Therese_Stoltz_2 fotograf anders andersson

Har du funderat på vem som fattar beslut kring Sveriges Museers verksamhet och uppdrag? Lär känna vår styrelse i en serie korta intervjuer - denna gång med Therese Svensson-Stoltz.

Sveriges Museers styrelse fattar strategiska beslut om verksamheten samt beslut om medlemskap i samband med styrelsemötena. Flera av ledamöterna har särskilda uppdrag i direkt anslutning till verksamheten, exempelvis kring vårmöten och Årets-museum-utmärkelsen. Styrelsens ledamöter representerar olika typer av museer och väljs under Sveriges Museers årsmöte i april.

Hej Therese! Kan du berätta kort om din bakgrund?

– Jag har alltid tyckt att kulturfrågor är viktiga. Min bakgrund i museevärlden är som först styrelseledamot och sedan vice ordförande för stiftelsen Hallands länsmuseer. Sedan förra året är jag ordförande för Länsmuseernas samarbetsråd. Till vardags är jag regionpolitiker med fokus på bland annat kulturarvsfrågor hemma i Halland.

Varför engagerar du dig i Sveriges Museers styrelse?

– Att få en större insyn nationella museifrågor är jätteintressant. Jag vill gärna bidra med länsmuseernas perspektiv och samtidigt ta med mig input tillbaka till dem. Många utmaningar är samma över hela sektorn och det känns viktigt att vi jobbar tillsammans.

Vilka frågor värnar du särskilt om i styrelsearbetet för Sveriges Museer?

– Just nu är Kultursamverkansmodellen högaktuell och det är en av de frågorna jag bevakar särskilt noga eftersom det kan komma att påverka många regionala och lokala museer framöver. Också att bredda publiken och utmaningen i att få fler att känna att museerna är en naturlig mötesplats tycker jag är viktigt.