Museernas julaktiviteter är för många en årlig tradition. För att kunna möta allmänheten har museerna nu samlat julhelgens aktiviteter för att så många som möjligt ska kunna ta del av landets jultraditioner digitalt och besöka museernas coronasäkrade utomhusaktiviteter. 

Listan uppdateras löpande

pepparkaksmuseum
Nordiska museets pepparkaksmuseum. Foto: Peter Segemark/Nordiska museet

Aeroseum
Digitala visningar

Aeroseum publicerar löpande kortare digitala guidningar om bergets historia och de föremål och utställningar som finns på Aeroseum. Det finns även möjlighet att delta i liveguidningar mot en avgift.

Länk till digitala visningar.

Alsters herrgård
Gustaf Frödings minnesgård

Nyckeljakten på Alsters herrgårdReflexpromenad i vintermörkret för barnfamiljen. Samla ledtrådar/bokstäver på herrgårdsområdet och hitta nyckeln som husvätten gömt. Gratis och kan göras dygnet runt. Helst när det  är mörkt men den fungerar även dagtid. 

Länk till Nyckeljakten.

Armémuseum
Rundvandring på Armémuseum

Oavsett var i landet du befinner dig så går det alltid att följa med på en vandring i museet. Resan går genom Sveriges historia och fokus ligger på hur människor har påverkats av krig och konflikter genom tiderna.

Länk till rundvandring.

Armémuseum
Digitala visningar

Genom att följa länkarna nedan kan du uppleva spännande visningar digitalt. Allt ifrån barnens favorit Filippa Fält till militärhistoriska vandringar på Östermalm. 

Länk till digitala visningar.

Bohusläns museum
Julkalender

Varje dag fram till jul publicerar vi filmer från museets breda verksamhet.

Länk till julkalender.

Borås Museum
Julspåret

När det lider mot jul och mörkret sakta sänker sig över de gamla husen i Ramnaparken välkomnar vi dig hit. Vi bjuder på glimtar från hur julen kunde vara förr, på den tiden när gårdstomten vakade över gården och julbocken kom med julklapparna. Kika in genom fönstren där det lyser så får du se såväl julbak som julbad och annat som hörde julen till förr. Kanske hittar du till och med tomtens krypin. Du vandrar på egen hand mellan kl. 8-22. Julspåret har öppet från första advent till tjugondag Knut. Varmt välkomna!

Länk till Julspåret.

Borås Museum
Digital adventsföljetong: Sägner om gårdstomten

Pôjkar å töser, missa inte vår digitala adventsföljetong!
Följ med in i Marbostugan på Borås Museum och ta del av sägner om gårdstomten på bredaste västgötska! Det är sagoberättarna Hörsägen som står för berättandet. Varje advent publicerar vi ett avsnitt på museets Facebook och Instagram. OBS! Avsnitten är textade, så att även den som är utomsocknes ska kunna ta del av berättelserna.

Länk till Sägner om gårdstomten på Facebook.

Länk till Sägner om gårdstomten på Instagram.

Borås Museum
Jul på sociala medier

Under december månad fyller vi museets sociala medier med jul! Det blir pyssel, föremål från våra samlingar, recept, historiska traditioner och sägner om gårdstomten. 

Länk till jul på Facebook.

Länk till jul på Instagram.

Dalarnas museum
Samtal från Ljugarbänken

Varje torsdag släpps ett nytt avsnitt av Dalarnas museums serie "Samtal från Ljugarbänken". I programmet avhandlas olika ämnen i ett lättsamt samtal mellan två experter. Kommande avsnitt handlar bl.a. om jultraditioner och folkdräktssömnad. Via länken hittas även alla gamla avsnitt.

Länk till Samtal från ljugarbänken.

Eksjö museum
Work of Art

Webbutställning. Work of Art är en utställning där alla får delta, både yrkesverksamma konstnärer och amatörer. Måleri, skulptur, teckning, fotografi och grafik visas i en bred utställning i båda konsthallarna och i en webb-utställning. Ingen jury har bedömt vad som ska visas utan det är upp till den som lämnar in att avgöra. Work of Art genomfördes första gången för tre år sedan och väckte ett enormt gensvar - nu är det dags igen! 

Länk till Work of Art.

Eskilstuna stadsmuseum
Mellandagspromenad med bildgåtor

Med start under mellandagarna kan du gå en promenad genom centrala Eskilstuna och utmana dig själv eller vara med och tävla. Hittar du till de 12 byggnader som är en del av bildgåtorna i mellandagspromenaden? Vid varje stopp får du en uppgift att lösa. Du bjuds också på tolv "Visste du att-påståenden" som berättar något spännande om stadens historia.

Länk till mellandagspromenad.

Flygvapenmuseum
FAMILJEFREDAG - vingar

Ett flygplan behöver vingar för att kunna flyga. Vingar kan se olika ut och ett flygplan kan till exempel ha två par, de som kallas för deltavingar eller vingar med rundade spetsar. Häng med för att få reda på varför! Publiceras på juldagen!

Länk till Familjefredag.

Fredriksdal museer och trädgårdar
Utforska Fredriksdal museer och trädgårdar i 360-grader

Utforska Fredriksdal i 360-grader. Du kan gå runt på området samt in i stadskvarteret, de gamla gårdarna och husen.

Länk till Utforska Fredriksdal.

Fredriksdal museer och trädgårdar
Olika turer i appen guide Helsingborg.

Utforska Fredriksdal och Fredriksdal på stan med hjälp av appen Guide Helsingborg.

Länk till Guide Helsingborg.

Fredriksdal museer och trädgårdar
Lär dig mer om vinterbiologi

Lär dig mer om vinterbiologi genom ett gpz-quiz på Fredriksdal museer och trädgårdar. Gör så här: 1. Gå in på https://play.gpsquiz.com/ när du befinner dig vid Fredriksdals huvudentré. 
2. Välj quizet som heter Vinterbiologistigen på Fredriksdal.
3. Du får upp en karta som visar positionen för frågorna.
4. Sätt igång! Gå till fråga 1 och välj rätt svarsalternativ, gå till nästa fråga osv. 
5. När du är klar kommer du att se ditt resultat samt de rätta svaren. 

Länk till vinterbiologi-quiz.

Fredriksdal museer och trädgårdar
Lär dig mer om kransbindning m.m.

Besök Fredriksdal museer och trädgårdar på IG-TV. Där kan du lära dig mer om kransbindning, besöka djuren i stallet osv. 

Länk till IG-TV.

Fredriksdal museer och trädgårdar
Vintageskola m.m. på Fredriksdals Youtube

Utforska Fredriksdal museer och trädgårdars kanal på Youtube. Här kan du till exempel titta på vår vintageskola tillsammans med Vintagemannen och Suzanne Flink. 

Länk till Fredriksdals Yotube.

Friluftsmuseet Gamla Linköping
Tidernas jul

Under Tidernas jul, 22/11-13/1, erbjuder friluftsmuseet Gamla Linköping massor av gammaldags julstämning och coronasäkrade julupplevelser för både barn och vuxna ute i det fria. Gator och torg är julsmyckade och i en rad fönster kan du fördjupa dina kunskaper om svenska julseder med hjälp av föremål, text och filmer. Du kan också besöka våra vinterlandskap och ta del av julklappsjakt, QR-vandring, julbingo och andra aktiviteter på egen hand. På Kryddbodtorget blir det förinspelad musik för dig som vill ta en svängom runt den stora granen. 

Länk till Tidernas jul.

Hallands kulturhistoriska museum
360 grader visning av utställning RÄDD?

En upplevelsebaserad fotoutställning om rädslor och fobier. Utställningen berör såväl dåtidens som dagens rädslor med iscensättningar och fotografier och bjuder in till att fundera och tänka kring vad vi egentligen är rädda för.

Länk till RÄDD?.

Hallands kulturhistoriska museum
360 grader visning av utställning SPÅREN UNDER STADEN

Arkeologi i en strandkant. En utställning i samband med bygget av Varbergstunneln och de stora arkeologiska utgrävningarna som projektet medför.

Länk till Spåren under staden.

Hallwylska museet
Dramavisning, palats- eller köksvisning

Boka en palatsvisning om museets historia, dramavisningen "Herrskap och tjänstefolk" för barn eller en gratis visning av köket - palatsets hjärta för äldreboenden.

Länk till boka palatsvisning.

Helsingborgs museer
Sjuka tider - sjukdomshistoria i Helsingborg

Lär dig mer om sjuka tider tillsammans med Helsingborgs museer. Helsingborg har genom historien drabbats utav flera olika epidemier och smittor. Människor har lidit och fallit offer för såväl kolera samt pest. I den här programserien besöker Helsingborgs museer några av de platser som är märkta med ett minnesmärke eller som har en koppling till Helsingborgs sjukdomshistoria. 

Länk till Sjuka tider.

Historiska museet
Historiskas julkalender - berättelser om julen i historien

Upptäck julen i historien i Historiskas digitala julkalender, 1-24 december. Livesändning via Historiskas instagram-konto varje morgon kl 8.30. Hör Linda Wåhlander, museipedagagog, berätta om julen i historien och ge tips om olika pyssel. Alla avsnitt går också att lyssna på i efterhand via Historiskas instagram eller facebook. 

Länk till Historiskas julkalender.

Internetmuseum
Minns du när internet blev Årets julklapp?

1996 har knastret och pipandet från modem börjat ljuda i allt fler svenska hem och ett Internetpaket utses till Årets julklapp. I ett klassiskt reportage i Aktuellt berättar reportern att "allt fler så kallade vanliga människor vill ge sig ut i internetvärlden". Inslaget är en intressant utgångspunkt för att reflektera över hur mycket som hänt på de 24 år som förflutit sedan dess. Vill man sedan gräva sig djupare i internets historia finns det massor med material hos oss på Internetmuseum!

Länk till Årets julklapp.

Judiska museet
Porträttgalleriet

Själagårdsgatan 19 i Gamla stan utgjorde centrum för det tidiga judiska livet i Sverige. Många av de första judarna bodde i området och var aktiva i både näringsliv och kungliga bestyr. Här fanns bland andra David Hirsch, den tyska spännmakaren som i raseri slog sönder synagogans fönster men senare kom att driva Stockholms största kattuntryckeri. Eller Recha Michaelsson som gifte sig i den svenska nationaldräkten och överlevde två äkta män. I Porträttgalleriet möter vi ett urval av dessa livsöden som vittnar sedan länge bortglömda historier om judiskt liv i Sverige. Under mellandagarna publicerar vi glimtar från utställningen på Facebook.

Länk till porträttgalleriet på Facebook.

Junibacken
Jul på Junibacken

Junibacken är klätt i vacker juleskrud och håller öppet på jullovet. 26 december-10 januari är vår pysselhörna öppen där alla barn kan vara med och skapa Sveriges längsta julgirlang som löper genom huset. Dessutom är nu sista chansen att besöka den tillfälliga Ture Sventon-utställningnen. Just nu tar vi in mycket begränsat antal besökare. Därför gäller endast förköp av biljetter på junibacken.se.

Länk till Jul på Junibacken.

Junibacken
Kvarglömt på Junibacken

Varje år glöms hundratals vantar, strumpor, mössor och kepsar kvar på Junibacken. Junibackens skådespelare har tagit sig an dessa kvarglömda ting. De visar sig vara riktigt starka personligheter som härjar fritt i de tider när Junibacken har färre besökare än normalt. I videoklipp får barnen se hur Lovisas strumpa blivit Arga Sockan, Linus vante blivit Gapige Gast och Yusufs keps blivit Slöe Kepan. Junibacken har öppet men endast några dagar i veckan och tar in färre besökare än normalt. Med publiktaket på 8 personer spelas ingen teater. Istället bjuds nu barnen in att se hur deras kvarglömda kläder kommer till liv bakom kulisserna på Junibacken. Syftet är att fortsätta ge barnen kulturupplevelser i en tid när mycket av barnkulturen inte är tillgänglig.

Länk till Kvarglömt på Junibacken.

Jönköpings Läns museum
Minifredag digitalt

Pyssla hemifrån med länsmuseets pedagoger.

Länk till Minifredag Youtube.

Jönköpings Läns Museum
Digital Runstenssafari

Följ med på digital runstenssafari i länet.

Länk till Runstenssafari.

Jönköpings Läns Museum
Omoderna julklappar

Se utställningen "Omoderna julklappar" på digitalt museum.

Länk till Omoderna julklappar.

Jönköpings Läns Museum
Dagerrotyperna i arkivet

En film om de äldsta fotografierna i museets samlingar.

Länk till Dagerrotyperna.

Jönköpings Läns Museum 
Filmen om Vätterleden

En film om byggnationen av vätterleden.

Länk till Vätterleden.

Klostret i Ystad
Dokument Ystad

Klostret i Ystad har gjort en rad filmer som dokumenterar intressanta personer, platser och händelser i och omkring Ystads kommun.

Länk till Dokument Ystad.

Konstmuseet i norr

Norrbottens länskonstmuseum har en digital workshop och julpyssel med inspiration från utställningen Kiruna Forever.

Länk till pyssel - ett klassiskt julgranshjärta.
Länk till pyssel -julgranspynt med Kirunatema.
Länk till workshopen "Vi målar om Kiruna!"

Kristinehamn Historiska

Film av Mats Holmstrand om Blindskolan visas på sociala medier under jul- och nyårshelgerna. Introduktion till utställning Bildskolan kommer finnas framåt januari. Film om Drottning Kristina och kopplingen till Kristinehamn finns på sociala medier.

Länk till Facebook.

Kristinehamns konstmuseum

En introduktion till utställningen Katja of Sweden finns på sociala medier, samt filmer med introduktioner till 3 av formgivarna som Katja Geiger samarbetade med. Utöver det har vi ett aktivt flöde i våra digitala kanaler med fokus på att informera och utbilda kring kultur, historia och konst genom olika inlägg med foton på föremål, konst eller utställningarna. Vi har jullovsaktiviteter öppna (fysiskt) för barn samt att vi levererar pysselpåsar runt om i kommunen som alternativ kulturverksamhet man kan göra hemma.

Länk till Youtube.

Länk till Facebook.

Länk till digitala visningar.

Kulturen i Lund
Digitala julvisningar

Våra pedagoger berättar om julen förr i inspelade visningar från sju hus i friluftsmuseet på Kulturen i Lund. Från 1700-talet i Västra Vrams prästgård och fram till 1930-talet i Arbetarbostaden.

Länk till digitala julvisningar.

Kulturhuset Dieselverkstaden
Vintersalong 2020

Vintersalong är en jurybedömd utställning med konstnärer som alla har anknytning till Nacka.

Länk till Vintersalong 2020.

Kulturmagasinet, Helsingborgs museer
Lyssna på historiska berättelser i KM-podden

Lyssna på Kulturmagasinets podcast. Med KM-podcasten har du ett har stycke historiska berättelser med dig i din mobil, platta eller dator redo att avnjutas direkt. Du hittar podden på Kulturmagasinets webbsida, i Podbean, iTunes och där poddar finns.

Länk till KM-podden.

Kulturmagasinet, Helsingborgs museer
Utforska Helsingborgs museers samlingar

Utforska Helsingborgs museers samlingar! Följ med oss ner i magasinen och låt dig omges av hattar, begravningsvagnar, väldens älska fisk och mycket mer. 

Länk till samlingarna.

Kulturmagasinet, Helsingborgs museer
Utforska äldre Helsingborgsfilmer m.m.

Utforska Kulturmagasinets Youtubekanal, där du bland annat hittar digitaliserade äldre Helsingborgsfilmer ur samlingen. 

Länk till Kulturmagasinets Youtubekanal.

Kulturmagasinet, Helsingborgs museer
Kulturrunda med cykel i Helsingborg

Ta en cykeltur  i Helsingborg och utforska kulturhistoria längs vägen. 

Länk till Kulturrunda.

Kulturparken Småland
Din podd på jorden - Julspecial

Poddradiosändning och uppestittarkväll framför brasan i Högloftsstugan, museiparken Växjö. Museets expertpanel svarar på lyssnarfrågor, ger inblickar i museivärlden och pratar jultraditioner. Medverkar gör en historiker, en arkeolog, en konservator och en glasantikvarie. Folkliga lussesånger och jullåtar med Sågskära.
Programmet publiceras kl 18.00 onsdag 23 december.

Länk till Julspecial 23 december.

Kulturparken Småland
Din podd på jorden - Julspecial

Poddradiosänding framför brasan i Högloftstugan, museiparken Växjö. En historiker och en glasantikvarie svarar på lyssnarfrågor, pratar samlande och blickar framåt. Musik med folkmusikgruppen Sågskära.
Avsnittet publiceras kl 18.00 onsdag 30 december.

Länk till Julspecial 30 december.

Kulturparken Småland
Någon minut om - Framtidshopp

En kortfilm om Kjell Engmans glaskonstverket Framtidshopp. 
Publiceras kl 14.00 onsdag 6 januari.

Länk till Framtidshopp.

Kärnan, Helsingborgs museer
Kärnan i 360-grader

Utforska Kärnan, Helsingborgs medeltida borg, i 360-grader.

Länk till Kärnan.

Livrustkammaren
Digital visning - kom närmare den kungliga historien hemifrån

En visning i museet genom 500 år av kunglig historia. Vi tittar på dräkter, rustningar, vapen och vagnar och berättar om kända segrar, dramatiska ögonblick och spektakulära ceremonier.

Länk till digital visning.

Livrustkammaren
Digital visning av Livrustkammaren

Välkommen på en digital visning i museet genom 500 år av kunglig historia. Vi tittar på dräkter, rustningar, vapen och berättar om kända segrar, dramatiska ögonblick, spektakulära ceremonier och hur man kunde fira jul i rustning.

Länk till digital visning.

Livrustkammaren
Julstämning i Livrustkammaren

Kan man fira jul i en rustning? Följ med på en digital familjevisning bland drottningar, kungar och en hel del jul från Gustav Vasa och framåt.

Länk till digital familjevisning.

Ljungbergmuseet
Kronobergs läns Bildkonstmuseum
Julutställningen "även i tider som dessa..."

En utställning med 29 konstnärer som deltar med tre verk var och alla verk kostar 3000 kr/styck. Verken kan ses på museets Facebook.

Länk till "även i tider som dessa...".

Ljusdalsbygdens museum mfl 
Det hvar på köpingen

Utomhusbaserad "leta rätt på rätt hus"- tävling i centrala Ljusdal. Arrangeras för 11te året i rad.
Tävlingstalong säljes på Ljusdalsbygdens museum.

Länsmuseet Gävleborg
FRÅN SAMLINGEN: Myteriet på Natal 

Premiär för den animerade videon "Myteriet på Natal" i serien "FRÅN SAMLINGEN".
(Release: Juldagen, 25/12, 06:00)

Ett drama som tar sin början en novembernatt 1883 på Stilla Havet, på skonerten Natal. Kapten Engström från Gävle får ett våldsamt uppvaknande som inleder ett par turbulenta dygn. Med utgångspunkt i geväret som användes av befälhavaren, som numera ingår i Länsmuseet Gävleborgs samling. Går att se på Länsmuseet Gävleborgs Facebook och Youtube-sida från och med 25/12, 06:00.

Länk till Facebook.

Länsmuseet Gävleborg
Digital stadsvandring med Ulrika Olsson

Rettigska palatset och Länsmuseet Gävleborg - historien och sambanden mellan de båda byggnaderna. En berättelse som spänner över 200 år, från första halvan av 1800-talet till nutid. En digital stadsvandring i mini-format, med Länsmuseet Gävleborgs byggnadsantikvarie Ulrika Olsson. Finns tillgänlig från 22/12, 12:00 på Länsmuseet Gävleborgs Youtube och Facebook-sida. 

Länk till Facebook.

Lödöse museum
Fru Bäver och Fru Kanel firar jul

Följ med när Bäver & Kanel firar jul i medeltidens tecken.

Länk till Fru Bäver och Fru Kanel.

Malmö Konstmuseum
Sätt färg på jullovet med frukter och bär

Jullovet blir annorlunda i år, inga stora fester, inga resor. Men det behöver inte bli tråkigt för det! Få inspiration till kul skapande hemma, genom att använda just det du har hemma. Med inspiration från utställningen Alkemistens Laboratorium på Malmö Konstmuseum visar vi hur du kan transformera gröten eller kanske pepparkakskristyren till något färgsprakande genom att använda naturliga färgpigment från bär och grönsaker – gott, snyggt, och roligt!

Länk till Sätt färg på jullovet.

Marinmuseum
Digital julkalender

Digital julkalender på Pedagogbloggen på Marinmuseums hemsida, varje dag fram till julafton.Inlägg med historiska händelser ifrån varje dag, med koppling till maritim historia.

Länk till digital julkalender.

Marinmuseum
Upprop: dela ditt minne av U137

Marinmuseum vill uppmärksamma och dokumentera de personliga berättelser och minnen som människor bär med sig från när den sovjetiska ubåten U137 gick på grund 1981. Museet samlar därför in berättelser från alla er som minns vad ni upplevde från de dagar som ubåten stod på grund.

Länk till upprop.

Millesgården
Jul på magiska Millesgården

Promenera i en upplyst glittrande vidsträckt skulpturpark, besök Olga och Carl Milles julpyntade konstnärshem, njut av en lunch på Millesgården Lanthandel och avsluta med att besöka modeutställningen PUNK & GLAMOUR - Vivienne Westwood - A private collection. Och: glöm inte att passa på att handla julklappar i museibutiken. På magiska Millesgården kan du spendera en hel dag. 

Länk till Millesgården.

Mölndals stadsmuseum
Digitala workshops

Under julhelgerna erbjuder vi ett flertal digitala workshops och pysselpåsar som kan hämtas på museet och genomföras hemma.

Länk till digitala workshops.

Nationalmuseum
Korta filmer om konst och design

Varje lördag och söndag kl 09 publicerar Nationalmuseum korta filmer om konsten och designen i samlingarna. Filmerna publiceras på Nationalmuseums Facebook-sida och på Instagram (@nationalmuseumswe). En del filmer är djupdykningar med berättelser om ett särskilt verk, andra är guidade visningar och dessutom publicerar vi våra populära filmer för barn igen.

Länk till Facebook.

Nordiska museet
Onlinesamtal: Att gestalta det smältande Arktis

Ons 9 dec 18.00–19.15.
Hur förmedlar man forskning genom konst? Utställningen Arktis – medan isen smälter kombinerar en storslagen formgivning av ett 360 kvm och 6 meter högt glittrande isberg med design, konstverk, filmer, föremål och projektioner i Nordiska museets stora hall. Utställningen föregicks av tre års förberedelser med omfattande researcharbete och forskningssamarbeten. I ett filmat samtal med utställningens formgivare MUSEEA, konstnären Anastasya Martynova och utställningsproducenten Matti Shevchenko Sandin som leds av Sofia Rickberg från FORMAS, diskuteras hur forskning gestaltas i form och konst och hur Nordiska museet tog täten i samtidsutställningar. MUSEEA medverkar via länk direkt från Barcelona och Anastasya Martynova direkt från London. Samtalet följs av dans med Cullberg som iscensätter den arktiska isens rörelse. Samtalet hålls på engelska.

Läs mer om samtalet.

Länk till sändningen på Youtube.

Nordiska museet
Digital julstämning med Nordiska museet

Nordiska museets jul flyttar digitalt hem till dig. Julpyssla, frågesporta, lär dig dansa wienervals och allt om julens traditioner. Följ oss i sociala medier eller besök vår digitala julstuga på webbplatsen.

Länk till digital julstämning.

Nordiska museet
Filmade visningar om julen

Hur kom adventskalendern till, hur håller du gårdstomten på gott humör och vem får vara lucia? Under december berättar museets personal i våra filmade visningar. Se alla julfilmer i vår spellista på Youtube, via våra sociala medier eller i julstugan på vår webbplats, nordiskamuseet.se.

Länk till Youtube.

Nordiska museet
Julpyssla med Nordiska museet

Nordiska museets ateljé bjuder på karantänvänlig nyskaparglädje i fyra videoklipp. Vi visar hur du kan skapa stans snyggaste stjärnor, dekorativa pepparkakor, kreativa kransar och snällare nyårssmällare. Inspiration hämtar vi från museets samlingar och nordiska traditioner – materialet som behövs hittar du hemma!

Länk till videoklipp.

Nordiska museet
Pedagogledd gruppvisning online: Arktis medan isen smälter

Boka en gemensam online kulturupplevelse för din grupp oavsett var ni befinner er. Nordiska museet erbjuder två digitala visningar tillsammans med museipedagog: Julens traditioner i Folkhemslägenheten och visning i utställningen Arktis – medan isen smälter. Vi använder Teams eller annan digital plattform.

Boka en gruppvisning.

Nordiska museet
Gruppvisning online: Julens traditioner

Boka en gemensam online kulturupplevelse för din grupp oavsett var ni befinner er. Nordiska museet erbjuder två digitala visningar tillsammans med museipedagog: Om julens traditioner i 1940-talsmiljön Folkhemslägenheten och visning i utställningen Arktis – medan isen smälter. Vi använder Teams eller annan digital plattform.

Boka en gruppvisning.

Nordiska museet
Nordiska museets julquiz

Inled den digitala glöggen, mötet, adventsfikan eller julfirande med att frågesporta tillsammans i Nordiska museets julquiz.

Länk till julquiz.

Nordiska museet
Digital insamling: Coronaberättelser

Berätta för framtiden om en annorlunda jul. Nordiska museet fortsätter att samla berättelser om hur den pågående pandemin påverkar vardagen. Just nu vill Nordiska museet gärna veta hur ditt julfirande ser ut i år. I insamlingen kan du både ta del av andras berättelser och bidra med din egen.

Länk till digital insamling.

Nordiska museet
Videokurs i Wienervals från Nordiska museet

Dansa ut ur 2020 och in i ett nytt år! I denna femminuterskurs från marmorgolvet i Nordiska museets stora hall lär du dig grundstegen i Wienervals av proffsdansarna Tobias Wallin och Helena Fransson från TV4:s Let’s Dance.

Länk till kurs i Wienervals.

Nordiska museet
Julstämning utomhus

Låt museets torn lysa vägen till ett stämningsfullt stopp längs vinterpromenaden. Nordiska museet är stängt för besök, men håller öppet i Museibutiken och på bakgården för julhandel utan trängsel. Under lördagar och söndagar blir bakgården julstuga med sprakande brasor och doftande dryck. Njut av pepparkakor och varm äppelmust och passa på att handla utvalda klappar och lokalproducerade godsaker. Det finns gott om plats!

Museibutiken inne på Nordiska museet är öppen med omtanke för högst 8 personer samtidigt, alla dagar till och med 23 december. Webbutiken är öppen dygnet runt.
Julöppet på bakgården: Lördagar och söndagar 10.00–17.00 till och med 3 januari. Webbutiken öppen alla dagar dygnet runt.
Julöppet i Museibutiken: Alla dagar 10.00–17.00 till och med 23 december. 

Länk till Julstämning utomhus.

Nordiska museet
Digitala visningar

Kom nära på avstånd! Följ med in i utställningar och bakom kulisserna på Nordiska museet. Museets personal tar dig högst upp i tornet, längst ned i konservatorsateljén och djupt in i arkivet och samlingarna. Du ser visningar på nordiskamuseet.se eller genom att följa museet i sociala medier.

Länk till digitala visningar.

Norrköpings Konstmuseum
DIY maskrosakvarell

Vi publicerar en video där vår pedagog går igenom hur man kan måla maskrosakvareller med inspiration från Cecilia Edefalks målningar som vi visar i utställningen Hemkomsten fram till 17 januari 2021. Publiceras till jullovet.

Länk till Norrköpings Konstmuseum.

Polismuseet
DIGITALA VISNINGAR: TRUE CRIME OCH POLISHISTORIA

Missa inte Polismuseets populära filmer på Instagram och Facebook. Följ med när vi provkör gamla polisbilar, tittar på uniformer, besöker spännande platser och berättar om kända svenska kriminalfall. Nya filmer kommer löpande, följ Polismuseet på sociala medier för att få uppdatering så snart nya filmer släpps. På Facebook under videoklipp och i Instagrams IGTV ligger alla filmer uppe och går att titta på när helst det passar.

Länk till Polismuseet digitalt.

Postmuseum
Julkort ur museets samling

Det första julkortet skickades i England 1843 av Henry Cole. Efter att ha blivit populärt i Europa under 1860 och 70-talet spreds sig julkorten till Sverige på 1880-talet. Postmuseum har över 10.000 julkort i samlingarna som du kan se på museets hemsida.

Länk till julkortssamlingen.

Rian designmuseum
Digital visning av Folkforms utställning Produktionsnoveller

Här kan du följa med på en digital visning av Folkforms utställning Produktionsnoveller som ställdes ut på Rian designmuseum hösten 2020.

Länk till digital visning.

Sigtuna Museum & Art
Julhälsning från Sigtuna Museum & Art

Häng med på julstök och adventsföreberedelser från Sigtunas historiska rum! Varje adventssöndag presenteras en ny julhälsning från Sigtunas historia genom filmer som producerats i samarbete mellan Sigtunaguider och museet.

Länk till julhälsning.

Skellefteå museum
Digital Julstad

Varje år får Skellefteås invånare en chans att ställa ut sina pepparkakshus på Skellefteå museum i utställningen Julstaden. I år blir utställningen helt digital!

Länk till Digital Julstad.

Statarmuseet i Skåne
Julstök på torpet

Malmö Stad använde Statarmuseet för en inspelning i adventstid riktad till framför allt till äldre. Museet har efter höstlovet endast haft öppet för bokningar.

Länk till Julstök på torpet.

Statens försvarshistoriska museer
Öppet digitalt

Ta del av spännande familjevisningar, botanisera bland artiklar om intressanta föremål, eller lyssna på audioguider och en försvarshistorisk vodd!

Länk till Öppet digitalt.

Stockholms Kvinnohistoriska 
- Kvinnohistoria hemifrån!

Stockholms Kvinnohistoriska är ett museum som verkar i de offentliga och digitala rummen. På vår webb ligger kvinnohistoriska upplevelser för dig att utforska – hemifrån. Ta del av föreläsningar, poddar knutna till staden, filmade samtal, fotbollssnack, samtidsdokumentationer, utställningar och mycket mer.

Länk till Kvinnohistoriska hemifrån.

Stockholms läns museum
Sjöglimt: En digital utställning om klimatet och kulturmiljöerna. 

Jordens klimat varierar ständigt och har historiskt påverkats av förändringar i solens aktivitet eller geologiska processer. Men den globala uppvärmning som observerats av atmosfär och hav sedan 1950-talet är annorlunda än tidigare klimatförändringar. Den sker snabbare och går också att koppla till mänskligt beteende och våra utsläpp av växthusgaser. Temperaturen stiger, isar smälter och biologiska system slutar att fungera. Den globala forskningen är enig om vad det är som händer med klimatet men att hitta politiska och kulturella lösningar som gör att vi både lokalt och globalt lyckas anpassa oss till situationen och begränsa dess konsekvenser har visat sig svåra att komma överens om och att genomföra.
Lanseras 5 januari 2021.

Länk till Sjöglimt.

Stockholms läns museum
Medeltida kyrkor

En digital utställning om medeltida kyrkor i Stockholms län. Om arkitekturen, målningarna, kyrkogårdarna och liturgin.
Lanseras 18 december.

Länk till Medeltida kyrkor.

Stockholms läns museum
Digital vandring i Sickla gruva

Välkomna till Sickla gruva. Under flera års tid har Stockholms läns museum haft visningar av gruvan tillsammans med Nacka kommun, Atrium Ljungberg och Atlas Copco. Men nu tar vi med er på en digital 360-gradersutflykt i stället.

Länk till Sickla gruva.

Stockholms läns museum
Digitala vandringar till besöksmål i länet

Museets experter visar bebyggelse, konst och fornlämningar från olika delar av region Stockholm.

Länk till digitala vandringar.

Stockholms läns museum
Platsen utanför

En digital utställning om fyra mytomspunna miljöer som väcker motstridiga känslor av nostalgi, spänning och ibland till och med rädsla. Platserna det rör sig om är Beckomberga sjukhus, civilförsvarsanläggningen Elefanten, Ågesta kärnkraftverk och Rysslägret i Lissma.

Länk till Platsen utanför.

Stockholms läns museum
Upptäck konsten

Museets konstintendent presentar offentlig konst i Huddinge och Stockholm stad.

Länk till Upptäck konsten.

Stockholms länsmuseum
Digital vandring i Stora vika

Stora Vikas cementfabrik byggdes som den modernaste och sista av Skånska Cements anläggningar år 1949. Efter nedläggningen 1981 har området använts för annan verksamhet och industribyggnaderna har börjat förfalla. Kvar finns det vattenfyllda kalkbrottet och delar av den ursprungliga fabriken. 360-filmen om Stora Vika och den nedlagda cementfabriken speglar hela tillverkningsprocessen och visar avstängda och delvis raserade byggnader på platsen. Med hjälp av drönarfilmning får besökaren en unik och rumslig upplevelse av det gamla kalkbrottet och hela industriområdet.

Länk till digital vandring.

Sörmlands museum
I barnens fotspår

Gå på upptäcktsfärd kring Sörmlands museum och Nyköpingshus. Men hjälp av QR-koder kan du ta del av berättelser i din telefon. Lär känna barn från olika tider, helt på egen hand!

Länk till I barnens fotspår.

Sörmlands museum
Utforska Sörmlands museum digitalt

Digitala visningar, berättelser och fotografier samlade i ett digitalt bibliotek som vi kallar Utforska. Här kan du ta del av våra samlingar, lära dig mer om kulturmiljö eller hemslöjd, hitta extramaterial från våra utställningar med mera. Nytt innehåll läggs upp löpande!

Länk till utforska digitalt.

Sörmlands museum
Sörmlandssalongen 2020

En digital vandring genom Sörmlandssalongen 2020. Sörmlandssalongen arrangeras av Nyköpings konstförening i samarbete med Sörmlands museum. 58 konstnärer ställer ut 113 verk.

Länk till Sörmlandssalongen.

Sörmlands museum
Harald Gripes modellteatersamling

En kort visning av utställningen och samlingen av Harald Gripes modellteatrar. Antikvarie Jean-Pierre Salkvist berättar om modellteatertraditionen och hur det hela började.

Länk till visningen.

Sörmlands museum
Åsa Elzén: Träda - Fogelstadgruppen och jord

En utställning och ett växande arkiv av Åsa Elzén, med verk av Åsa Elzén, Maja Fjaestad, Maren Holebakk och Axel Fredriksson. Följ med Curator Joanna Nordin in i utställningen, höra tankarna om ett växande arkiv och de normbrytande ekofeministerna i Fogelstadgruppen.

Länk till Träda.

Sörmlands museum
Stora historiepriset - en pod

Ett samtal mellan Gunnar Broberg, pristagare av Stora historiepriset 2020, och Tobias Svanelid, redaktör för Vetenskapsradion historia, Sveriges radio P1. Ljudfilen är ca 50 minuter lång, med utgångspunkt i Gunnar Brobergs forskning. Finns även där andra poddar finns.

Länk till podden.

Sörmlands museum
Det traditionella julbaket

Vad är en julhög? Hur förändrades bakandet när järnspisen kom och varför blir man snäll av pepparkakor?

Länk till julbaket.

Tekniska museet
Digitalt jullov med experiment och rymdäventyr

Tekniska siktar mot rymden och laddar för ett digitalt jullov med livesända program från museet under hela lovet. Det bjuds på ”Space Training” med rymdroboten NAO, mystiska rymdföremål som söker svar och rymdexperiment att prova hemma (och några du absolut inte ska prova hemma).
Håll utkik på tekniskamuseet.se för hela programmet under jullovet.

Textilmuseet
Digital visning: Fashion Exposed - 100 år av svensk modefotografi

I utställningen Fashion Exposed – 100 år av svensk modefotografi på Textilmuseet följer vi modefotografiets föränderliga uttryck genom ett femtiotal utvalda bilder av fjorton svenska modefotografer. Dräkthistoriker Tonie Lewenhaupt som har skrivit texter till både utställningen och tillhörande katalog berättar mer om de fotografer som är representerade i utställningen, från 1920-talet till idag.

Länk till digital visning.

Textilmuseet
Samtal om: Sound to Wear - Klädd i Ljud

Sound to Wear utgår från Vidmina Stasiulytes doktorsavhandling vid Högskolan i Borås. Hennes forskning ifrågasätter normer kring plagg och syftar till att utveckla nya metoder för modedesign baserade på ljud. Hörselintryck och ljudtänkande, i kontrast till synintryck och bildtänkande förändrar i grunden hur vi uppfattar en klädd kropp. Eftersom ljud blir till genom handling så är den faktiska handlingen att klä sig i fokus för Stasiulytes forskning. 
I den här filmen kan du se och lyssna till de föremål som visas i utställningen och ta del av Vidminas reflektioner.

Länk till samtalet.

Thielska Galleriet 
Audioguide 

Lyssna på berättelser om målningar av Carl Larsson, Edvard Munch, Anders Zorn, Eugène Jansson, Bruno Liljefors med flera genom vår audioguide var du än befinner dig.

Länk till audioguide.

Thielska Galleriet 
Konstverk på Wikimedia Commons 

Se Thielska Galleriets konstsamling hemifrån på Wikimedia Commons. Upptäck verk av Carl Larsson, Edvard Munch, Anders Zorn och Eugène Jansson men även mer okända konstnärskap såsom Aron Gerle och Ester Almqvist.

Länk till konstsamlingen.

Tidaholms museum
Pepparkakshustävling

Digital hustävling! Baka ett hus i pepparkaka och skicka in ett foto! Temat är "Barnens hus" som håller på att byggas till på museet. 

Länk till pepparkakshustävling.

Tjolöholms Slott
Julöppet i mellandagarna

Under mellandagarna är Tjolöholms Slott öppet för besök. Du kan på egen hand beundra de juldekorerade salongerna och alla ståtliga julgranar samt se utställningen ”Dresses & Decadence – The Stylish 1920s”. Tjolöholms lekby är också öppen, här leker barnen i återskapad historisk Tjolöholmsmiljö.

Länk till Tjolöholms Slott.

Torekällberget
Julen på Torekällberget

Upplev julstämningen på Torekällberget. Området är upplyst med lyktor och ljusgirlanger. I de juldekorerade fönstren lyser julljusen. Granarna står klädda innanför. Djuren betar i sina hagar. Vandra runt på egen hand och kika in genom de juldekorerade fönstren. Du kan också gå en tipspromenad som leder dig runt till de olika platserna. 
Alla dagar kl 10-16, 28 november -10 januari utom julafton. Fri entré.

Länk till Torekällberget.

Uppsala konstmuseum

Uppsala konstmuseum har lucköppning på Facebook varje dag fram till jul. Du kan även julpyssla med konstnären Anna Nyberg och museets pedagog Natasha Dahnberg som får hjälp av barnen Gertrud och Minerva när de skall skapa girlanger och smycka en gran, inspirerat av den konkreta konsten.

Länk till Facebook.

Länk till julpyssel inspirerat av den konkreta konsten.

Vasamuseet
Vasamuseets podd: Propagandaskeppet

Vasa var inte bara ett krigsskepp, hon var också i högsta grad ett verktyg för kungen att imponera på och påverka både svenska folket och främmande makt. I det här poddavsnittet berättar Vasamuseets forskare Anna Maria Forssberg om propaganda på 1600-talet, hur den kunde se ut och vad den ville den förmedla. Petter Ljunggren, historielärare och pedagog berättar mer om hur propaganda kan utläsas genom några av Vasas skulpturer.

Länk till Propagandaskeppet.

Vasamuseet
FILM: Klädernas dolda budskap

Vasamuseet har den största samlingen av vanliga människors kläder från 1600-talet. Följ med forskaren Anna Silwerulv bakom kulisserna.

Länk till Klädernas dolda budskap.

Vasamuseet
Vasas försvunna kanoner

"Alla vill väl lösa ett mysterium?” Forskaren Ruth Rhynas Brown söker efter Vasas försvunna kanoner.

Länk till Vasas försvunna kanoner.

Vitlycke museum 

Varje söndag i advent kan du lyssna på en stämningsfull forntida saga inspelad i en av museets bronsåldersgårdar.

Länk till Facebooksidan.

Vänermuseet
HEMÅT?! Skaraborgska serieskapare

 HEMÅT?! Skaraborgska serieskapare visas utomhus framför Vänermuseet fram till 9 februari. Utställningen rekommenderas tillsammans med möten utomhus och kombinerad promenad längs sjön. Medtag filt, termos och valfri fika. PS. Håll avstånd.

Länk till HEMÅT?!

Vänermuseet
Fotopromenad

Fotopromenad, ett evenemang på facebook! Vänermuseet arrangerar jullovsaktivitet via evenemang på facebook i form av en fotopromenad. 
Det enda som behövs är en smartphone och skarpa ögon! 
Titta på de gamla bilderna från Lidköping och klura ut vart fotografen stod när bilden togs. Knäpp en bild från samma ställe fast idag! Ingen åldersgräns, alla kan delta. Evenemanget pågår mellan 20 december till 20 januari.

Länk till Fotopromenad.

Vänermuseet
Berättarafton i höstrusket

Välkommen på berättarafton online! 
Värm en kopp te, kryp upp i soffan och slå på skärmen!

Den 15 december 18:30 blir det skrock och skrönor i juletid med Maria Sanderi från Lidköpings stadsbibliotek som berättar om mystiska ting i juletid. Vi använder oss av programmet Zoom, och du anmäler dig senast dagen innan gratis som deltagare genom att maila camilla.boring@studieframjandet.se. För att vara med och lyssna behöver du en dator med högtalare/headset/hörlurar eller en mobiltelefon med appen Zoom installerad. Du kommer få en länk och ett lösenord mailat till dig dagen innan. Genom att klicka på länken leds du till Zoom i webbläsaren eller Zoomprogrammet på din dator. Du skriver i lösenord och hamnar i ett väntrum, där värden sedan släpper in dig till själva berättarstunden. Berättarkväll i höstrusket är ett samarrangemang mellan Vänermuseet, Studiefrämjandet Skaraborg och Bibliotek, konst och kultur.

Länk till Vänermuseet.

Världskulturmuseerna
Dig in Japan

Världskulturmuseerna har bjudit in gäster gräva i museernas japanska samlingar för att välja ut just sin favorit till utställningen Dig in Japan. Resultatet finns nu som en webbutställning.

Länk till Dig in Japan.

Världskulturmuseerna
Inside the box

Har du hört Världskulturmuseernas podcast Inside The Box? Vilka spännande föremål gömmer sig i lådorna i museets magasin – och hur kan de berätta historier om vår värld? Lyssna på forskare, författare, intendenter och konstnärer när de tar reda på vad som finns "inside the box".

Länk till podcasten.

Världskulturmuseerna
Allt har en historia

Välkommen till Allt har en historia - Världshistorien genom Världskulturmuseerna! 
Våra fyra museers gemensamma samling av föremål kan berätta om många olika aspekter av världshistorien och människans utveckling, dess olika kulturer, riken och epoker. Via föremål och tillhörande kortfilmer gör vi nedslag i världshistorien från de första jordbrukande kulturerna till dagens samhälle. Begrunda människans historiska avtryck på världen och fundera över dess framtid, möjligheter och utmaningar.  Vad kan ett museiföremål berätta? Allt har en historia!

Länk till Alla har en historia.

Världskulturmuseerna
Museets hemliga liv

Museerna är stängda och det är mörkt… men, ser du ljuset? Vad är det? Häng med för att undersöka saken. Över en halv miljon föremål från hela världen finns i utställningarna och magasinen på Världskulturmuseerna. De har alla en berättelse att berätta - ett livsöde.  Följ med in i Världskulturmuseernas fyra museer, där fyra olika föremål har fått liv och vill gärna berätta för dig om sin resa. Filmerna kommer lanseras under jullovet.

Länk till Museets hemliga liv.

Värmlands Museum
Stort, smått, fint och fult – om utbytet av museisamlingar

Tisdag 29 december kl 14.00
Karlstads Humanistiska Förenings årsbok 2020 har titeln ”Stort, smått, fint och fult – om utbytet av museisamlingar” och är en antologi som ur olika aspekter diskuterar värdet av just samlingar av fysiska föremål. Årsboken uppmärksammas traditionellt med tre läsarkommentarer: Förbundets ordförande, tillika bokens redaktör, Katarina Ek-Nilsson, Bengt Schüllerqvist, professor emeritus i historia vid Karlstads universitet, samt Åsa Hallén, länsmuseichef på Värmlands Museum. Evenemanget arrangeras av Värmlands Museum i samverkan med Karlstads Humanistiska Förening och kommer att genomföras digitalt via Zoom. Information om anmälan finns i evenemangskalendern på Värmlands Museums hemsida.

Länk till Värmlands Museum.

Västernorrlands museum
Fönsterutställning på Murberget friluftsmuseum

Följ med till en upplevelse om jul på Murberget friluftsmuseum. I år har självaste Kung Bore flyttat in tillsammans med tomtarna. Hela hösten har de snickrat och skapat för att i julpyntade fönster berätta om julfirande förr. I fönstren döljer sig berättelser om folktro och magi, om lucia, om varför vi pyntar och dekorerar med julstjärnor och julgran och förstås om julens mat. Vandra runt i egen takt utomhus på museiområdet för att ta del av utställningen. Ta del av innehållet via museets mediaguide KulturPunkt. Visas till och med 13/1.

Länk till jul på jul med Kung Bore.

Västerbottens Museum
Västerbottens Museums julkalender

Varje dag fram till jul berättar vi om gamla tiders västerbottniska jul- och vintertraditioner. 

Länk till julkalendern.

Västerbottens museum, Umeå
Vbm Play

Filmer och bildspel från verksamheter och arrangemang.

Länk till Vmb Play.

Västmanlands läns museum
Utforska Västmanlands läns museum digitalt

Här hittar du Västmanlands läns museums digitala verksamhet. Vi har samlat ihop alla våra digitala resurser på en och samma plats - från museets fantastiska samlingar på DigitaltMuseum till våra olika kanaler i sociala medier med bl.a. filmer, bildspel och quizer.
Välkommen att uppleva länsmuseet digitalt!

Länk till Västmanlands läns digiseum.

Västmanlands läns museum
”Skitviken – en rostig lustgård full av liv”

På den sidan hittar du också information om vår app med ljudvandringen ”Skitviken – en rostig lustgård full av liv” som du kan använda på plats coronasäkert utomhus. Dokumentationen om Skitviken och appen fick priset ”Årets samtidsdokumentation” i början av december.

Länk till Appen.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på RIKSFÖRBUNDET SVERIGES MUSEER, orgnr. 802427-6795 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.