Grupparbete

Samtalen ville inte riktigt ta slut när 25 kommunala museichefer och verksamhetsansvariga fick chansen att träffas den 18-19 oktober på Medeltidsmuseet. Sveriges Museer hade bjudit in till inspirations- och dialogforum för just denna viktiga grupp och deltagarna kom från norr till söder.

Vi har bett tre av museicheferna blogga om intrycken från dessa dagar, där Cajsa Lagerkvist från Mölndals museum är först ut.

FullSizeRender (9)

Edna Eriksson stod för den starka starten på forumet där hon kopplade ihop museerna med demokrati och mänskliga rättigheter. Hon föreslog till exempel att museerna skulle gå samman och skapa ett idéhistoriskt och upplysande museum och betonade mänsklig värdighet som en faktor när man ska nå över åsiktsklyftan. Varför är det så, undrade Edna bland annat, att det är svårt att diskutera sak vid konflikter och varför går man så snabbt till personangrepp?

Varför är det så, undrade Edna bland annat, att det är svårt att diskutera sak vid konflikter och varför går man så snabbt till personangrepp?

Bikupa3När deltagarna fått diskutera gruppvis trädde tydliga bilder och önskemål fram. Att nätverka och samverka för de kommunala museicheferna är mycket viktigt ansåg de flesta, såsom att få ventilera utmaningar med chefer i liknande situation. Närheten till samhället och politikerna upplevdes både som en utmaning och en styrka. Den ekonomiska vardagen är tuff för de flesta museerna och man har svårt att hitta långsiktiga lösningar. Samtidigt fanns gott om idéer om vad man vill fokusera samverkan på, såsom idéutbyte och strategier för de nära relationerna inom kommunala förvaltningar och nämnder.

Eric FugelängAndra dagen inleddes av Riksantikvarieämbetets nytillträdde museisamordnare Eric Fugeläng. Han berättade att man vill fördjupa dialogen med museerna och bättre förstå hur sektorn ser ut och relationerna mellan olika aktörer. Eric betonade också den kunskap som man vet finns ute på museerna och som man hoppas kunna ge fler access till.

Anna UlfstrandStadsmuseets Anna Ulfstrand berättade om dokumentationsarbetet efter terrordådet i Stockholm den 7 april. Där fanns många lärdomar att dra under projektets gång. Viktigt var till exempel att ha ett värdigt förhållningssätt och att förstå sin roll som museum. Förutom föremål har man samlat 131 berättelser med utgångspunkt från kommunikationen på de sociala medierna när dådet ägde rum som nu publiceras på hemsidan allteftersom. Mest är det kvinnor som valt att dela med sig, vilket tydligen är vanligt. Mer ovanligt är att så många unga vuxna valt att dela sin berättelse med Stadsmuseet.

Ted HesselbomTed Hesselbom berättade historien om tre behövande kyrkoruiner, S:t Olof, S:t Per och S:t Lars, som nu är föremål för omtanke gällande framtida brukande och bevarande. En frågeställning var: Vem tar ansvar för den gemensamma upplevelsen? I de visionära arkitektskisserna anar man en framtid för dessa ruiner. Sigtuna museum spelar här en avgörande roll och samspelar med länsstyrelsen, kommunen och kyrkan.

Nästa kommunala museichefsorum planeras till om ett år. Under tiden kommer en arbetsgrupp att verka för det gemensamma främjandet och positioneringen. 
Har du frågor så kontakta gärna oss på Sveriges Museer.