Får man ha så här roligt som 76-åring? Det frågar sig Angelica Löwdin ibland. I en installation på Arbetets museum som öppnar idag får du höra hennes tankar om åldrande, transaktivism och glädjen i att kunna få vara sig själv. Hennes berättelse är en del av vårt pågående insamlingsprojekt om äldre hbtq-personer.

Angelica Löwdin har varit öppen med att hon är transvestit sedan 2008. Hon reste till London och gick klädd som kvinna i elva dagar. Det gav självförtroende att sedan komma ut hemma i Göteborg. Sitt namn har hon haft sedan hon kom ut, men att hon är transperson har stått klart för henne sedan hon var tio år. Då fanns ingen information eller sajter på Internet som kunde hjälpa henne att förstå vad hon kände. Även om samhället har blivit öppnare än på 1950-talet väntar många fortfarande ett halvt liv innan de kommer ut. Fortfarande finns många fördomar och fram till 2009 klassades transvestism som en psykisk sjukdom av samhället. Även om hon också har fått kämpa njuter Angelica idag av livet. Hon är aktiv i olika föreningar som arbetar för att för att göra det lättare för transpersoner att våga vara öppna med vilka de är – en mänsklig rättighet.

Angelica 001
Intervjun och fotografierna av Angelica ingår i Arbetets museums pågående insamling av livshistorier från äldre hbtq-personer födda före 1950. Det är en stor grupp, det rör sig om hundratusentals människor vars livshistorier nästan helt saknas på landets museer och i arkiv. Insamlingen kommer att ingå i vårt arkiv som innehåller över 2 600 intervjuer, berättelser och fotodokumentationer. Där bevaras det för framtida forskning och bidrar till museets arbete med att levandegöra människors arbete och vardagsliv. Läs gärna mer om insamlingsprojektet här.

Jag är Angelica! är en installation med ljudspår från en intervju med Angelica och fotografier av Steve Warburton som visas fram till den 31 maj på Arbetets museum. Johanna Övling och Andreas Nilsson har genomfört installationen. Arbetets museums insamlingsprojekt av äldre hbtq-personers livsberättelser pågår till 31 maj. Insamlingen är även en del i projektet Unstraight perspectives som är ett samarbete med Unstraight museum. Vill du lämna in din berättelse till vår insamling?

Mejla till mig eller direkt till arkivet@arbetetsmuseum.se eller sänd per post till:

Arbetets museum, Arkivet, Laxholmen, 602 21 Norrköping.

//Marinette Fogde, Arbetets museum

 

Marinette Fogde är chef för forskning och dokumentation på Arbetets museum som är ett av de tre museer som nominerats till Årets museum 2015.