Jeanette Gustafsdotter är utsedd till ny generalsekreterare för Sveriges Museer. Jeanette Gustafsdotter kommer närmast från tjänsten som VD för Tidningsutgivarna, TU.

– Vi är oerhört nöjda med rekryteringen av Jeanette. Sveriges Museer har under de senaste tio åren utvecklats till den självklara plattformen för frågor som rör landets museer. Det är nu dags att ta ett nytt steg i den utvecklingen genom att stärka upp förbundet med en generalsekreterare som kan bidra med ny och gedigen erfarenhet från tidningarnas branschorganisation, säger Maria Jansén, ordförande för Sveriges Museer. 

1maria-e1569328301941
Maria Jansén, ordförande Sveriges Museer.

– Jag är övertygad om att Jeanettes erfarenheter och engagemang tillsammans med den kunskap som Sveriges Museer samlar kommer att kunna flytta fram museernas position de närmsta åren, säger Maria Jansén, ordförande för Sveriges Museer.

Jeanette Gustafsdotter är jurist med specialisering inom medie- och immaterialrätt samt journalist. Hon kommer närmast från tjänsten som VD för Tidningsutgivarna, TU, och har tidigare varit vice VD/kommunikationschef på SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle. Hon har haft flertalet styrelseuppdrag, till exempel för Fryshuset och Gustavsbergs konsthall och varit expert i fyra departementsutredningar, bland annat Mediegrundlagskommittén, samt i pågående tryck- och yttrandefrihetskommittén. I juni 2019 blev hon utnämnd till Årets MediaAmazon, för hennes arbete med att uppmärksamma hat och hot mot journalister.

– Jag är mycket glad att jag får ta mig an uppdraget som generalsekreterare för Sveriges Museer. Jag går från en drömtjänst till en annan. Jag brinner för museer, som kunskaps- och demokratibärare, och allt annat som det står för. Vi befinner oss i en tid som gör museernas framtid och innehåll viktigare än någonsin att lyfta fram och göra synligt, säger Jeanette Gustafsdotter, tillträdande generalsekreterare Sveriges Museer.

Bild Jeanette
Jeanette Gustafsdotter, tillträdande generalsekreterare Sveriges Museer.

Fram till att Jeanette Gustafsdotter tillträder arbetar Maria B Olofsson som tf. generalsekreterare för organisationen.