Skaraborgs museer Emma Lauren

Kulturarvsmuseerna i Skaraborg har ett rikt program kopplat till Historien om Sverige. Vi bad Emma Laurén, projektledare för Skaraborgs kulturarv som besöksmål, att berätta mer om museernas aktiviteter och ge tips till de museikollegor som ligger i startgroparna.

Vad har ni för aktiviteter och utställningar på museerna med koppling till Historien om Sverige?

Vi på kulturarvsmuseerna i Skaraborg har tagit fasta på uppmaningen från SVT och Sveriges Museer att stå för lokal fördjupning utifrån våra museers unika samlingar och kunskap.

I samarbetet ingår Vänermuseet i Lidköping, Vadsbo museum i Mariestad, Västergötlands museum i Skara, Stadsmuseet i Skövde, Falbygdens museum, Tibro museum, Tidaholms museum och Kulturkvarteret i Hjo.

I vårt gemensamma kalendarium erbjuder vi olika typer av aktiviteter som guidade visningar och föredrag. Varje aktivitet utgå ifrån något av de föremål, personer eller skeenden som lyfts fram i serien men målet att ge besökarna en inblick i hur det var att leva just här i Skaraborg under den tiden som veckans avsnitt handlar om.

Ibland är det en given koppling, som till första programmet om stenåldern. Där lyfts Hallonflickan fram. Hon finns på Falbygdens museum och till de avsnittet består vår fördjupning av guidade visningar på Falbygdens museum med fokus på stenåldern. Men också en föreläsning om det senaste inom DNA-tekniken som hjälpt oss att lära oss mer om bland annat Hallonflickan. 

Samma gäller för avsnitt två, Metallernas tid, där Fröslundasköldarna visas. Till de avsnittet bjuder Västergötlands museum in till en föreläsning om den forskning som nu pågår för att vi ska lära oss mer om tiden då sköldarna tillverkades.

Till vissa tidsepoker går vi närmare den lokala historien som till avsnittet fem, kampen om tronen. Till de avsnittet bjuder vi in till två kortare föreläsningen om Lidköpings historia och utveckling från det att kung Kristoffer av Bajern gav Lidköping sina stadsprivilegier. Med möjlighet att sedan fördjupa sig i hantverksstadens utveckling i Vänermuseets basutställning.

Hela vårt kalendarium har vi samlat på sajten där vi också lyfter fram olika inspelningsplatser i Skaraborg och Västsverige samt basutställningar på regionens museum som knyter an till de respektive epokerna.

 

Hur har ni tänkt kring målgrupper för era utställningar och aktiviteter?

Vi hoppas kunna ge lite mer till de som inte kan få nog av svensk och skaraborgsk historia! Några av våra fördjupningsaktiviteter vänder sig till en bredare målgrupp som i samband med serien blir nyfikna på den lokala historien. Men vi har också aktiviteter för den riktiga historienörden.

Målet är att få våra besökare att lära sig något nytt och gå hem med en aha-upplevelse. Vi tror också att vi med ett gemensamt kalendarium når lite längre, så att de som vanligen besöker sitt lokala museum blir nyfikna på de kringliggande museernas utställningar och aktiviteter.

 

Har ni några tips till andra museer som vill hitta på något kring serien?

Med lite fantasi är jag säker på att alla museer, stora som små, har berättelser och föremål som går att koppla till serien. En kul idé som både Västergötlands museum och Tidaholms museum jobbar med är att skapa en tillfällig utställning som hela tiden byggs på och förändras i takt med tiden. Efter varje avsnitt kommer nya föremål från samlingarna plockas in i utställningarna. Föremål som finns i museernas arkiv från den aktuella tiden, men med en lokal förankring. Det ska bli väldigt roligt att se utställningarna växa fram och sedan se hur de skiljer när vi är framme i nutid. 

I vårt fall har det också varit roligt och energigivande att planera tillsammans. Vi är åtta museer som gör lite var och får draghjälp med marknadsföringen av den lokala turistorganisationen i Skaraborg. I vårt samarbete har museerna liknande grunduppdrag som kulturarvsmuseer, men vad skulle hända om till exempel ett lokalt konstmuseum, ett stadsmuseum och en hembygdsförening gjorde gemensam sak kring något eller några av epokerna från serien? Min uppmaning blir helt enkelt att ta chansen och haka på med de museet redan har i sina utställningar och samlingar.