvariat, kafé.....till ett "digitalt äventyr”! Välkomna att ta del av Statarmuseets historia, volontärernas lov, arkiv, inne- och utemiljö, ideer, lästips, recept, tankar mm! På museets hemsida, via Facebook, Statarmuseets instagram och museets youtubekanal.

Statens försvarshistoriska museer med Armémuseum och Flygvapenmuseum
Samlar sitt digitala utbud under sidan ”Öppet – digitalt” som är gemensam för båda museer.

Stockholmskällan
Har precis gjort en en lektionssida med tips på distansundervisning - användbart för lärare och elever.

Stockholms Kvinnohistoriska
Håller alltid öppet på kvinnohistoriska.se och uppdaterar löpande med kvinnohistoriska tips för dig att utforska – från soffan.

Stockholms läns museum
I Platsen utanför kan du besöka platser som både hör hemma mitt i vår gemensamma historia samtidigt som deras tillvaro där är obekväm, mångbottnad och ganska stökig.

Sven-Harrys konstmuseum
Konstpaus! – Digital konstvisning varje tisdag och torsdag. Var du än befinner dig vill museet inspirera med konst från Sven-Harrys konstmuseum. Därför presenterar museet nu Konstpaus! en digital konstvisning där vi djupdyker i vår privata konstsamling två gånger i veckan.

Varje tisdag och torsdag kl 15.00 kommer museets duktiga värdar att visa och berätta om verk från några av våra mycket uppskattade konstnärer. Det blir konstpauser med bland annat Helene Schjerfbeck, August Strindberg, Carl Fredrik Hill, Märta Måås-Fjetterström,Edvard Munch, Öyvind Fahlström och Ernst Josephson. "Konstpaus!" kan du hitta om du följer oss på sociala medier. Vi lägger upp dem varje tisdag och torsdag på Instagram och som Facebook. Har du inte sociala medier kan du se visningarna här.

Premiär för Sven-Harrys webbutik! Välkommen till museets alldeles nya webbutik. Nu är det äntligen möjligt att klicka hem produkter från Sven-Harrys museibutik. 

Här hittar du ett kurerat urval av konsthantverk, design- och livsstilsprodukter samt litteratur. Varje vecka utökar vi sortimentet med spännande produkter. 

Sveriges Fängelsemuseum
Arbetar aktivt med digitala medier för att berätta om brottens och straffens kulturarv. De har en egen Youtubekanal med korta filmer baserade på bilder ur deras arkiv.

bloggen ”Brottsstycken” publiceras kontinuerligt nya artiklar, skrivna både av museets personal och inbjudna gästbloggare.

Förutom sin innehållsrika hemsida där de både berättar om museet och föremålen (se under månadens föremål), så har de även hemsidan Avrättniningsplatser.se där de berättar om dödsstraffets historia ur ett Gävleborgperspektiv och om konstprojektet GRÄNSLAND, MELLANRUM, AVGRUNDER.

Sveriges Historia
Nu får alla elever i grundskolans hög- och mellanstadium ett nytt hjälpmedel i skolarbetet. I ett unikt samarbete lanserar 17 museer runt om i landet den digitala undervisningsresursen Sveriges historia.

Sveriges riksdag - Demokratijubileet
Visar digitala tittskåp med dramatiserade berättelser, filmer och bilder från kampen för allmän och lika rösträtt, folkrörelserna samt om de fem första kvinnorna som kom in i riksdagen 1922.

Stadsmuseet i Stockholm
Har samlat sina digitala tips på en webbsida med rubriken ”Upplev Stadsmuseet och Stockholm hemma”.
Instagram kör de livefika med en bit Stockholmshistoria till kaffet, onsdagar kl. 15.00. Klippet delas sedan på Facebook.

Stadsmuseet i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska samlar in berättelser om människors vardag i coronatider:

https://stadsmuseet.stockholm.se/utforska/manniskor-och-miljoer/beratta-om-din-vardag-i-coronatider/

Stadsmuseet i samarbete med Stockholms Läns Museum samlar in berättelser från de som arbetar inom vård och omsorg: https://stadsmuseet.stockholm.se/utforska/manniskor-och-miljoer/vard--och-omsorgspersonal-skriver-historia/

Sörmlands museum
Har mycket material att utforska digitalt via deras webb. Man kan till exempel lära sig luffarslöjd, kolla in Ebba von Eckermans haute cotour eller läsa om kärlek förr i tiden.

Museet har även digitala visningar och vernissager på Facebook. Nästa vernissage är den 30 maj kl 16.00 för Åsa Elzén: Träda - Fogelstadgruppen och jord.

Tekniska museet
Har gjort ett stort utbud av digitalt material som riktar sig till privata besökare, samlat på sidan Upplev Tekniska hemifrån. Detsamma finns för skolan, på sidan Upplev Tekniska i klassrummet.

Teleseum
Är Sveriges telemuseum med inriktning mot civil och militär kommunikation. Bläddra bland museets youtubefilmer om allt ifrån radarstaionen till Regementets dag, eller titta i museets samlingar.

Textilmuseet
Följ med på en guidad tur i den internationella utställningen Gianni Versace Retrospective (visas t.o.m. 16 augusti) och lär dig mer om några av museets textilmaskiner på Textilmuseets sida Digitalt besök.

Du kan även ta del av filmer och berättelser på Textilmuseets instagram och facebooksida. Varje vecka publiceras ett nytt quiz med textilt tema i museets Instagram stories. Alla tidigare quiz finns samlade i museets instagramprofil.

Thielska Galleriet
Har en rad digitala aktiviteter som går att hitta på deras hemsida.

Tumba bruksmuseum
Bjuder in till en digital kaffepausvisning för seniorer. Vi gör nedslag i Tumba bruks historia. Hur var det att leva och arbeta på Sveriges sedelpappersbruk? Det du behöver för att delta är en mobil, surfplatta eller dator. Anmäl dig till kaffepausvisning. För att delta mejlar du museet på info@tumbabruksmuseum.se

Upplev museet på egen hand. Lyssna och bli guidade hemifrån på Tumba bruk genom att ladda ner appen A guided tour. Här kan du kostnadsfritt lyssna på museets basutställningar och Jubileumsutställningar. Du hittar ljudspåren genom att kostnadsfritt ladda ned appen ”A guided tour” (Avantime productions) i Google play eller Appstore.

I korta filmer visar vi någon del av brukets historia eller delar från vår tillverkning av papper för hand, följ Tuma bruksmuseum på Instagram Stories  för att ta reda på mer.

Uppsala kommuns Kulturella spår
Är användbara för allmänheten och delar av skolan, om en vill göra en stadsvandring i Uppsala med hjälp av digitala resurser.

Uppsala konstmuseum
Museet livesänder visningar via sin facebooksida. De digitala visningarna på Uppsala konstmuseum hittar du också via deras webb.

Uppåkra Arkeologiska Center
Presenterar inom kort minst två digitala lösningar där man kan uppleva Uppåkra. VR är en lösning, en app med en spelliknande funktion och översiktsbild av området är en annan.

Vasamuseet
Vasamuseet erbjuder ett brett digitalt utbud på webben även under normala omständigheter, från spännande filmer och podcasts till audioguider på 18 olika språk. Det går även att digitalt ta del av cirka hälften av museets 40 000 föremål på DigitaltMuseum. 

Nyheter i vårens digitala utbud är World Wide Vasa sänds live varje vardag på instagram kl.16.28. Det är hälsningar från, och visningar med Vasamuseets guider, konservatorer, forskare, museipedagoger, skeppstekniker med flera som tar besökarna till olika platser i och runt museet.

Vasamuseets pedagoger erbjuder skolor runt om i landet träff med museipedagog.

Vasamuseets butik har också utvecklat möjligheten att handla presentartiklar via webben.

Villa San Michele
Villa San Michele, det svenska museet på ön Capri i Italien, har gjort en serie videoavsnitt där Villa San Micheles intendent Kristina Kappelin visar och berättar om museet. Serien finns på deras hemsida. Gå in under rubriken Besök och klicka på Video guide. I dagarna håller de på med att förbereda för digitala visningar av villan. Om du vill boka en sådan
visning är adressen sanmichele@sanmichele.org.

Vänermuseet
Har en youtubekanal med digitala visningar, där de bl.a. har en uppmaning till elever och allmänhet att skildra sin vardag under coronakrisen i serieformat. Dessa bidrag blir i höst en del av utställningen; Hemåt!? Skaraborgska serieskapare. De har också bokade stadsvandringar, hållplats Vänern mobilt, vattenlek framför museet och "Min plats i biosfären" som är en utomhusutställning under sommaren som finns ca en månad på valda favoritplatser i vårt biosfärområde. Se mer på museets hemsida.

Världskulturmuseet
Nu finns Världskulturmuseet tillgängligt för att besöka digitalt. På museets sociala medier hittar du fler föremål och filmklipp som du kan avnjuta på egen hand. Facebook, på Instagram och påYoutube.

Via Google Arts & Culture kan du ta del av föremål och utställningar och samtidigt sitta kvar bekvämt hemma i soffan. Du kan också genom Google Street View-verktyget själv gå igenom museet som om du fysiskt vore på plats.

Är du lärare eller elev? Här finns våra digitala lärresurser.

Vilka spännande föremål gömmer sig i lådorna i museets magasin – och hur kan de berätta historier om vår värld? Lyssna på forskare, författare, intendenter och konstnärer när de tar reda på vad som finns "inside the box". Du lär dig garanterat något nytt. Podden produceras av Världskulturmuseet, Centrum för kritiska kulturarvsstudier (Göteborgs universitet) i samarbete med Folkuniversitetet.
Du hittar den på iTunes här.

Gemensamt för Världskulturmuseerna
Livesända visningar på Världskulturmuseerna. Måndag till torsdag livesänds en guidad visning från Världskulturmuseerna på Facebook, så sätt dig bekvämt i soffan och var redo kl. 14. 

På måndagar livesänder vi från Världskulturmuseet, på tisdagar från Östasiatiska museet, på onsdagar från Etnografiska museet och på torsdagar från Medelhavsmuseet.

Nu kan du gå runt digitalt bland över 10 000 föremål från Världskulturmuseerna i Stockholm och Göteborg online på Google Arts & Culture! Med hjälp av StreetView-funktionen kan över 300 föremål nu utforskas i detalj av människor runt om i världen. Kliv in i Medelhavsmuseets egyptiska gravkammare, besök koreagalleriet på Östasiatiska museet, kika in i tehuset på Etnografiska museet och få en bild av den interaktiva barnutställningen Tillsammans på Världskulturmuseet. 

Värmlands museum
På grund av coronapandemin har Värmlands Museum stängt sina lokaler för allmänheten, men det betyder inte att verksamheten går på sparlåga. Nu försöker man locka besökare på annat sätt. På museets hemsida hittar du bland annat highlights ur samlingarna, Fråga farmor, Skaparmåndag och Samtidsdokumentation kring Coronakrisen.

Västerbottens museum
Utökar utbudet såväl på hemsidan som på sociala medier. De fyller på kontinuerligt med digitala presentationer av utställningar och andra aktiviteter. Vidare erbjuder de artiklar för läsning och berättelser för lyssning. Dessutom planerar pedagogena att ha digital workshop i en av konstutställningarna.

Västergötlands museum
Har precis inlett en satsning på Instagram och Facebook där föremål och fotografier ur samlingarna presenteras i fördjupande texter och detaljrika bilder. Merparten av föremålen finns också att se i museets pågående utställningar. 

Dessutom har de digitala utställningar både på deras hemsida och på Digitaltmuseum.

Västernorrlands museum
Kan du följa i sociala medier med inslag från Murberget friluftsmuseum, arkeologin, byggnadsvård, utställningar och mycket mer. Just nu samlar museet in berättelser om båtminnen och om upplevelser av corona i Västernorrland.På museibloggen presenteras fördjupade inblickar i museets olika verksamheter och från Fritidsbåtsmuseet i Härnösand som länsmuseet driver. I sommar kommer också två mediaguider, ett spår för barn och ett för vuxna, som man kan ta del av vid besök på friluftsmuseet. På sidan Digitala museet publiceras nytt innehåll löpande, bland annat tips om hur man gör ett eget collage.

Västerås konstmuseum
Västerås konstmuseum ställer om, även om museet är öppet för besökare:

”Bella Runes Portal” - ett helt nytt konstverk för mobiltelefonen. Genom att ladda ner en app till mobilen kan du uppleva AR-skulpturer i Västerås stadsrum när du befinner dig på de specifika platserna. En film om hur du gör finns här: http://vasteraskonstmuseum.se/utstallningar/exib/bella-runes-portal

Gratis streaming av konstfilm till förskolor. I
utställningen Väderlekar visas konstfilm för barn i åldrarna 0-5 år. Genom
samverkan med Filmform har samtliga Västerås förskolor fått erbjudandet att
streama utställningen direkt till förskolan. Västerås konstmuseum erbjuder även
den pedagogiska handledningen Kuling i relation till filmprogrammet.

Konstmuseet ansvarar för den offentliga konsten i Västerås, något som passar utmärkt för besökare att ta del av på egen hand, utomhus. Konstmuseet erbjuder filmvisningar av offentlig konst på facebook https://www.facebook.com/vasteraskonstmuseum/ samt en digital karta över den offentliga konsten i Västerås samt förslag på konstpromenader på egen hand och tillsammans med barn http://vasteraskonstmuseum.se/konstpromenad/.

”Fråga intendenten” på stories på instagram, innebär att besökare får skicka in frågor till museets intendenter som de sedan svarar på https://www.instagram.com/vasteraskonstmuseum/?hl=sv. Det finns även filmade introduktioner till enskilda verk i utställningarna på instagram.

-”Konstlabbet hemma” – konstpedagogiska verksamhetens instagram, lägger upp korta tips och uppmuntringar om eget skapande hemma med film och bilder https://www.instagram.com/konstlabbet/?hl=sv.

Västmanlands läns museum
Här kan man ta del av museets fantastiska samlingar på DigitaltMuseum, testa museets ljudvandringsapp utomhus och följa museet  i sociala medier där det läggs ut filmklipp, bilder från arkiven men även digitala visningar. Museet har samlat ihop alla sina digitala resurser på en och samma plats så att du lätt hittar dem.

Wadköping
Är en levande stadsdel i centrala Örebro där dåtid möter nutid. De går att följa på Facebook och Instagram eller se deras filmer på Youtube.
De har även en guideapp - Wadköping då och nu. Så ladda ner den och ta en egen tur i Wadköping! Lyssna på berättelser om människorna som bodde här och om Wadköpings historia och byggnader. Guiden innehåller berättelser på svenska, engelska, tyska, finska, arabiska, teckenspråk och syntolkning. Flera av Wadköpings butiker har webbshop för er som vill handla smycken, vinäger m.m.

Ystads konstmuseum
De aktuella utställningarna med Ella Tillema och Art Bomba kan upplevas både på konstmuseet i Ystad och på film. I Corona-tider har Ystads konstmuseum satsat på film och digitala lösningar för att nå ut till en större publik.

Förutom filmer producerar konstmuseet även inlägg till sociala medier om verk eller konstnärskap ur konstsamlingen och studiematerial till skolor. Och fler digitala satsningar är på gång.

Östasiatiska
Nu finns Östasiatiska museet tillgängligt för att besöka digitalt! Via Google Arts & Culture kan du ta del av föremål och utställningar och samtidigt sitta kvar bekvämt hemma i soffan. Du kan också genom Google Street View-verktyget själv gå igenom museet som om du fysiskt vore på plats. För att ta del av det digitala museet, klicka här.

På deras sociala medier hittar du fler föremål och filmklipp som du kan avnjuta på egen hand.

Är du lärare eller elev? Här finns våra digitala lärresurser

Dig in Japan är en utställning i form av filmserie som finns helt digital.

Östergötlands museum
Erbjuder en rad digitala vandringar och guider som Östergötlands museum / Kulturarv Östergötland förmedlar och där de samordnar andra aktörer.

fmb.003145
Dator med tangentbord. Modellen lanserades 1986, detta exemplar är troligen något senare då de första hade gulaktigt hölje. Bild från Digitaltmuseum.se. Foto: Försvarmuseet Boden.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på RIKSFÖRBUNDET SVERIGES MUSEER, orgnr. 802427-6795 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.