Barnens Museum på Göteborgs stadsmuseum

När jag sakta går igenom Barnens Museum tänker jag att vi kom väldigt nära visionen om vad det skulle bli. Utställningen är redan på morgonkvisten fyllt av barn och deras vuxna. En förskoleklass samsades med ett kompani yngre barn. Barnvagnsparkeringen är full och reservparkeringarna börjar fyllas på.

_MG_1232

Klätterhöghuset besegras, spårvagnen med 1910-års stad på filmrulle framförs av fyra chaufförer och en gigantisk Hagabulle saluförs på Drakegatans Kafé. En vuxen brister ut i ett ”En sån hade jag när jag var liten!” och så kommer där en berättelse.

Vi startade utställningsprojektet 2010 med en konferens om vad ett Barnens Museum borde vara, 50 barn från hela staden bjöds in. De var i åldrarna 7 – 11 och genom att arrangera en fullskalig konferens visade vi för alla, även oss själva, att nu är det allvar.

Flera olika parametrar skulle vävas samman med resultatet från konferensen och det delaktighetsarbete som sedan följde. Vi skulle skapa en utställning som berättar om museets innehåll och staden vi lever i. Vi skulle visa orginalföremål från museets samlingar och även erbjuda en plats att fika på, i utställningen. Det skulle vara en plats med hög tillgänglighet och det skulle bli en plats man ville komma tillbaka till.

kafe

För två år sedan var allt sammanvävt och i november 2012 öppnade utställningen med buller och bång. För mig är rummen förnimmelser och ekon av museets målmedvetna och fantastiskt roliga arbete. Jag hör barnröster från våra samarbeten, som berättar vad vi inte får glömma. Jag ser spår av Kensington Palace, Eldorado i Kallebäck, Nrnbergs leksaksmuseum, Museum of Liverpool, Köpenhamns Museum, Junibacken och många fler underbara platser.

Det finns så mycket mer att berätta om. Alla kloka människor i alla åldrar vi träffat. Alla fantastiska platser vi besökt, erfarenheter som förtjänar egna kapitel. Mer om det en annan gång.

Kom till Göteborgs stadsmuseum och undersök utställningen du med. Det finns en risk att du missar ett och annat, så ta med fördel med en person med superhjälteförmågan att vara ett barn.

Maila mig gärna om du har frågor, tankar eller tips.

//Karl Arvidsson, Göteborgs stadsmuseum

karl.arvidsson@kultur.goteborg.se

 

Karl Arvidsson är chef för Göteborgs stadsmuseums publika enhet. Tidigare var han producent och projektledare för utställningen Nya Barnens Museum.

Göteborgs stadsmuseum är en av de tre nominerade till utmärkelsen Årets museum 2014.