I helgerna bjuder museerna på julstämning. Under förra året höll de flesta museer stängt, men nu kan museerna åter välkomna besökare på plats. Sveriges Museer har samlat en lista med mysiga julaktiviteter runt om i landet.

– Äntligen en jul då vi kan besöka museerna igen. Vi har längtat efter rätta julkänslan på plats i museerna, säger Maria B Olofsson, tf. generalsekreterare Sveriges Museer.

Listan uppdateras.

screenshot-2021-12-20-at-06.39.53
Julen på Kulturen i Blekingegården. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen


Aeroseum

Säve, Göteborg

Julstämning på Aeroseum

I år är Aeroseums bergshangar stämningsfullt upplyst och julpyntad. Hos oss finns något för alla åldrar. Utöver våra flygplan, helikoptrar och utställningar erbjuder vi många trevliga julaktiviteter. Jul på Aeroseum invigs den 27e november och pågår under advent och hela jullovet, fram till 10 januari. På jullovet har vi temat Våra Sinnen. Bland våra aktiviteter hittar du Rymdresa i planetariet, Julsabotörerna - Ett äventyr med Flygarn, Barnteater med Teater Pellerin och julklappsjakt. 

Öppettider: kl. 11.00-18.00
Alla dagar på jullovet 26 december -10 januari
STÄNGT 20-25 december & 31-1 januari

Länk till Aeroseum


Ájtte museum

Jokkmokk

Ájtte museums vintermarknadsprogram

Áttje museum har öppet under julhelgerna med bland annat utställningen Dear Planet där du kan utmana dig själv och dina vänner i en interaktiv game show om hållbarhet. Museet välkomnar sedan till museets vintermarknadsprogram i januari, som en del av Jokkmokks marknad.

Till och med 31 dec är museet öppet Tis-fre 10-16, Lör 12-16. Stängt 24-26 dec, 31 dec.

Länk till Áttje


Alsters herrgård - Gustaf Frödings minnesgård

Karlstad

Adventsöppet

Adventsöppet med ett mindre antal utställare utomhus som presenterar hantverk, slöjd och mat från Värmland. Allt serverat i en kulturhistorisk miljö kompletterat med herrgårdscafé, Slöjdens hus, herrgårdsbutik och program.

Länk till Alsters herrgård


Arbetets museum

Norrköping

Jul och Nyår på Arbetets museum

Digitopia, Dokumentärfotosalong, Lilla Arbetets, Jobblabb och mycket mer.

Länk till Arbetets museum


Armémuseum

Stockholm

Jullovsspänning

Armémuseum har laddat jullovet med spännande utmaningar för barn och familj. Gå historisk familjevisning om Stormaktstiden. Tolka hemliga samtal och krypterade meddelanden i Spionmysteriet och utmana familjen i Kanonbingo. Fixar du Jakten på krigsbytet så får du också bytet med dig hem! Välkommen, vi väntar på dig!

Länk till Armémuseum


Bildmuseet

Umeå

Lunchvisningar och bildverkstad

Bildmuseet har lunchvisningar fem dagar i veckan, onsdag till söndag kl 13.00. Visningarna presenterar de utställningar som pågår för tillfället och på lördagar ger vi lunchvisningen på engelska. Bildmuseets bildverkstad är också fylld av inspiration så att du och ditt sällskap kan utforska konsten tillsammans och skapa själva. Här hittar du vår Upptäcktsfärd, ett material som vägleder er genom Bildmuseets utställningar. 

Länk till Bildmuseet


Bonniers Konsthall

Stockholm

Jullovsworkshop- Robotfabriken

Välkommen hit under jullovet på workshopen Robotfabriken, där vi inspireras av Tobias Bradfords mekaniska skulpturer och bygger fantasifulla robotar! Vi inleder workshopen med att titta på alla spännande och roliga skulpturer i utställningen, då är hela familjen välkommen att följa med. Därefter tar vi oss till Hörnan där du får chans att bygga din alldeles egen robot (denna delen är endast för barn). Rekommenderas för 6-12 år. Gratis för barn! Anmäl dig till program@bonnierskonsthall.se

Länk till Bonniers Konsthall


Borås konstmuseum

Borås

Jullovsverkstad 

Jullovsverkstad
Under jullovet bjuder vi in till skapande i konstmuseets Ateljé. Vi utforskar olika material och tekniker med temat vinter, inspirerade av fotograf Lars Tunbjörks bildserie med samma namn, från pågående utställning på museet.

Datum: 4, 5 och 7 januari (6 jan är röd dag)

Tid: 13.00–16.00

Plats: Ateljén på Borås Konstmuseum

Ålder: 7–11 år

Anmälan: bokningar.konstmuseum@boras.se

Länk till Borås konstmuseum


Dalarnas museum

Falun

Höstsalong DalaKonst21

Dalarnas höstsalong är i år tillbaka på plats i konsthallen på Dalarnas museum.
DalaKonst21 visas i konsthallen på Dalarnas museum 4/12 2021 - 11/2 2022. Öppet tis-sön 11-17. Utställningen visar ett stort antal verk av både verksamma konstnärer såväl som amatörer. Utställningskommissarie är Åsa Carnelid-Wickman, Stockholm, konstnär och utbildad på Konstfack och Kungliga Konsthögskolans projektutbildning i fri konst med inriktning grafik. Särskilt inbjudna konstnärer är i år Peter Kinny och Gunilla Sköld Feiler.

Länk till Dalarnas museum


Dansmuseet

Stockholm

Broderiworkshop för barn

Tisdag 28 och onsdag 29 december.
Kl.. 11:30-13:00 för barn 5-8 år.
Kl. 14:00-15:30 för barn från 9 år.

Släpp fantasin lös och prova på att skapa eget textilt verk med nål och tråd. Under broderiutställningen Jean i garn arrangeras broderiworkshop för barn på jullovet. Det kommer att finnas åldersanpassat material och lustfyllda högar av trådar, tyger och färggrann tyll. Ledare för aktiviteten är medlemmar i föreningen Skapande Broderi i Stockholm, som även deltar i broderiutställningen.

Pris: Gratis för barn under 18 år, vuxna betalar ordinarie entré 160/100 kr. 

Länk till Dansmuseet


Ekonomiska museet - Kungliga myntkabinettet

Stockholm

Hyperinflation - utställning om ofrivilliga miljonärer och värdelösa pengar

Hur är det att handla och leva i ett samhälle som drabbats av hyperinflation. Du är miljonär på pappret men alla pengar du har räcker knappt till en kopp kaffe... I utställningen Hyperinflation finns bland annat origamiföremål av värdelösa sedlar från dagens Venezuela, sedlar med ofattbart höga belopp och berättelser från samhällen som drabbats av hyperinflation genom historien. För dig som kommer tillsammans med barn finns "Sedeljakten" ett klurigt barnspår. 

Länk till Ekonomiska museet - Kungliga myntkabinettet

Eksjö museum

Eksjö

Eksjö museum har öppet under julhelgerna med bland annat konstutställningen Flores Flagrante med Gunilla Wänn. På hemsidan finns hela programmet och öppettider för mellandagarna.

Länk till Eksjö museum


Eskilstuna stadsmuseum

Eskilstuna

Jullov på Eskilstuna stadsmuseum

Kom och besök våra utställningar och delta i våra lovaktiviteter! Lek dig genom Eskilstunas historia i Lilla stadsmuseet, experimentera med Eskilstunatillverkade föremål i Faktotum och häng med på familjevisning i vår nyaste utställning "Eskilstuna för hundra år sen". Dessutom kan du följa nissarnas spår i en klurig tipspromenad och resa tillbaka i tiden med VR-glasögon.

Länk till Eskilstuna stadsmuseum


Falu Gruva / Gruvmuseet

Falun

Upptäck tusen år av historia

Falu Gruva bjuder in till jullov för hela familjen. Upptäck tusen år av historia i Gruvmuseet och följ med på en guidad visning under jord i gruvan. Öppet varje dag utöver julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen. Ta en julfika intill dagbrottet Stora Stöten och övernatta på vår B&B i en byggnad där uppfinnaren Christopher Polhem en gång bodde.

Länk till Falu Gruva/Gruvmuseet


Fredriksdal museer och trädgårdar

Helsingborg

Skapa din egen vintermagi på Fredriksdal

Det är på vintern som naturen återhämtar sig och får sin välförtjänta vila i väntan på en sprudlande vår och blomstrande sommar. Vintermånaderna är smått magiska och på Fredriksdal museer och trädgårdar kan du ta del av det vilande landskapet hela vintern. Här finns det gott om utrymme att upptäcka naturens mysterier och en del av Helsingborgs historia. Om det är lugn och ro du söker ska du inte missa att koppla av en stund innanför våra grindar i vinter. Upptäck det vilande landskapet, ta en tur förbi de gamla gårdarna eller utforska det charmiga stadskvarteret med butiker och byggnader från förr. Hos oss hittar du det mesta för att kunna skapa din egen sköna vintermagi. Museiområdet har öppet dagligen mellan klockan 10.00–16.00 och det är fri entré till och med 13 april.

Länk till Fredriksdal museer och trädgårdar


Friluftsmuseet Hägnan

Luleå

Lyktvandring I Gammelstads kyrkby

Friluftsmuseet Hägnan är ett kulturhistoriskt kunskapscentrum i Gammelstad som förmedlar det norrbottniska kustlandets kulturarv. På museiområdet finns byggnader från 1700- till 1900-tal som ger en verklighetsnära bild av en radby. Under lyktvandringen vandrar vi tillsammans, genom kyrkstadens snöklädda gränder, i skenet av trolska stallyktor. Under promenaden besöker vi även en mysig kyrkstuga och kikar in i den ståtliga medeltidskyrkan (med reservation för förrättningar). Vår pålästa guide berättar om Gammelstads händelserika historia. Om hur kyrkstaden i hundratals år varit en samlingsplats för människorna i bygden och inneburit såväl glädje och trevligt umgänge som sorg och plikt. Naturligtvis berättar vi också om världsarvsstatusen och om kyrkstugelivet idag. Flera datum från och med 19 december. Varmt vintervälkommen!

Länk till Friluftsmuseet Hägnan


Gamla Linköping

Linköping

Tidernas jul

Tidernas jul är samlingsnamnet på alla julupplevelser i Gamla Linköping, som pågår t o m den 13/1 2022. Då blir det många olika evenemang och aktiviteter med julanknytning för både barn och vuxna. Du kan också ta del av en rad utomhusutställningar och andra "gör det själv"-aktiviteter, där du lär dig mer om julens traditioner och utforskar julen på museet på egen hand. Nytt för året är en liten konstisbana för skridskoåkning mitt på Kryddbodtorget. 

Länk till Gamla Linköping


Grenna Museum

Gränna

Utställning med Herbert C. Chermsides fotografier

År 2014 skänktes ett fotoalbum till Grenna Museum med bilder tagna av den engelska löjtnanten och fotografen Herbert C Chermside. Han tog bilderna i samband med landsmannen Benjamin Leigh Smiths expedition till Spetsbergen 1873. Expeditionens syfte var bland annat att undsätta A E Nordenskiölds expedition som övervintrade vid Mosselbukta på norra Spetsbergen.

Fotoalbumet är sannolikt det enda existerande.

I denna utställning visar vi upp Chermsides bilder tillsammans med själva fotoalbumet.

Bilderna tillsammans med bland annat Chermsides dagbok från expeditionen finns publicerade i boken The Coldest Coast (2021) som finns till försäljning i museibutiken.

Länk till Grenna Museum


Göteborgs konstmuseum

Göteborg

Utställningar och aktiviteter på Göteborgs konstmuseum

Vandra runt i museets samling och passa på att se våra aktuella utställningar "Mot en annan värld. 25 år av svensk samtidskonst – Sten A Olssons Kulturstipendium" och "Stenastiftelsens kulturstipendium 2021 – Emanuel Röhss". Dagarna före jul är du välkommen in för att julpyssla i vår Studio, där du kan skapa dina egna julkort. Missa inte heller våra öppna visningar i mellandagarna. Läs mer om museets öppettider och program på vår webbplats. 

Länk till Göteborgs konstmuseum


Göteborgs naturhistoriska museum

Göteborg

Tipspromenad under jullovet

Hur många noshörningsarter finns det på jorden och vilken puls har en flodhäst i vattnet? Bjud in en vän eller en familjemedlem och gå vår tipspromenad om savannens djur under jullovet. Passar alla åldrar!

Hämta en svarstalong och låna en penna i receptionen. Leta upp de 6 frågorna som sitter uppsatta i museets utställningar och klura ut svaren. Lämna gärna in dina svar tillsammans med namn och kontaktuppgifter så är du med och tävlar om priser från museibutiken. Lycka till! Tipspromenaden finns att gå från 11 december 2021 - 10 januari 2022.

Länk till Göteborgs naturhistoriska museum


Göteborgs stadsmuseum

Göteborg 

400 år av nöd och lust

Upplev 400 år av nöd och lust

Välkommen att utforska 400 år av nöd och lust i Stadsmuseets fyra utställningar om Göteborgs dramatiska historia. Upplev en stad i rörelse, dramatiska berättelser och ikoniska föremål – från mysteriet med det medeltida silverhjärtat till den första Volvon. 

Utställningsvarvet genom Göteborgs 400-åriga historia börjar i den populära 1600-talsutställningen Göteborgs födelse och slutar i vår nutid och utställningen Grejen med Göteborg.

Museets basutställningar genom 400 år upplevs på egen hand och finns på våning två.

Länk till Göteborgs stadsmuseum


Hallands Konstmuseum

Halmstad

Utställningar, visningar och öppen ateljé

Besök våra pågående utställningar Märta Måås-Fjetterström - Vävda gestalter, Sven Gillsäter - Fotograf och folkbildare samt Vill ha - flärdfullt ur samlingen. Följ med på de guidade visningarna och lyssna på sagorna i vår audioguide till Märta Måås-Fjetterström. Inspireras av berättarglädjen och skapa sedan fritt i vår öppna ateljé (lördagar och söndagar kl 12-15). 

Länk till Hallands Konstmuseum


Hallwylska museet

Stockholm

Dramavisning Jul i palatset!

Julen står för dörren och huset formligen sjuder av förberedelser. Det är fullt upp, och Anna tappar helt tidsorienteringen när hon springer med julkakan till serveringsrummet, med den hårt pressade amanuensen i hälarna. Ändå kan de inte låta bli att berätta om julen, firandet och familjen. Rek. ålder från 9 år. Biljetter via hemsidan.

Länk till Hallwylska museet


Hasse & Tage museet

Tomelilla

50 år sedan Äppelkriget hade premiär 18 december 1971

Vi uppmärksammar dagen med att göra en utställning om filmen Äppelkriget.

Länk till Hasse & Tage museet


Historiska museet

Jullov på Historiska museet

Älskar du sagor? Då kommer du att älska julen på Historiska museet! Varje dag under jullovet berättar vi sagor ur den nordiska mytologin i utställningen VIKINGARNAS VÄRLD. I vår verkstad kan du lära dig mer om gudarna och skapa din egen amulett. Den 4 januari kommer det dessutom att hända mystiska saker när Teater Sláva kommer till huset.
Allt är kostnadsfritt! 

Länk till Historiska museet


Historiska museet vid Lunds universitet

Jullov på Historiska museet

Följ med på jullov på Historiska museet vid Lunds universitet (20 december – 9 januari)! Gå i någon av museets utställningar, klura på svaren i en spännande tipsrunda eller följ med på en daglig familjevisning. Efteråt kan du pyssla i vår historiska verkstad. 
Gratis inträde för alla!  

Länk till Historiska museet vid Lunds universitet


IKEA Museum

Älmhult

Jullov på IKEA Museum

Jullovet på IKEA Museum är fyllt av kreativa, roliga, och inspirerande upplevelser och aktiviteter för stora och små. Lovsporta i VR, pyssla i den kreativa VERKSTAN, gå på upptäcktsfärd i museet, följ med på öppna guidade visningar och workshops. Och missa inte att träffa David Gustafsson och Rickard Stensby som tillhör Sveriges bästa legobyggare och vann Legomasters Live 2020. Det här är världens chans för dig som älskar Lego att bli en äkta Legomaster. Legolådorna BYGGLEK på museet är förstås påfyllda när ni kommer! 

Länk till IKEA Museum


Jamtli 

Östersund

Jamtli Julmuseum 

På Jamtli finns alla julens ingredienser och lite till. 
En alldeles magisk julmarknad, julvandringar i friluftsmuseet, julbord och pepparkaksbak, föredrag och konstupplevelser, nyårsmusik, trettonhelgsupptåg och stämningsfulla slädfärder till bjällerklang. Julmuseum pågår mellan första advent och trettonhelgen. Läs hela det innehållsrika programmet på hemsidan.
God jul och varmt välkommen till Jamtli Julmuseum!

Länk till Jamtli


Järnvägens Museum

Ängelholm

Vi har laddat med aktiviteter för stora och små

Jullovskul 22/12-11/, öppet alla dagar kl.10-17 (stängt 24-25/12 och 31/12-11/1). Välkommen till museet under jullovet. Vi har laddat med aktiviteter för stora och små. Var med i vår juliga tomtetävling och vinn fina priser! Succé i repris: Passa på att lära dig spela schack - eller utmana en kompis. Schackklubben HASK från Helsingborg gästar oss igen 28-30/12. Och i Lekstallet finns nya saker att upptäcka.

Länk till Järnvägens Museum


Konstmuseet i Norr

Kiruna

Digital julklappsverkstad 

Konstmuseet i Norr bjuder in till en digital julklappsverkstad där vi tar inspiration från museernas sätt att samla och visa upp föremål. I en video som publiceras på våra sociala mediekanaler visar vi hur man kan skapa minneslådor att ge bort till nära och kära. I vår öppna verkstad i museets Plats för Skapande har vi andra aktiviteter kopplade till minneslådan, med Kiruna som inspirationskälla!

Länk till Konstmuseet i Norr


Kulturen i Lund

Lund

Julen på Kulturen

Till och med den 16 januari kan du följa Julspåret och se hur julen firades förr i våra kulturhistoriska hus. Vi arrangerar också julvisningar, julpyssel, luciakonserter, föredrag om tryckta juldukar med mera. Museibutiken utökas med en julbutik under perioden 3–23 december.

Länk till Kulturen i Lund


Livrustkammaren

Stockholm

Utställningen Manga Royals

Manga Royals - kunglig historia i mangastil. Kan en kung vara manga? Och vad händer om man kombinerar kunglig historia med mangateckningar? I utställningen Manga Royals har kungar och drottningar inspirerat tecknarna från det svenska mangakollektivet Nosebleed till äventyrliga och fantasifulla bilder i mangastil. Med fokus på dräktmode av högsta klass får vi möta våra svenska kungar, drottningar och prinsessor som man aldrig sett dem tidigare. Fri entré!

Länk till Livrustkammaren


Länsmuseet Gävleborg

Gävle

Världens största pepparkakshus och Coronafilten

På Länsmuseet Gävleborg visas världens kanske största pepparkakshus. I år skapat av konstnären Erik Olof Wiklund, en konstnär med starka rötter i Hälsingland. Till sitt pepparkakshus har Wiklund använt 116 kilo pepparkaksdeg! På museet visas fram till 16 januari även #coronafilten, en enorm filt bestående av stickade, virkade, krokade rutor om 15 x 15 cm. Filten är ett gemensamhetsprojekt som museet skapade i början av pandemin. Närmare 175 personer från hela Sverige har bidragit till filten som rymmer 1 072 rutor!

Länk till Länsmuseet Gävleborg


Medelhavsmueet

Stockholm

Ultra - fotboll och politik runt medelhavet

Fotboll och politik hör inte ihop. Sägs det. Verkligheten ser ofta annorlunda ut – inte minst på läktarna. 11 december 2021 öppnade utställningen ULTRA på Medelhavsmuseet som berättar om hur sånger har rört sig från fotbollsarenorna till gatorna för att störta regeringar. Kom till Medelhavsmuseet under julen och känn fotbollsfebern.

Länk till Medelhavsmuseet


Millesgården Museum

Lidingö

Jul på magiska Millesgården

Spendera en heldag på Millesgården! Njut av en frostgnistrande skulpturpark upplyst av julbelysning, Carl och Olgas konstnärshem med julblommor och gran. Missa heller inte Stig Lindbergutställningen i konsthallen, och se hur familjens Lindbergs fiffiga gran såg ut i "Gunnel & Stigs hus". 
Välkommen att ta en lunch- eller kaffepaus i Millesgården Lanthandel. De har även fullständiga rättigheter. 
Som vanligt är det fri entré för de mellan 0 och 18 år. I receptionen finns gratis Skulpturjakt och annat kul för barnen. 
Varmt välkommen!

Länk till Millesgården Museum


Moderna Museet

Stockholm

Jullov på Moderna Museet

UPPLEV KONSTEN TILLSAMMANS! 
Drop-in  
Möt konsten! Nu kan hela familjen skapa tillsammans på Moderna Museet. Vi arbetar med utgångspunkt i Moderna Museets samlingar.  
Under Jullovet kan du inspireras av Niki de Saint Phalle teckningar och skulpturer och måla med tempera puckar på papper. 
Under helgen står även Verkstan öppen för drop-in mellan klockan 11–17 både lördag och söndag. Varmt välkommen! 

Länk till Moderna Museet


Museet HAMN

Nacka

Familjevisning om jul och vinter i krigstider

Hur har julen påverkats i kriser så som krig och hur har vintern orsakat både framgång och nederlag i fält? Vad hände vid julfreden 1914? Hur gick tåget över Bält 1658? Traditionellt julpyssel. 
Lördagar och söndagar kl 13 fram till jul samt 22-23 december. Jullovsöppet från 3 januari 2022. Fri entré för barn och ungdomar till och med 18 år. För mer information, se vår hemsida.

Länk till Museet HAMN


Nationalmuseum

Stockholm

Villa Curiosa: öppet sön 26 dec (25 dec museet stängt) 
Jullov: tis 28 dec-sön 9 jan. Måndagar stängt samt Nyårsafton och Nyårsdagen). Utställningens öppettider: Lördagar och söndagar, klockan 11:15–16:15
Det första tidspasset börjar klockan 11:15 och det sista klockan 15:45. Ett tidspass varar i 30 minuter och efterföljs därefter av en 15 minuters paus innan nästa grupp släpps in.

Jullovsverkstad I ateljéerna, Tis 5 jan – sön 9 jan: kl 13-16
Måla varmt och kallt! Under jullovets ateljédagar utforskar vi hur färg funkar. Vi tar tempen på färg och undersöker hur kalla och varma färger jobbar tillsammans eller var för sig. Prova akrylfärg på papper eller pannå, smått eller stort, tunt eller tjockt.
För vem? Skolbarn från 6 år. I mån av plats är syskon, föräldrar eller andra familjemedlemmar välkomna att följa med.
Plats: Ateljéerna på entréplan.
Fri entré, drop in i mån av plats.

Villa Curiosa + Jullov i Ateljén!

Länk till Nationalmuseum


Naturhistoriska riksmuseet

Stockholm

Följ med på asteroidjakt!

Gör en resa ut i rymden i jul, till asteroiderna i vårt solsystem som har kraft att påverka vår värld. Se magnifika bilder och storslagna scener. En film om uppfinningsrikedom för att skydda vår planet. Från 8 år. Välkommen till Cosmonova med vaccinationsbevis och legitimation. 

Länk till Naturhistoriska riksmuseet


Nordiska Akvarellmuseet

Skärhamn, Tjörn

Nyårsverkstad på Nordiska Akvarellmuseet

Tjugotjugotvå, vad händer då? Välkommen till Nordiska Akvarellmuseet för att måla dina planer och framtidsdrömmar i akvarell tillsammans med oss. Nyårsverkstaden äger rum 4–9 januari 2022 kl. 11–15. Museets utställningar har också öppet kring jul och nyår, se alla tider på vår hemsida.

Länk till Nordiska Akvarellmuseet


Norrbottens museum

Luleå

Ordinarie utställningar i mellandagarna

Under museets öppettider kan man besöka de ordinarie utställningarna.

Länk till Norbottens museum

Norrköpings Konstmuseum

Norrköping

Välkommen till Norrköpings Konstmuseum under lovet! Besök våra utställningar, följ med på offentlig visning och skapa i Ateljé Krumeluren. För öppettider och mer information vänligen besök Konstmuseets hemsida.

Länk till Norrköpings Konstmuseum

Norrköpings stadsmuseum

Norrköping

Det är full aktivitet på Norrköpings stadsmuseum under jullovet. För barn mellan 10 och 15 år, blir det lajv på museet, Den stora julstölden, den 28 och 29 december. För de mindre barnen bjuds det på barnteater den 30 december, Lille Viggos äventyr, en familjeföreställning för hela familjen. Det blir även ljusvandring för alla som vill uppleva Norrköpings Light Festival. För öppettider och mer information om hur du bokar plats, vänligen besök Norrköpings stadsmuseums hemsida.

Länk till Norrköpings stadsmuseum.


Norrtälje museer

Norrtälje kommun

Norrtälje 400 år- Julkalender 

Norrtälje museers digitala julkalender har blivit en återkommande tradition. I år har den en kunglig touch! Gustav II Adolf (Gurra) har dragit på sig tomteluvan och traskar runt i Norrtälje inför stadens 400 års jubileum 2022. Följ med hela vägen fram till jul!

Länk till Norrtälje museer


Piteå museum

Piteå

Tjugondagsdans 13 januari

Välkommen att dansa ut julen tillsammans med danslaget Kadrell'n på Rådhustorget. Kan du de klassiska sångerna: Vi äro musikanter, Prästens lilla kråka, Jungfru, jungfru skär och de andra? Annars får du lära dig dem här och nu. Alla barn får en liten godispåse som tack.

Länk till Piteå museum


Rian

Falkenberg

Rians digitala julkalender

Är du nyfiken på hur Falkenbergsborna har firat jul genom tiderna? Kanske är du nyfiken på vilka julprylar som finns i Rians samlingar? Följ vår digitala adventskalender, vi finns på både Facebook och Instagram (riankulturhistoria).

Länk till Rian


Röhsska museet 

Göteborg

Jullov på Röhsska museet 

Vad kan en brosch användas till och hur skapar man en egen? Under jullovet designar vi egna med filt, pärlor och paljetter. Kanske kan du nåla fast din brosch på mössan eller halsduken? Eller bära den på nyårsafton? Varmt välkommen att utforma din egen och personliga brosch i Studio Röhsska. Vi hämtar inspiration från museets många och olika broscher!

Länk till Röhsska museet


Scenkonstmuseet

Stockholm

Festlig ateljé på Scenkonstmuseet

Bygg din egen nyårstuta och skapa din egen teatermask på Scenkonstmuseet! Här finns allt du behöver för att fira resten av jullovet med stil.

Efter ett besök i museets ateljé är maskeradmasken fixad och det är bara att tuta in det nya året eller gå på Trettondagsbal! Passa på att titta inom vår teatergarderob också. Här finns massor att prova och inspireras av för små och stora!
För festsugna barn från fyra år tillsammans med vuxen. Vi släpper in ett lagom antal åt gången med flera insläppstider under dagen.

Ingår i museientrén. Biljetter hämtas i museets entré, begränsat antal platser, först till kvarn.

Länk till Scenkonstmuseet


Sigtuna museum

Sigtuna

Animationsworkshop med filmaren Marika Heidebäck

Prova på att göra animerad film tillsammans med filmaren Marika Heidebäck. I Studion på Sigtuna museum. Gratis och drop-in. Nybörjare och vana animatörer i alla åldrar är välkomna!

Länk till Sigtuna museum


Sjöfartsmuseet Akvariet

Göteborg

Stadsvandra genom olika epoker och gatuhörn 

Sjöfartsmuseet Akvariet håller stängt för renovering, men vi erbjuder fortfarande våra populära stadsvandringar utomhus! Följ med genom olika epoker och gatuhörn och betrakta staden ur olika perspektiv. Stadsvandring både 29 dec och 4 jan.

Länk till Sjöfartsmuseet Akvariet


Skansen

Stockholm

Jul på Skansen

Upplev julens magi på Skansen. I år firar Jul på Skansen 130 år av tradition och hantverk, en nygammal tradition för varje stadsbo. Värm dig i julsmyckade hus och gårdar, möt vintervakna djur, lyssna till julkonserter och berättelser om julen förr och nu, och fira in det nya året tillsammans med oss. Parken är fylld med aktiviteter för stora och små, varje dag fram till 9 januari. Allt från julverkstad med ljusstöpning och pyssel, till promenadstråk i tomtens fotspår och dagliga djurprat i vår djurpark. Titta i vårt kalendarium för alla aktiviteter och exakta tider. 

Länk till Skansen


Stadsmuseet i Stockholm

Stockholm

Jullov på Stadsmuseet i Stockholm!

Spela historiska spel, bli historiedetektiv, pröva på att göra 1700-talsklippdockor, gå på familjevisning och rimma och ramsa. Gör stora tidsresan, gå lilla djurspåret eller upptäck vårt hus historia i en ljudvandring med ekande andar från förr.

Länk till Stadsmuseet i Stockholm


Strindbergsmuseet

Stockholm

Julpyssel hos Strindberg

Tips för jullovslediga:
Med Familjespåret kan du gå på upptäcktsfärd hemma hos författaren August Strindberg. 
Utforska lägenheten och alla intressanta föremål närmare i vintermörkret med hjälp av en ficklampa.
Hur såg ett hem i Stockholm ut för ungefär hundra år sedan?
Och vad är speciellt med just Strindbergs hem? Något har nämligen mystiskt försvunnit därifrån! 
Lös mysteriet!
Familjespåret är ett kreativt fråge- och pysselhäfte för barn 4 - 10 år.

Länk till Strindbergmuseet


Sundsvalls museum

Sundsvall

Jullov på Sundsvalls museum i Kulturmagasinet

Besök upplevelserummet Pettson och Findus, mucklor och manicker öppet, kom ihåg att boka platsbiljett via Entré Sundsvall. Ta chansen att bli detektiv och var med på en pärlverkstad. Passa på att besöka flera fasta utställningar och tre nya tillfälliga utställningar. I Ateljévåningen kan du skapa din egen konst. 

Länk till Sundsvalls museum


The Glass Factory

Emmaboda

Christmas at the Glass Factory

27/11-21/12 Julkuls-pyssel i ateljén & en butik med unika glasiga julklappar
Dekorera och skapa din alldeles egna unika julgranskula i vår konstateljé. Vi har också fyllt vår butik med handgjorda julgransdekorationer i glas från Lauscha. Som vanligt finns våra museikolllektioner till försäljning och nu även den nya kollektionen som formgivits av Joakim Ojanen.

Länk till The Glass Factory


Thielska Galleriet

Stockholm

Familjevisning. Vinter i konstens värld

Thielska Galleriet bjuder in till jullov för hela familjen. Följ med på visning i den stora konstsamlingen med tema vinter. Vi upptäcker bland annat Bruno Liljefors skuttande hare i snö. Hela jullovet har vi även barnspår i samlingarna och i Carl Johan De Geer-utställningen, samt ett quiz om Thielska Galleriet. Café/restaurang, butik och skulpturpark.

Länk till Thielska Galleriet


Tjolöholms Slott

Kungsbacka

Julöppet på Tjolöholm

Under jullovet har Kafé Manegen, Slottsbutiken, Tjolöholms lekby och vagnsmuseet öppet varje dag kl 11-16. Den 25-30 december har dessutom slottet öppet för besök. Glöm inte pulkan om det är snö, mellan slottet och havet finns en hisnande pulkabacke!

Länk till Tjolöholms Slott


Torekällberget

Södertälje

Jullov på Torekällberget

Upplev julstämningen på Torekällberget – friluftsmuseet i Södertälje. Området är upplyst med lyktor och ljusgirlanger. Julgranarna står klädda i våra historiska miljöer med tidsenligt pynt. Strosa runt på egen hand och upplev julstämningen – eller gå en tipspromenad i jultider. Julskyltningen är framme i handelsboden. Lek handelsbodens i lekrum Lillboden och julpyssla i pysselrummet. Slå dig ner och ta en fika på mysiga café Lindbloms. I hagarna runt bondgården går lantrasdjuren. Vissa dagar har vi djurvisningar och ponnyridning. 

Länk till Torekällberget


Toy World

Helsingborg

Jullovet på Toy World

Se vår miniutställning "God Jul". Träffa vår Drakfamilj i Drakgrottan. Gå Tipsrundan. Upplev våra Miniland och Leksaksutställningar. Fixa och trixa i Lekzonen. Här finns något kul för hela familjen!

Länk till Toy World


Tumba bruksmuseum

Tumba

Julgransplundring 

Nu är glada julen slut, slut, slut…!
Välkommen att dansa ut julen på bruket. Gå på klappjakt och lyssna på tomtemors sagor. Fiska en påse lördagsgottis i dammen. Barn under 2 år följer med utan kostnad. Programmet tar totalt sett ca 60 min. Insläpp i lokalen 10 minuter innan. Inget efterinsläpp. 
Ta gärna med inneskor.
Välkommen! 
Priser:
Vuxen 155 kronor, barn 75 kronor

Länk till Tumba bruksmuseum


Tändsticksmuseet

Jönköping

Made in Sweden - made by who?

Konstutställning 23 oktober - 30 december. Flamencodansaren Josefin Chiacchiero tar sig an Tändsticksmuseets arkiv tillsammans med en musiker och en konstnär. Ett gemensamt allkonstverk med konstformen flamenco som utgångspunkt. Här lyfts arbetarna från tändsticksindustrins historia fram. Dåtid och nutid vävs ihop. Fri entré dec-jan.

Länk till Tändsticksmuseet


Vallby Friluftsmuseum

Västerås

Vandring i juletid på Vallby Friluftsmuseum

Välkommen till en vandring i juletid på Vallby Friluftsmuseum. I och kring de grindöppna julmiljöerna kan du uppleva hur julen firades förr, i olika tider och miljöer. Du kan också lära dig mer om den gamle gårdstomtens tillvaro bland människor och djur.

Upplev även jullandskapet i torgrundeln, "tittskåpet" med tomtestugan i Arbogaboden, samt potagen och pumpatunneln som har smyckats inför julen.

Länk till Vallby Friluftsmuseum


Vasamuseet

Stockholm

Lär känna Sveriges historia genom Vasa

Gör en djupdykning i 1600-talet och lär känna Sveriges historia genom Vasa! Se filmer om Vasa, ta dig runt skeppet med audioguiden, gå kluriga spår genom museet och lär dig mer om Vasa och hennes tid. Filmer, audioguiden och de olika spåren är gratis. I Vasamuseets butik hittar du saker för både stora och små som väcker historieintresset och i Vasamuseets restaurang stillar du hungern och sötsuget. Välkommen till Vasas värld!

Länk till Vasamuseet


Vänermuseet

Lidköping

Jullov på Vänermuseet

Välkomna till Vänermuseet på jullovet! Välj mellan flera olika workshops med tema återbruk. Handgjort papper, luffarslöjd eller textilt återbruk i samband med utställningen BärbART - Sashiko & sånt. Dessutom har Lidköping haft besök av många små tomtenissar i år, kanske har någon bott hemma hos dig? Vi tror att de har firat julafton tillsammans på museet! Det har varit stängt här några dagar, så de har haft fritt fram. En liten belöning utlovas till alla barn som hjälper oss att lista ut vad de har haft för sig. Läs hela vårt program på vår hemsida.

Länk till Vänermuseet


Vänersborgs museum

Vänersborg

Jul på museet - hitta föremålet

Museet är fullt av saker – men har du egentligen sett dem alla? Har du hittat dinosaurietanden och vet du var fonografen finns? På jullovet kan du hämta en lista på föremål och ge dig ut på spaning efter dem i museet. Som vanligt står även Torpet – vår lek- och lärmiljö – öppet för lek. Till och med 9 januari under museets öppettider.

Länk till Vänersborgs museum


Värmlands Museum

Karlstad

Jullov på Värmlands Museum

Museet har öppet alla dagar hela lovet med utställningar & aktiviteter för barnfamiljer. Lek i ”Sandbergs sagovärld”, gå tipspromenad i ”Ord om Värmland” och ta chansen att se ”Stina Wirséns brokiga bilder” som visas till och med 9 januari. Under december hålls ett tiotal familjeworkshops med konstnärer där barn och vuxna skapar tillsammans. Läs mer på varmlandsmuseum.se/aktivitet/jullov.

Länk till Värmlands Museum


Västergötlands museum

Skara

Rimstuga

Ska du skriva julklappsrim men saknar inspiration? Eller är du ett ess när det kommer till rim och vill dela med dig av din talang?! Välkommen till rimstuga i Verkstaden på Västergötlands museum!

Länk till Västergötlands museum


Västmanlands läns museum

Västerås

Jullov på Västmanlands läns museum

Välkommen till Västmanlands läns museum under jullovet! Klä dig i forntidskläder, spela Hnefatafl, lukta på medeltiden, kryp in i fängelsehålan eller sjung karaoke i folkparken. Du kan också gå en tipspromenad. Eller varför inte prova på fågelskådning i våra utställningar? Kom och se hur många olika fåglar du kan hitta! Allt är självklart helt gratis!

Länk till Västmanlands museum


Östasiatiska museet

Stockholm

Sista chansen! Boro - Nödens konst

Nu är det sista chansen att se succé utställningen på Östasiatiska museet, innan den går ner 9 januari! 
Boro hade länge ett lågt anseende i Japan och betraktades som en skamlig påminnelse om ett fattigt förflutet. Ett århundrade senare har allt förändrats. Boro-föremål kopieras av lyxmodemärken och ställs ut som konst på exklusiva gallerier. Som första museum i Europa visar Östasiatiska museet en världsunik samling av boro-föremål inlånade från Amuse Museum i Tokyo.

Finissage-helg den 7-9 januari!

Länk till Östasiatiska museet