Idag presenterade regeringen nya regler som påverkar publiktak för evenemang. Många av landets museer börjar öppna upp igen och fler planerar nu att starta igång sin programverksamhet.

– Vad vi har längtat efter dagens besked. Att fler museer kan öppna upp för besökare igen sätter nödvändig fart på museernas ekonomi, nu hoppas vi på en sommar när besökarna kan återvända till sina favoritmuseum och hitta nya utflyktsmål, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer.

Regeringen har beslutat införa lättnader gällande kulturevenemang vilket påverkar museernas programverksamhet som i stort sett skett endast digitalt det senaste året.

– Det har varit fantastiska tittarsiffror på museernas digitala kanaler vilket tyder på ett stort behov av museernas innehåll. Museerna har haft lång tid på sig smittsäkra museet som en mötesplats vilket gör att publiken kan känna sig trygga, avslutar Jeanette Gustafsdotter.