De kan vinna Årets museum 2016
2016-02-25
Armémuseum, Tekniska museet och HAMN är de tre nominerade museerna som i år har möjlighet att vinna det prestigefulla priset Årets museum 2016. Priset delas i år ut för tjugonde gången av Riksförbundet Sveriges museer och Svenska ICOM (International Council of Museums).
Pressmeddelandet som pdf inkl. bilagor>>>
– Nomineringen till Årets museum är ett bevis för de tre finalisternas förmåga att skapa en framåtsiktande verksamhet som utmanar den traditionella bilden av museer och är tillgänglig för bred publik, säger Mats Persson, generalsekreterare på Riksförbundet Sveriges museer.
Vem som helst har kunnat föreslå sitt favoritmuseum till juryn som består av representanter från Riksförbundet Sveriges museer, Svenska ICOM samt från övriga kultursektorn. Av dessa kandidater har juryn nominerat tre finalister som man nu kommer att besöka för att ta en närmare titt på deras respektive verksamheter. Särskilt granskar juryn museets förmåga att bedriva kreativ och nytänkande verksamhet men även museets genomslag hos publiken och mervärdet för museisektorn har stor betydelse för bedömningarna.
– Årets tre nominerade museer är tre modiga museer, som alla utmanar och arbetar med ett framgångsrikt förnyelsearbete – alla på olika sätt, säger Charlotta Jönsson, styrelseledamot i Svenska ICOM.
Vinnaren av Årets museum 2016 kommer att tillkännages under den första dagen på Museernas Vårmöte i Linköping den 19 april. Vandringspriset, som består av en glasskulptur designad av Bertil Vallien, samt ett diplom delas ut av kulturminister Alice Bah Kuhnke. Förra året utsågs Marinmuseum i Karlskrona till Årets museum 2015.
För mer information
Mats Persson, generalsekreterare Riksförbundet Sveriges museer, 070-811 60 40, mats.persson@sverigesmuseer.se
Isabella Nilsson, ordförande i juryn och ledamot av styrelsen för Riksförbundet Sveriges museer, 0708-56 38 68, isabella.nilsson@kultur.goteborg.se
Charlotta Jönsson, Svenska ICOM, 0702-61 74 07, charlotta.jonsson@helsingborg.se
Nomineringar Årets museum 2016
Armémuseum
Armémuseum har på ett både utmanande och framgångsrikt sätt blivit ett museum för svåra frågor. Med en vilja till ständig utveckling för museet en samhällsdebatt och har modigt och nyskapande genomfört en positionsförändring från att vara ett militärt museum till att ge perspektiv på mänskliga rättigheter och demokratifrågor. Med nya samarbeten och en progressiv barn- och ungdomsstrategi finner de andra berättarmetoder i ett väsentligt samtida spänningsfält.
Tekniska museet
Tekniska museet har ett slagkraftigt strategiskt fokus i sitt arbete med att bli ”alla små geniers favoritställe”. Med ett framgångsrikt förnyelsearbete, både genom utvecklandet av museiupplevelsen till edutainment och genom sitt inkluderande perspektiv JAMMT – jämställdhet, arbetsmiljö, miljö, mångfald, tillgänglighet – låter de barn och unga att bli huvudmålgruppen för teknikens förändring i samhället.
HAMN, Historiearvsmuseet i Nacka
HAMN har genom nytänkande och medskapande skapat identitet och genomslag. En pionjäranda bär i arbetet med stadsdelen och det mångkulturella civilsamhället där konceptet tillvaratar och tillgängliggör både det historiska och det samtida kulturarvet. Faktaförmedling balanseras pedagogiskt med lekfullhet och är ett exempel på hur ett kommunalt initiativ kan drivas av en privat entreprenör med framgång.