Flygvapenmuseum i Linköping har utnämnts till Årets museum 2011. Museet belönas för att de förverkligat sin vision om att sätta flygvapnet i ett brett kulturhistoriskt sammanhang. Bakom utmärkelsen, som delas ut för femtonde gången, står Svenska ICOM (International Council of Museums) i samarbete med Riksförbundet Sveriges museer.

– Flygvapenmuseum har med ett innovativt utställningsspråk lyckats förmedla angelägna berättelser om Sveriges politik och relationer till omvärlden, säger Mats Persson, generalsekreterare för Riksförbundet Sveriges museer.

Flygvapenmuseum är ett modernt, kulturhistoriskt museum med en stor flygplanssamling. Utställningarna berättar om det svenska militärflygets utveckling från de första pionjärerna till dagens JAS 39 Gripen ur olika perspektiv. Besökaren möter bland annat berättelser om hotet från omvärlden, den snabba tekniska utvecklingen och det svenska folkhemmets framväxt. Flygvapenmuseum ingår i myndigheten Statens försvarshistoriska museer.

– Vi är otroligt glada över utmärkelsen. Vi bygger utställningar för allmänheten, inte för andra museikollegor, vilket har visat sig vara ett vinnande koncept. Målsättningen har varit att förvandla ett traditionellt flygmuseum till ett kulturhistoriskt museum som berör alla, säger Mikael Parr, museichef på Flygvapenmuseum.

Utmärkelsen Årets museum 2011 delades ut under museernas Vårmöte. På onsdagskvällen fick Flygvapenmuseum ta emot priset bestående av en glasskulptur designad av Bertil Vallien samt ett diplom från kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Priset delas i år ut för 15:e gången. Utöver Flygvapenmuseum var MC Collection museum i Sollentuna och Stockholms medeltidsmuseum nominerade till priset.

Årets jury bestod av Cajsa Lagerkvist från Svenska ICOM, juryns ordförande, Catti Brandelius, konstnär och artist, alias Miss Universum, Christer Nylander, vice ordförande i Riksdagens kulturutskott, Tron Wigeland Nilsen, generalsekreterare i Norges Museumsforbund och Robert Sjöö från Riksförbundet Sveriges museer.

Se juryns motivering nedan.

För mer information

Cajsa Lagerkvist, ordförande i juryn och ledamot i Svenska ICOM, 0736-20 84 70,
cajsa.lagerkvist@varldskulturmuseet.se

Robert Sjöö, ledamot i juryn och styrelsen för Riksförbundet Sveriges museer, 070-724 11 88, robert.sjoo@trafikverket.se

Mats Persson, generalsekreterare Sveriges museer, 070-811 60 40,
mats.persson@sverigesmuseer.se

Juryns motivering

För sitt förverkligande av visionen att sätta flygvapnet i ett brett kulturhistoriskt sammanhang. Med ett innovativt utställningsspråk förmedlas angelägna berättelser om Sveriges politik och relationer till omvärlden.

Svåra minnen hanteras med god balans mellan fakta, känslor, etik och estetik. Allt är genomfört med besökarnas behov i centrum. Ett museum för alla, i takt med tiden.

Tidigare vinnare av Årets museum

År Årets museum Län
2010 Nordiska Akvarellmuseet Tjörn Västra Götaland
2009 Världskulturmuseet Göteborg Västra Götaland
2008 Inget pris delades ut -
2007 Inget pris delades ut -
2006 Inget pris delades ut -
2005 Värmlands museum, Karlstad Värmland
2004 Kulturen i Lund Skåne
2003 Moderna museet Stockholm
2002 Malmö Museer Skåne
2001 Riksutställningar Gotland
2000 Textilmuseet i Borås Västra Götaland
1999 Arkitekturmuseet Stockholm
1998 Örebro läns museum Örebro
1997 Norrtälje konsthall Stockholm
1996 Livrustkammaren Stockholm
1995 Skaraborgs länsmuseum Västra Götaland
1994 Judiska museet Stockholm

Pressmeddelande

Pressbilder årets museum 2011