I mitt hus har jag mycket gamla grejer som jag inte har någon användning för längre. Även fast dessa grejer inte har någon funktion idag så berättar de en historia om mitt och min familjs liv och hur människor lever under 2000-talet.

Frida Ericsson1
Om jag väljer att skänka dessa föremål till ett museum så väljer jag även att bevara min historia och föra den vidare, precis som släkten von Rosen har gjort med denna nyckel ni ser på bilden. Nyckeln berättar historien om hur en skolpojke hittade den i ån utanför Nyköpingshus. Han sålde den vidare till en patron i Wall i Valhalla som sedan sålde den till greve Eric von Rosen på Rockelstad slott. Nyckeln skänktes sedan till museet av Mary von Rosen och har presenterats som den Kung Birger slängde i ån vid Nyköpings Gästabud år 1317. Vad man vet är att nyckeln är från medeltiden och den har fått symbolisera nyckeln från Nyköpings Gästabud.

Oftast är det inte själva föremålen i sig som är intressanta utan det som föremålen faktiskt berättar om tiden då de fanns och användes. Därför är det viktigt att samla in föremål och dokument från alla samhällsklasser och från människor med olika etnicitet. Detta för att ge framtida historiker en hel bild om hur vårt samhälle ser ut och inte bara utifrån ett perspektiv.

Frida Ericsson2 Samlingen Eskilstunahemmet, ett vanligt hem från 1950-talet.

Eftersom man tidigare oftast samlat in de föremål som bara är vackra så har det blivit att det mest finns föremål sparade från adeln som berättar adelns historia. Man kikar då bara genom ett nyckelhål och får inte hela bilden av samhället. Därför borde man numera samla in fler föremål som har en historia bakom sig och föremål som kommer ge framtida historiker nyckeln som kan öppna dörren och ge dem en helhetsbild av samhället.

Vill du läsa mer om Nyköpings Gästabud?

//Frida Ericsson

Frida Ericsson är en av sju vetgiriga tonåringar från Sörmland som har i uppdrag att blogga om historia på Youthhood - Sörmlands museiblogg. Till sin hjälp har de tillgång till en närapå outtömlig källa – Sörmlands museums arkiv och samlingar. Varje vecka väljer ungdomarna ett nytt tema som de fotograferar och skriver om. Bloggen Youthhood uppdateras dagligen och kan handla om allt från mode och erotik till äckliga grejer och leksaker. De två kommande veckorna gästbloggar Youthhood för Riksförbundet Sveriges museum. Besök gärna Youthhoods blogg>>>