Poängen med att samla är att alla prylar har sina finesser, sina berättelser, sitt kulturarv. Innan jag började arbeta på Youthhood var mitt historiska intresse tämligen återhållet.

Gamla idéer, gamla saker, gamla gubbar...

Jag vill ha framtidsfödslar gång på gång, inga sentimentala retrospektran. Inget ältande. Framåt, det är dit vi ska.

Lilja Hejdenberg2Vidare kliver jag in i föremålsmagasinet. Överväldigad av alla pryttlar springer jag runt och klämmer, känner, vrider, vänder. Bland alla SLM-nummer i databasen finner jag länkar till människoväsen. Där, bakom alla föremål, står mänsklighet att finna.

Då inser jag.

Att historien är en konkret länk till framtiden.
Att framtiden inte är fristående sitt förflutna.

Historien och framtiden håller hand.
Deras fingrar mjukt ihopflätade.

Och jag befinner mig i glappen mellan fingrarna, i nutiden. Söker svaren, drar paralleller, analyserar, existerar.

Lilja Hejdenberg1
Därför är det meningsfullt att kunna hitta en chokladask fylld av akvarellfärger. Sigurd Erikssons hemmagjorda målarlåda med en uppmålad palett i locket med noteringar och färgnamn. Ett föremål vars absoluta poäng är att berätta om Sigurd och hans intresse för färglära.

Samlandet är poängfyllt, essentiellt. Föremålen bär på berättelser som måste bäras vidare. Så att historien och framtiden handsvettigt får närma sig varandra. Omhulda samtiden och nutidens människor.

Samexistera med oss.

//Lilja Hejdenberg

 

Lilja Hejdenberg är en av sju vetgiriga tonåringar från Sörmland som har i uppdrag att blogga om historia på Youthhood - Sörmlands museiblogg. Till sin hjälp har de tillgång till en närapå outtömlig källa – Sörmlands museums arkiv och samlingar. Varje vecka väljer ungdomarna ett nytt tema som de fotograferar och skriver om. Bloggen Youthhood uppdateras dagligen och kan handla om allt från mode och erotik till äckliga grejer och leksaker. De två kommande veckorna gästbloggar Youthhood för Riksförbundet Sveriges museum. Besök gärna Youthhoods blogg>>>

Vill du veta mer om Sigurd Eriksson? >>>