Natverksmote volontarsamordnare

Linköping och värdmuseerna välkomnade med solsken och skönt värdskap till heldagen för volontärsamordnare den 18 oktober. Drygt 25 personer från medlemsmuseerna hade slutit upp för att utbyta idéer och inspireras kring det viktiga arbetet med att samordna frivillligkrafter.

Eva-Lena Frick, VD för Vasaloppet, entusiasmerade med sin berättelse om hur man jobbar med tusentals frivilliga funktionärer. Hennes ursprung i Småland menade hon hade gett en envishet som verkligen kommit till pass i arbetet med Vasaloppet. Hennes tro är att vi bara sett början på frivilligkrafternas engagemang i kulturarvet, så volontärsamordnarnätverket har en viktig roll att fylla framgent. Här följer några citat och goda råd från Eva-Lena Frick till museerna vars volontärverksamhet hon såg som besläktad med sin egen:
”Tänk på att vi bidrar till att rulla runt platsen där vi verkar, vi är en positiv motor”
”Det finns otroligt många olika uppgifter, men vi har alla samma mål, att leverera de goda värdskapet”
"Man måsta jobba på att gjuta in passion och glöd"
”Det är viktigt att vårda vår historia, ta nytta av den för att skapa vår framtid”
"Det ideella arbetet är den innersta grundpelaren"
”Sluta aldrig att vara nyfiken på de människor du jobbar med”

Eva_Lena_Frick
Matnyttiga ledartips från Vasaloppets VD Eva-Lena Frick

Arbetsgruppen bakom Nätverket för volontärsamordnare på museer hade tagit fram en syftesbeskrivning som presenterades av Lowissa Wallgren Frånberg från Jamtli. Den handlar i stort om att utveckla och stärka volontärssamordnandet men också att kvalitetssäkra volontärsverksamheten på museerna och lyfta in den i ett vidare samhällsperspektiv.

Dagen startade i Kapellet på Friluftsmuseet Gamla Linköping och fortsatte, efter en bussfärd i nostalgibuss, på Flygvapenmuseum. Här vidtog en sk Pecha kucha där flera medlemsmuseer i presentationer delade med sig av prestationer och utmaningar kopplade till volontärverksamheten. Till exempel har Fredriksdals trädgårdar med utgångspunkt från förra årets heldag för volontärsamordnare utvecklat sin verksamhet.

Pecha Cucha
En exposé över arbetet med volontärsamordning på Fredriksdals trädgårdar, Friluftsmuseet Gamla Linköping, Skansen och Jamtli i den rappa presentationsformen "Pecha Cucha"

I ett grupparbete diskuterades behovet av syfte för volontärverksamhet. Vad kan den ge besökaren, vad ger den organisationen och vad ger den till volontärerna själva? Viktigt, kunde man konstatera, är att museets ledning har en klar bild av vad man vill.

Tina Karlsson From, chef för Friluftsmueet Gamla Linköping, betonade i sin inledning av dagen vikten av att nätverket för volontärsamordnare nu är igång. Elisabeth Lagvik, avdelningschef för den publika verksamheten vid Flygvapenmuseum, poängterade att den kunskap som deras volontärer bidrar med skulle de inte klara sig utan.

Arbetsgruppen för nätverket som träffades direkt efter mötet har redan planer på nästa års möte. Det kommer att äga rum i slutet av september eller början av oktober 2020 på ett museum med volontärverksamhet någonstans i Sverige. En programpunkt kommer att handla om framtidens volontärer, och det planeras också bli regelrätt volontärsamordnarkurs för att höja kompetensnivån på arbetet.

IMG_3299
Ett speciellt tack till kollegorna i Linköping med Monika Gyllkrans i spetsen för en fint anordnad dag!

Läs mer om nätverket för volontärsamordnare här>>

Under Sveriges Museer finns också professionella nätverk för eventsamordnare, kommunikatörer, medicinhistoriska museer samt de som bedriver forskning på museer.