Digitalt museum har mottagit två internationella priser inom ramen för The Heritage in Motion Awards. Priserna för bästa webbsida och “best achievement” delades ut under fredagen på den Europeiska museiakademins konferens i Ljubljana, Slovenien.

Skärmavbild 2019-09-25 kl. 13.58.52
Faksimil från digitaltmuseum.se

I Sverige är 66 museum anslutna till Digitalt museum där de publicerar sina samlingar, i Norge är det 208 museer. Sammanlagt 5,5 miljoner objekt går att se på, gratis med obegränsad tillgång online för en allmänhet. Under 2018 hade webbsidan 5,7 miljoner besök och över 60 000 personer följer facebooksidan, som också används för att ta hjälp av allmänheten för att identifiera okategoriserade fotografier i museers samlingar. Ett av museerna som använder sig av Digitalt museum är Nordiska museet.

– Att vårt gemensamma arbete, med att förmedla museernas samlingar, uppmärksammas internationellt känns mycket stimulerande. Nu hoppas vi på att ännu fler nordiska museer ansluter sig till Digitalt museum, säger Sven Rentzhog, verksamhetsstrateg och avdelningschef för avdelningen för digital interaktion på Nordiska museet.

NM.0150010
Ur samlingarna. Glasögon. Fotograf: Bertil Wreting, Nordiska museet

Den Europeiska museiakademin vill med Heritage in Motion Awards uppmärksamma innovativa multimediaprojekt som främjar, utforskar eller skyddar Europas kulturarv och öppnar upp spännande nya vägar för publiken till kulturarvssamlingar.

Ur juryns motivering: "A well-documented project, covering thoroughly the collections of 300 cultural institutions in Norway & Sweden: an ambitious example of cooperation, with significant outreach, both in the museum professionals and the general public."

NM.0111626A
Ur samlingarna. Stålpenna. Fotograf: Thomas Adolfsson, Nordiska museet