I mitt jobb som antikvarie och kommunikatör på Sörmlands museum ingår att projektleda ungdomsbloggen Youthhood.  Det innebär att varannan vecka får jag träffa sju vetgiriga, nyfikna och positiva ungdomar. De går alla på gymnasiet och har aktivt sökt tjänsten som bloggare för museet.

GruppbildYouthhood startade 2008 och har sedan dess uppdaterats varje dag med olika teman. Gruppen har bytts ut efter att ungdomarna tagit studenten. Arbetet följer en tydlig rutin i att träffas i föremålsmagasinet, och tillsammans bestämma ett tema samtidigt som vi fikar (viktigt) sedan letar ungdomarna upp ett personligt föremål och skriver ut en infomationsblankett om föremålet. Texterna produceras hemma och mailas till mig som uppdaterar bloggen.

Det är såklart viktigt att ungdomarna känner att det är deras blogg. Bloggens namn, den grafiska formen och alla teman är helt och hållet beslutat av ungdomarna själva. De får också komma med önskemål om att marknadsföra bloggen på festivaler, delta i events eller variera vårt magasin mot något annat museimagasin, arkiv eller varför inte en arkeologisk utgrävning?

Youthhood fyller en viktig funktion på Sörmlands museum. Projektet ger oss möjlighet att arbeta med en ung målgrupp, skapa delaktighet och tillgängligöra våra samlingar. Målet är att bloggen ska leda till diskussioner och reflektion, samt synliggöra likheter och skillnader i ungdomars tonårsliv – då som nu. Att ge perspektiv på nutiden med hjälp av historien.

När vi nu fick äran att skriva i Sveriges museers stafettblogg blev temat ”Poängen med att samla”. I de kommande sju inläggen här på Riksförbundets stafettblogg har alla sju bloggare reflekterat över samlande utifrån föremål från Sörmlands museums samlingar.

Trevlig läsning!

//Karin Andersson

Titta gärna in på www.youthhood.blogg.se och hör gärna av er till mig om ni undrar något! Karin.s.andersson@dll.se

Karin Andersson arbetar som antikvarie och kommunikatör på Sörmlands museum. Hon ansvarar bl.a. för projektet Youthhood som startade 2008.