Facebook_banner

Riksförbundet Sveriges Museer firar att landets museer öppnat upp igen med införandet av en årlig museihelg. Som inledning på höstlovet den 30-31 oktober genomförs för första gången “Älskade museer” runt om i hela Sverige. Många aktiviteter fortsätter under höstlovsveckan.

Här hittar du till ditt närmsta museum:

Listan uppdateras.


Accelerator

Universitetet, Stockholm

Utomhusperformance

Konsthallen och caféet öppet kl 12-17. Alltid fri entré. 

Två pågående utställningar: 

  • ”Warm Inside” av Jonathan Baldock
  • ”Tyngdspegel” av Adèle Essle Zeiss, performance lö-sö från kl 14

Söndag 31 okt: Utomhusperformance av Adèle Essle Zeiss kl 16.30

Länk till Utomhusperformance


Aeroseum

Säve, Göteborg

Ett rysligt Höstlov

I år spökar vi till det i bergshangaren och anordnar ett rysligt höstlov. Bland skelett, fladdermöss och häxor kan du och din familj se framemot många spännande och roliga höstlovsaktiviteter.
-Följ med Flygarn på spökjakt i berget. Vem är det som stökar till det på natten när Aeroseum är stängt? Flygarn behöver er hjälp att lösa mysteriet…..
-Delta i vår skaparverkstad, där du kan göra egna spindlar, fladdermöss och spöken.
-Titta på teater: “Sagan om den underbara familjen kanin och monstret i skogen” med Teater Pellerin.
-Specialguidningar för vuxna och barn om Helikopter 4.
-Gå på Spöksök på egen hand. Hur många tygspöken kan du hitta?

Länk till Ett rysligt höstlov


Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum

Jokkmokk

Museilördag med fri entré!

Fri entré och 10% rabatt i museibutiken!

Länk till Museilördag på Áttje


Almgrens Sidenväveri

Stockholm

Monsterverkstad och Ordpromenad

Specialvisning av Museet
Lördag 30/10 håller museichef Anna Hedtjärn Wester en specialvisning i lokalerna. Visningen pågår kl 13-14 och ersätter den ordinarie introduktionsvisningen.

Sidenets hemliga ord
Vandra runt i museets två våningsplan, leta ledtrådar, svara på frågorna och lös till sist det hemliga ordet! Aktiviteten passar för familjer och ingår i ordinarie entréavgift (gratis inträde upp till 18 år). Tillgänglig 30/10 samt 1/11 -5/11 kl 12-16!

Strumpmonsterverkstad
Förvandla din egen strumpa till ett lagom läskigt monster i vår monsterverkstad! Ge strumpmonstret ögon, tänder och kanske hår? Här kan hela familjen slöjda tillsammans och skapa något nytt av något gammalt. Strumpmonsterverkstaden ingår i vår ordinarie entréavgift (gratis inträde upp till 18 år), men ta med egen strumpa! Verkstaden är öppen varje dag måndag 1/11 – fredag 5/11 kl 12-14!

Länk till Almgrens Sidenväveri


Alsters herrgård - Gustaf Frödings minnesgård

Karlstad

Väsenvandring

Dramatiserad vandring i herrgårdsparken på temat folktro. För alla från 6 år och uppåt. 

Länk till Väsenvandring

ArkDes

Stockholm

Höstlov på ArkDes!

ArkDes bjuder in till ett kreativt och avkopplande höstlov för hela familjen. Bygger och designa gravstenar i lera tillsammans i studio ArkDes. I family ArkDes kan du stapla höga torn med mjuka klossar eller koppla av i ett mysigt gömställe fyllt med kuddar. För de yngre barnen håller pedagogerna även bokstunder och högläsning under höstlovet.

Alla program är kostnadsfria. Ingen biljett krävs. 

Länk till ArkDes


Armémuseum

Stockholm

"I rikets hemliga tjänst"

Under helgen den 30-31 oktober är det fri entré till vår utställning "I rikets hemliga tjänst". Utställningen handlar om kvinnor inom svensk underrättelsetjänst i Stockholm 1939-1945. Medan det riktiga kriget pågick utanför Sveriges gränser så fördes här ett lågintensivt underrättelsekrig mellan olika länder. Alla spionerade på alla och även Sverige bedrev spaning på främmande makt. Till detta värvades hundratals kvinnor för olika slags uppdrag.

Under höstlovet har vi dramatiserade familjevisningar mån-fre kl.11.30 samt 13.30. Hämta fribiljetter i receptionen från kl.11 samma dag. Vi har begränsat antal platser. under visningen "Fanor, flintlås och fältsjuka" får publiken möta människor från den svenska stormaktstiden.

Andra saker att göra på museet:
- Barnspåret "Jakten på krigsbytet", för de yngre
- Utmana familjen på "Kanonbingo"
- Lös det kluriga "Spionmysteriet"

Länk till I rikets hemliga tjänst


Arsenalen

Strängnäs

Skumpiga åkturer och spännande uppdrag på Arsenalen

Har du tagit dig fram som en riktig militär? Om inte! Häng med på en skumpig åktur med vår bandvagn. Åkturen tar ca 10 minuter och är du under 8 år måste du åka i vuxens sällskap. Åkturen kostar 80 kr per person, barn som vuxen.
Prova också vårt höstlovs knep och knåp, ett spännande och klurigt uppdrag som du utför inne i museet.
För tider och mer information se vår hemsida

Länk till Höstlov på Arsenalen


Blekinge museum

Karlskrona

Demokratifirande och konst på stortorget i Karlskrona

På stortorget utanför Fredrikskyrkan: Demokratistugan besöker Blekinge län med anledning av att Sveriges demokrati fyller 100 år! Stugan är ett kunskapscenter och samlingsplats för samtal, fika, workshops om demokratins historia och framtid. Läs mer om veckans program på museets hemsida. Välkommen att delta och fira demokratin!

I Fredrikskyrkan: ”Allt behöver samhörighet!” 
Välkommen till en konstupplevelse för små och stora i Fredrikskyrkan. Var med att skapa ett interaktivt, kollektivt konstverk! Under höstlovet visas en ny installation av konstnär Maria E Harrysson i Fredrikskyrkan på Stortorget i Karlskrona. Inne i kyrkan pågår också ett interaktivt, kollektivt konstverk som skapas på plats av besökarna. Arrangemanget är en del av Bästa Biennalens konstbiennal 2021, en konstfestival för barn och unga.

Öppettider: 
Demokratistugan 30 okt – 7 nov dagligen 11-16, fri entré
Bästa Biennalen i Fredrikskyrkan 30 okt - 7 nov dagligen 10-17, fri entré

Länk till Demokratifirande


Bonniers Konsthall

Stockholm

Höstlovsworkshop: Ljudmemory

Hur tycker du att ett spöke låter? Är vattenplask ljudet av en strand eller en tvättmaskin? Vi inspireras av utställningen Dirty Evidence och med hjälp av vår fantasi skapar vi ett ljudmemory tillsammans. Rekommenderas för 6-12 år. Workshopsledare är Emmelie Rudsberg.

Workshopen ges vid fyra tillfällen, fre 5 nov och lör 6 nov, start kl 12 och kl 14. Längd ca 80 min. Rekommenderas för barn mellan 6-12 år (men småsyskon är såklart också välkomna). Begränsat antal platser. Föranmälan krävs! Mejla till program@bonnierskonsthall.se. Ange namn och vilken dag och tid ni vill medverka. 

Länk till Höstlovsworkshop


Borås Konstmuseum

Borås

Fotoskola

Går det att skapa fotografier utan en kamera? Lasermålningar, fotogram, kemigram, ljudfotografi eller optiska installationer. Allt detta genom den kameralösa tekniken och klassiska analoga framkallningsprocesser. I samband med höstens stora utställning I LOVE BORÅS! med fotografier av Lars Tunbjörk, hålls under höstlovet fotoskola. Tillsammans med gästkonstnär Johan F Källman får barn och unga lära sig grunderna i fotografi samt själv skapa och bland annat göra fotogram.

Länk till Lovaktiviteter


Bror Hjorths Hus

Uppsala

Bröstbingo

Leta efter de konstverk av Bror Hjorth som vi har fotograferat av. När du fått bingo får du ett fint pris och vi skänker en slant till cancerforskningen för varje bricka vi får in. Vi uppmuntrar alla att själva skänka en gåva till Cancerfonden. 
Kan du hitta alla konstverken?
#tillsammansmotcancer

Länk till Bröstbingo

Bror Hjorth och kärleken

Sön 31 okt kl 14.00
Guidad visning av Bror Hjorths konst och hem. Denna visning har tema kärlek. Vi tittar på konstverk i olika material och tekniker från hela Bror Hjorths konstnärskap och berättar om hans liv genom bilderna. Du får också veta hur huset och museet kom till och har förändrats genom åren.

Länk till guidad visning


Carl Eldhs Ateljémuseum

Stockholm

Höstlovsdag: Se och skapa

Familjevisning "Vad berättar skulpturerna" och skulpturverkstad med tema djur.

Länk till Se och skapa


Dalarnas museum

Falun

Höstlov för alla åldrar

Välkommen till en fullmatad höstlovsvecka på Dalarnas museum! Vi kickar igång med museihelgen Älskade museer, och fortsätter med en rad spännande aktiviteter under hela höstlovet.

Bland annat workshop "Gör din egen fågelmatare" och i "Känn på historien" får du lära dig mer om arkeologiska föremål. Vi har också en barnvisning med verkstad om konstnärsvännerna Ottilia Adelborg och Hilma af Klint. Läs mer om hela veckans schema och aktiviteter på vår hemsida.

Länk till Dalarnas museum


Dansmuseet

Stockholm

Hela världen dansar

Dansmuseet lyfter fram samlingarna under museihelgen Älskade museer! 30 – 31 oktober. Här finns kostymer, masker och bildkonst med anknytning till dans och teater från hela världen. Välkommen till våra spännande guidade visningar: "Hela världen dansar" för barn och "En värld i rörelse" för ungdomar och vuxna. 

Länk till Älskade museer på Dansmuseet


Drottningholms Slottsteater

Drottningholm

Den hemsökta teatern

Vad gör kungens hovmagiker? Vem knackar i väggarna? Vi öppnar den säsongsstängda teatern och bjuder in till en dramatiserad visning bland teatergastar från 1700-talet. Vår orädda guide berättar om ockulta experiment, spådamer och skräckinjagande teatereffekter.
Höstlov 31 oktober - 6 november
Kl 11.00 för de mindre barnen, 4-6 år
Kl 13.00 och kl 15.00 för större barn, 7-12 år

Länk till Den hemsökta teatern


Ebelingmuseet

Torshälla, Eskilstuna kommun

Höst- och läslov på Ebelingmuseet

Kom och skapa på Ebelingmuseet under ditt höst- och läslov.
Du kan bland annat uppleva museets samling på ett nytt sätt genom att göra olika kluriga uppgifter som till exempel att leta efter djur i vår samling, hitta fem fel i valda konstverk och göra en ordfläta. 

I museets konstverkstad erbjuder vi dessutom eftermiddagsaktiviteter för stora och små under måndag 1 november – torsdag 4 november. Vi lyssnar på sagor och skapar i ett av våra utställningsrum, arbetar i lera med inspiration från museets utställningar och bjuder in till workshop med konstnär Nina Ölund Noreskär. 

Mer information finns på vår webb (se länk), och museets sociala media. Samtliga aktiviteter är såklart kostnadsfria!
Varmt välkommen!

Länk till Eblingemuseet


Ekonomiska museet - Kungliga myntkabinettet

Stockholm

Utställning om Hyperinflation och barnspår om pengar

Utställningen Hyperinflation handlar om vad som händer när pengarna förlorar sitt värde och alla blir miljonärer på pappret. Här visas sedlar med ofattbart höga belopp och vad pengar har använts till när de inte längre fungerar att betala med. Till utställningen finns ett barnspår med uppdrag är att undersöka mynt och sedlar, räkna, gissa och fundera. Hur många nollor har en triljon? Måste pengar bestå av mynt och sedlar? Upptäck ekonomi, klura ut lösningar och gör en egen sedel.

Länk till Ekonomiska museet


Eksjö museum

Eksjö, Jönköping

Höstlov på Eksjö museum

Under höstlovet erbjuds flera aktiviteter för barn och unga: Skapa animerad film med konstnär Afsaneh Monemi den 2 november eller besök Eksjö museums öppna verkstad den 3 och 5 november.

Utställningar på Eksjö museum

Två utställningar visas: "Kurbitsskogen - en oduglig skog", med konstnären Åke Bergqvist och "Fröknarnas tid - kvinnoöden i Eksjö 1860-1920-tal".

Länk till Eksjö museum


Enköpings museum

Enköping

Ny industrihistorisk utställning

Utställningen skildrar Enköpings framväxt och industrialisering från mitten av 1800-talet till idag. 

Länk till Enköpings museum


Eskilstuna konstmuseum

Eskilstuna

Konstens sport, sportens konst: öppen skapandeverkstad!

Går det att sporta i konst?

Under höstlovet bjuder Eskilstuna konstmuseum in barn, unga och vuxna att tillsammans utforska konst som sport, sport som konst och rörelsens magiska kraft. Inspirerade av olika sporter och konstnärsmaterial utforskar vi hur våra kroppars rörelse lämnar avtryck i världen, hur våra gemensamma rörelser tillsammans skapar något alldeles unikt. Kanske kommer vi att skapa en ny sport tillsammans? Eller kanske rent av en ny konstart?

Tisdag–fredag, 13.00-15.00 
OBS: ta med oömma och kladdvänliga kläder!
Kostnadsfritt.
Drop-in men observera att vi endast kan ta in ett begränsat antal deltagare samtidigt, så viss väntetid kan förekomma.

Parallellt med skapandeverkstan pågår visningar av den tillfälliga utställning Carl-Axel Valéns stipendiater. (Det går alldeles utmärkt att lämna dina föräldrar där, medan du själv tar del av den pedagogiska aktiviteten!)

Länk till Eskilstuna konstmuseum


Eskilstuna stadsmuseum

Eskilstuna

Höstlov på Eskilstuna stadsmuseum

Eskilstuna stadsmuseum är öppet 11.00-17.00 alla dagar 30 oktober-7 november. Besök våra utställningar eller delta i våra höstlovsaktiviteter.

Följ med på visning och lär dig om hur det var att vara barn i Eskilstuna för 100 år sedan eller leta runor och vinn Lilla stadsmuseets egen adventskalender. Rest tillbaka i tiden med hjälp av VR-glasögon eller se den dramatiserade visningen om mössen Pip och Petra som flyttar in på stadsmuseet. Är du riktigt modig kanske Hemsökt Höstlov på Rademachersmedjorna är något för dig? 

Hela programmet med datum och tider hittar på eskilstuna.se/stadsmuseet. Vissa programpunkter kräver förbokning.

Länk till Eskilstuna stadsmuseum


Etnografiska museet

Stockholm

Höstlov: De dödas dag

Välkomna att fira Dia de Muertos på Etnografiska museet!

Traditionellt firande av dagen, Dia de muertos, handlar till stor del om att bygga ett offerbord som kallas ”ofrenda” till minne av de döda. Bordet fylls med allt från ljus och rökelser till blommor, dödskallar av socker och bilder på de bortgångna. I museets verkstad kan du under hela höstlovet skapa Dia de Muertos stämning genom att dekorera ljus med döskallar med vax och vaxpapper i olika färger och med glitter. Du kan också göra en egen färgstark dödskallemask att ha på dig under firandet. Varmt välkomna till en härlig fest på museet under hela höstlovet.

Länk till Etnografisk museet


F11 Museum

Nyköping Skavsta

Simulatorflygning 31 oktober

Häftiga flygupplevelser i unika simulatorer. "Flyg" i SK60, SF37 Viggen, JAS 39 Gripen och Piper Seneca. Boka flygtid på: f11museum.se Passa på att se spaningsplanen från kalla kriget i Flyghallen: S29 Tunnan, S32 Lansen, S35 Draken och SF37 Viggen.

Länk till F11 Museum


Falu Gruva / Gruvmuseet

Falun

Höstlovet - ett tidsäventyr

Falu Gruva är ett extra spännande äventyr under höstlovet. Visningar för både stora och små under jord varvas med spökhistorier från förr, en klurig bokstavsjakt, ett besök i vårt interaktiva museum och ett höstlovslajv där uppdraget är att rädda gruvans historia.

Länk till Gruvmuseet Falu Gruva


Flygvapenmuseum

Linköping

Flyglabbet öppnar igen lagom till höstlovet, lördag 30 oktober!

Vårt omtyckta Flyglabb öppnar upp och äntligen kan man testa de olika experimentstationerna, leka och flyga i Gripen-simulatorn igen! Vi har passat på att fräscha upp Flyglabbet, några nya stationer har tillkommit, det har målats, städats, ett nytt pentry och ytterligare en toalett har tillkommit.

Fart och fläkt på höstlovet!

Dagliga aktiviteter med allt från sagostunder till experimentshower, från onsdag 3 november till söndag 7 november, för barn i skolåldern – allt är kostnadsfritt!

  • Experimentshow 11:00 och 13:30 varje dag, utanför 70-talet
  • Sagostund 13:00 varje dag i biblioteket
  • Flight Fight löpande daglig aktivitet i utställningen ”Om kriget kommer – Sverige under kalla kriget”. Kan du lösa de kluriga uppgifterna? Utmana din kompis, din mamma eller kanske din farfar i museets Flight Fight!

Välkomna till Flygvapenmuseum!

Länk till Flygvapenmuseum


Fullersta Gård

Huddinge 

Textiltryck under höstlovet i konstverkstan!

Barn som bor i Huddinge i ålder 9-14 år är välkomna att delta i en två dagar lång workshop där vi trycker på textil. Plats: Konstverkstan på Fullersta Gård, Fullersta Gårdsväg 18, Huddinge. Kostnadsfritt: Mellanmål och material ingår.
Anmälan: nina.kerola@huddinge.se, telefon 08-53 53 17 28. Antalet platser är begränsat till max 12

Länk till Fullersta Gård


Försvarsmuseum Boden

Boden

Lego på museet

Under höstlovet visar vi Norrlands största legoutställning. Utställningen öppnar lördag 30/10 kl 11. I samarbete med Bureå Camping.

Länk till Försvarsmuseum Boden


Gamla Linköping

Linköping

Höstlov i Gamla Linköping

Se dockteater, gå en kuslig kvällsvandring bland myter och skogsväsen, delta i jakten på guldpumpan, pyssla med växter och garn, besök Fenomenmagasinet, åk skridskor på vår lilla konstisbana eller gå något av våra olika familjespår... På höstlovet vecka 44 erbjuder vi massor av olika aktiviteter för barn och deras vuxna. På vår webbplats gamlalinkoping.se kan du läsa mer om allt som händer i Gamla Linköping på höstlovet. 

Länk till Gamla Linköping


Gotlands Museum

Visby

Höstlovskul på Gotlands Museum

Möt spöken på höstlovet! Äntligen är den dramatiserade visningen "Ficklampa på museet" tillbaka. Vågar du besöka ett stängt och nedsläckt museum tillsammans med oss? Höstlovet inleds med museihelgen Älskade Museer då vi erbjuder en rad aktiviteter så som tipspromenad, stadsvandringar i Visby, visning i föremålsmagasinet, föreläsning och mycket annat kul för stora som små. Välkommen!

Länk till Gotlands Museum


Göteborgs konstmuseum

Göteborg

Höstlovsaktiviteter på Göteborgs konstmuseum

Under höstlovet kan du få reda på vad som händer när Göteborgs konstmuseum är släckt och stängt! Följ med på en spännande ficklampsvisning genom ett mörkt och tyst museum. Museet bjuder också på en höstlovsworkshop som undersöker hur skuggor används i konsten och där du får skapa egen konst med skuggor i museets Studio.
Läs mer om höstlovsaktiviteterna och anmälan på museets webbplats.

Mot en annan värld. 25 år av svensk samtidskonst – Sten A Olssons Kulturstipendium

Den 30 oktober öppnar "Mot en annan värld. 25 år av svensk samtidskonst – Sten A Olssons Kulturstipendium" på Göteborgs konstmuseum. Utställningen är en hyllning till konstens förmåga att föreställa sig och skapa andra världar.
Utställningen visas 30 oktober 2021-13 februari 2022. Läs mer på museets webbplats.

Länk till Göteborgs konstmuseum


Göteborgs stadsmuseum

Göteborg

Teater och familjevisning av utställning

Under lördagen spelas Häxfeber på Stadsmuseet- en teaterföreställning där frågor lyfts om gott och ont, människans val att förfölja de som är annorlunda och om rädslan att bli utpekad. Under söndagen ger vi både en kortare introduktion och en familjevisning av nya utställningen Grejen med Göteborg. 

Länk till Göteborgs stadsmuseum


Hallands Konstmuseum

Halmstad

Lekfull stadsvandring och workshop med superhjältar och skurkar

2-4 november, kl 11 och 14: I form av en skröna upptäcker vi en del av Halmstads historia genom en lekfull stadsvandring tillsammans med katten, munken och en prins.
Pris: barn 25 kr, vuxen 50 kr. Mötesplats meddelas vid bokning. 

5 november, kl 11-13 och 14-16: Workshop där deltagarna förvandlas till superhjältar och skurkar genom egentillverkade masker. Inspirationen till dessa hittas genom filmaffischer och serietidningar. Arrangemanget är en del av Bästa Biennalen med stöd av Regionsamverkan Sydsverige och Region Halland.
Pris: barn fri entré, vuxen ordinarie entréavgift.

Aktiviteterna är från 6 år, vuxna välkomna i barns sällskap. Begränsat antal platser. Endast förbokning via bokning@hallandskonstmuseum.se eller 035-16 23 00.

Länk till Hallands konstmuseum


Hallwylska museet

Stockholm

Husan Anna - ett lekäventyr

Husan Anna på vift i framtiden. Välkommen att följa med på ett dramatiserat lekäventyr där du får träffa husan Anna som har rest till framtiden på uppdrag av Wilhelmina von Hallwyl. Blev huset ett museum som hon ville? Och hur är det att leva i framtiden? Hjälp Anna måla upp bilden av framtidens levnadssätt och upptäcka skillnader mellan då och nu.
Rek. ålder från 6 år.

Länk till Hallwylska museet


HAMN slagfältsmuseet i Nacka

Fisksätra

Kulturarv för alla med pyssel och familjevisning

Lördagen den 30 oktober kl 12 inviger vi utställningen Kulturarv för alla. Familjevisning med pyssel kl 12 och kl 15 varje dag under höstlovet.

Länk till HAMN


Historiska museet

Stockholm

Höstlov på Historiska - döden, skelett och vikingar

Höstlovet på Historiska handlar om döden, skelett och vikingar. Följ med på visning i nya vikingautställningen och ta reda på vad vikingatidens människor tänkte, trodde och gjorde när någon hade dött. I museets verkstad finns material att tillverka en egen skelettmask. Hör om hur människorna såg på döden under medeltiden. Då var skelett något människor ville omge sig med för att komma ihåg att de faktiskt levde. För de som inte har möjlighet att komma till museet erbjuds digitala visningar i nya vikingautställningen på måndag den 1 november.

Länk till Historiska museet


Historiska museet vid Lunds universitet

Lund

Höstlov på Historiska museet

Vi fortsätter firande av vår nyöppnade utställning ”Att samla”. Följ med på familjevisningar som handlar om museer och samlingar - passar både stora och små - eller ta med en historisk pysselpåse hem. Varmt välkomna! 
Familjevisningar hålls kl 13.00 tis-sön (2-7 november)
Gratis inträde till museet och öppet 12-17 tisdag-söndag

Länk till Historiska museet vid Lunds universitet


IKEA Museum

Älmhult

Höstlov på IKEA Museum

Höstlovet på IKEA Museum är fullt av roliga, spännande och utmanande aktiviteter för stora och små. VERKSTAN är öppen för kreativt pyssel och visar gratis barnbio med olika filmer varje dag. Missa inte heller specialvisningen av utställningen Hagberg + Hagberg, där ni får skapa era egna drömrum. Dessutom öppnar en utmanande upplevelse med VR-spel för alla sinnen och åldrar. Kliv in i en ny virtuell värld med massor av äventyr.

Länk till IKEA Museum


Internetmuseum

Internet

Den stora berättelsen om internets historia

Välkommen till Internetmuseum! Här tar vi dig med på en resa genom den svenska internethistorien. Vilka var pionjärerna? Vad har vi älskat, hatat och skrattat åt. Hur blev Sverige ett av världens mest digitalt utvecklade länder?

Länk till Internetmuseum


Jamtli

Östersund

Höstlovslek 

Lördag-söndag 30-31 oktober
Höstlovslek
Kom och lek i Hackåsgårdens historiska lekmiljö – både ute och inne!
Lek med trädjuren i lekladugården, rid på käpphästar, lek gammeldags affär eller gör en fin tofs av garn.

Höstlovskul måndag-torsdag 1-4 november
Kl 10-15
Kom och lev 1700-talsliv!
Följ 1700-talsquizen ner till Lillhärdalsgården!
Möt länsman, husmor och deras drängar. Kanske kan du också få tjänst som dräng eller piga?
- Baka bröd över öppen eld
- Stapla ved eller bär vatten med ok
- Lär dig bli en duktig handelsman
- Öva läskunnighet med länsman
- Lyssna till drängens spännande folktroberättelser 
Hackåsgården öppen
Vi gör tofsar och bollar.
Hästskjuts.

Länk till Jamtli


Judiska museet

Stockholm

Barnens guide

Judiska museet lanserar under höstlovet en digital barnguide. Den digitala guiden är anpassad för barn mellan 6 och 10 år. 

Länk Judiska museet


Junibacken

Stockholm

Mardrömmar och kvällsöppet på Junibacken

Inför läslovet öppnar Junibacken ett alldeles särskilt mardrömsrum. Det är inte så läskigt som det låter, bara lite. Här kan barnen lämna ifrån sig sina mardrömmar och dela dem med andra. Genom att skriva ner eller rita mardrömmen kan barnet lämna ifrån sig det hemska i en speciell mardrömslåda. Med ett litet grymt, slukar lådan mardrömmen hel. I rummet kan ni lyssna på andra barns mardrömmar och fantasier om otäcka saker.  

Lagom läskig är också föreställningen Skinn Skerping som spelas nästan alla dagar under lovet. Och så blir det läskigt god glass till alla barn som kommer utklädda! 

30 oktober håller Junibacken dessutom kvällsöppet för en finmiddag för familjen. Det blir trerätters middag till de vuxna och en varmrätt och högvis med plättar till barnen. Och så massor av lek och en tur med Sagotåget förstås!

Länk till Junibacken


Järnvägens Museum

Ängelholm

Höstlovskul för alla åldar

Utomhusvisning: Tisdag, onsdag och torsdag 13.00-13.30.

Höstlovstävling: Finn 10 fel och vinn fina priser.

Lär dig spela schack eller utmana en kompis: Schackklubben Hask från Helsingborg gästar Järnvägens Museum måndag och tisdag.

Bygg din egen borg med jättelego i Lekstallet.

Järnvägens Museum


Järnvägsmuseet

Gävle

Spöktåg till Furuvik

Den 3-6 november kan du åka till Furuviksparken med Järnvägsmuseets spöktåg som går mellan Gävle och Furuvik. Personalen är utklädda för att skapa den rätta Halloweenkänslan.

Länk till Järnvägsmuseet


Jönköpings läns museum

Jönköping

Spela Kampen i Tiden

För alla mellan 10-17 år bjuder vi under höstlovet på en speciell kväll i Kampen i Tiden.
Spela utställningen tillsammans med vänner – andra unga finns på plats för dig som vill ha hjälp att komma igång! Käka popcorn, chokladbollar och annat gott, gör pins och gnuggisar – eller mingla i chillhörnan. På plats under kvällen är också Elis Torhall, som är den förste svensken någonsin att vinna en världscuptävling i parkour! Han kör parkour på plats (!) visar sina filmer på storduk och pratar om sin bakgrund.
Allt är helt gratis – välkommen!

Länk till Jönköpings läns museum


Kalmar konstmuseum

Kalmar

Höstlov på Kalmar konstmuseum

Tillsammans med olika konstnärer har vi förberett en hel radda aktiviteter både hos oss på Kalmar konstmuseum och på Designarkivet i Nybro. I höst är vi dessutom extra glada att vårt program för första gången är del av Bästa Biennalen – en konstfestival för barn och unga! Välkomna hit!

Länk till Kalmar konstmuseum


Karlshamns museum

Karlshamn

Öppet hus

Karlshamns museum håller, som en del i satsningen Älskade Museer, öppet hus sista helgen i oktober 30/31.

Karlshamns museum


Karlslunds herrgård med trädgård

Örebro

Höstlov i kusliga Karlslund

Följ med på en kuslig vandring i Karlslund, om du vågar... I Tekniska kvarnen finns häftiga experiment och tekniska klurigheter i alla skrymslen och vrår. Kom och leta efter alla spöken som gömt sig utomhus. Här finns något som passar alla!

Länk till Karlslunds herrgård med trädgård


Kisa Emigrantmuseum

Kisa

Med emigrantens öga - lokalhistorisk vandring

Lördag och söndag 30-31 oktober, kl 13. Guidad vandring till några lokalhistoriska platser i Kisa som är del av Kindas emigranthistoria. Kanske bar emigranterna med sig dessa vyer och miljöer i sina minnen och i tankarna på hembygden? 
Start och mål Kisa Emigrantmuseum, Storgatan 10, Kisa. Längd ca 3 km. Tips före eller efter: besök Emigrantmuseet - titta, lyssna och förundras över Kindas emigrantöden och fika gott på Café Columbia. Öppettider 10-16.

Länk till Kisa Emigrantmuseum


Konstakademien

Stockholm

Claes Jurander - Anteckningar

Claes Jurander är en av Sveriges främsta tecknare och arbetar även i ett brett konstnärligt fält med skulptur, måleri, illustration, linoleumsnitt och animationer. Konstakademien visar Claes Juranders mångskiftande konstnärskap där bildberättande och animationer ges stor uppmärksamhet.

Länk till Konstakademien


Konstmuseet i Norr

Kiruna

Vävningsworkshop och Handavgjutningsverkstad

Konstnären Matilda Kenttä håller i en workshop för att enkelt komma igång med att väva, med inspiration från hennes projekt Sju omvävnader som är en del av utställningen Samla & visa. I handavgjutningsverkstaden tar vi inspiration från utställningen Den suggestiva kroppen och gör dekorationer av våra egna händer och fötter. 

Länk till Konstmuseet i Norr


Kristinehamns konstmuseum & Kristinehamns historiska museum

Kristinehamn

Höstlovsaktiviteter i Kristinehamn

Höstlov, 2-7 november 
Halloweentema i Konstasken. Kom och pyssla i vår skaparverkstad, Konstasken är öppen samma tider som museet. Allt är gratis och du får gärna ta med dina alster hem. Här kan du måla och skapa fritt. Välkommen!

Återbrukspyssel med kreativa Karin.
Måndag 1 november
Kreativa Karin är en av Sveriges största profiler inom pyssel och tar skapandet till en ny nivå med lekfulla och färgglada projekt med barnens idéer och fantasi i fokus. Karin har gett ut tre pysselböcker för barn, medverkat i flera teveproduktioner, designat 
leksaker, gjort reportage för tidningar och har en stor följarskara på instagram och youtube. ”Stora Pysselboken Återbruk” som är Karins nya bokprojekt kom ut under våren 2021. Aktiviteten passar dig som är mellan 9 och 12 år. Föranmälan 
senast 29 oktober, 0550-88 203, 0550-88 200 eller infokonstmuseum@kristinehamn.se

Skapa din egen bilderbok
med Malin Kjernsby 4 November 13.00-15.00
Var med på en workshop i barnboksillustration, från idé till färdig bok. Malin Kjernsby leder aktiviteten och berättar om hur hon jobbar med illustrationer; därefter är det dags för dig att skapa din egen karaktär.Aktiviteten passar dig som är mellan 8 och 12 år. Antalet platser  är begränsat. Aktiviteten är gratis men måste föranmälas senast den 2 november till infokonstmuseum@kristinehamn.se eller via telefon 0550-882 03, 0550-882 00. Välkommen!

Rysligt Halloweenpyssel
– Skapa läskiga spökfigurer
4 November, 13.00–15.00
Skapa en gastkramande nyckelring, testa att gjuta dödskallar i sand eller sy ditt egna pumpapynt tillsammans med Rebecca Nilsson Aurén från RN Hobby. Aktiviteten är gratis men du måste föranmäla dig till konstmuseet senast 31 oktober.
Aktiviteten passar dig som är mellan 8 och 12 år. Föranmälan senast 31 oktober, 0550-88 203, 0550-88 200, infokonstmuseum@kristinehamn.se 
Välkommen om du törs!

Länk till Kristinehamns konstmuseum


Kulturarvshörnan, Stadsbiblioteket

Lindesberg

Var museiarbetare för en dag!

Vi tittar på museiföremålen i utställningen Demokrati 100 år tillsammans. 
Vad är ett museiföremål? Vad tror ni att föremålen i utställningen använts till? Hjälp oss att beskriva dem mer. Vad tror ni blir museiföremål i framtiden?

Länk till Kulturarvshörnan


Kulturen i Lund

Lund

Höstlovsaktiviteter

Kulturen i Lund har öppet kl 10–16 hela höstlovet, lördag 30 oktober till söndag 7 november, på onsdagen är det kvällsöppet till kl 20. Vi arrangerar spännande höstlovsaktiviteter hela veckan, som t ex spökpyssel, "Jakten på den försvunna spökskatten" och trolleriskola. Till flera av aktiviteterna behöver man förboka plats online. Ni kan också besöka lekutställningen "Elsa Beskows sagovärld", se hur folk bodde förr genom att besöka rekonstruerade hem i vårt friluftsmuseum och se utställningen "Cirkus"! 

Länk till Kulturen i Lund


Kulturhuset och Oskarshamns kommun

Oskarshamn

Berättelseworkshop med Behrang Behdjou

Stadsbiblioteket i Oskarshamn, onsdag kl 13.
Kom på ett samtal och en workshop och prata med Behrang
om läsning och idrott och varför det är så viktigt att röra både
på kroppen och låta hjärnan jobba. Vi pratar också om hur
man skapar en berättelse, hur man kan göra och tänka när man
vill skriva en bok och hur han gjorde när han skrev boken
Vilket hopp, Khaddi!

Länk till Kulturhuset och Oskarshamns kommun


Kulturparken Småland

Växjö

Höstlovskul Workshop: En annan värld

Tillsammans med glaskonstnären Anna-Linda Gabriel har Kulturparken Småland tagit fram en workshop för skolbarn, med ljus och glas i fokus. Vilken betydelse har egentligen ljuset för oss människor? Hur kan vi med hjälp av glas bryta ljusets strålar och skapa optiska ljusfenomen?

Workshopen äger rum på Skapande verkstaden, Smålands museum och riktar sig främst till barn i åldrarna 7-12 år. Aktiviteterna leds av Kulturparkens Smålands pedagoger.

Länk till Kulturparken småland


Kungajaktmuseet Älgens Berg

Vargön

Höstlov på Hunneberg

Välkommen till Kungajaktmuseet och Trollskogen med roliga aktiviteter i vacker miljö! Besök museet, gå tipspromenad, spela kottegolf, eller ta ett varv på vår äventyrsbana.

Länk till Älgens Berg


Köpings stads museer och utställningshall

Köping

Museihelg

Vi firar att Sveriges museer har öppnat igen! Gammelgårdens friluftsmuseum, Köpings museum och Nyströmska gården är därför öppna samtidigt under en dag! Gammelgårdens friluftsmuseum, Köpings museum och Nyströmska gården är därmed öppna samtidigt under en dag!

I utställningshallen på Köpings museum berättar konstnären Ingrid Liljenberg om sin konst och visar sina alster, i museets biograf kan du se hur vi på Köpings museum arbetar med film om västmanländsk brödhistoria, Bärgslagsbladet och Köpingsposten från 1907-1910 visas digitalt, medeltidsutställningen guidas kl 13 och kl 15, Kulturarv Västmanland finns på plats och sprider kunskap om länets samlade kulturarvstillgångar och i Scheeleutställningen kan barnen pyssla eller lyssna på spökberättelser kl 12.30 och kl 14.30. 
Gammelgårdens friluftsmuseum levandegörs av Kulturskolans filmelever, Nyströmska gårdens snickeri är öppet för besökare och 1930-talslägenheten levandegörs av museets personal.
Välkommen!

Länk till Köpings stads museer och utställningshall


Linköping Slotts- och Domkyrkomuseum

Linköping

Höstlovspyssel

Workshop med skapande. Måla eller rita egna Herregud & Co-liknande äggögonfigurer, hitta på texter eller skriv dikter utifrån olika känslor.

Länk till Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum


Livrustkammaren

Stockholm

Manga Royals - ny utställning öppnar på höstlovet

Manga Royals - Kunglig historia i mangastil. Följ med på bröllop, sjöslag och soiré med kortspel! I Livrustkammarens utställning Manga Royals visar vi mangateckningar inspirerade av kungliga personer sida vid sida med historiska dräkter som tillhör museets samlingar. Teckningarna är skapade av det svenska mangakollektivet Nosebleed Studio. Kom och möt våra svenska kungar, drottningar och prinsessor som du aldrig sett dem tidigare - i mangastil! 

Utställningen Manga Royals är ett unikt tillfälle att uppleva några historiska dräkter som inte visas i Livrustkammarens uppdaterade basutställning: Gustav III jaktuniform, Kronprinsessan Victorias klänning, Oscar I kröningsdräkt, Hertig Karls uniform, Rustningsgarnityren av Kohl, Spelkortsklänningen, Drottning Sofias krinolin och Drottning Sofias turnyr.

Länk till Livrustkammaren


Malmö Museer

Malmö

Robotliga

Prova på programmering. Skapa ett eget program till roboten och kör den på våra banor med olika utmaningar.

Prova-på-programmering varvas med programmeringsträning med Malmö Kreospaceförening. Göra egna program som till exempel får roboten att spela en melodi och genomföra olika små uppdrag.

Bli uppfinnare för en dag

Nyfiken på robotar? Bygg och programmera LEGO-robotar tillsammans med Svenska uppfinnareföreningen syd.
Bygg robotar med hjälp av enkla instruktioner eller helt fritt ur fantasin för att sedan programmera din robot. Det finns självfallet kunniga robotbyggare som hjälper dig på traven om du tycker det är klurigt.

Länk till Malmö Museer


Marinmuseum

Karlskrona

Höstlovskul

Varmt välkomna att besöka våra utställningar, bland annat vår nyaste utställning ”Skepp & folk – Örlogsstaden Karlskrona”, en resa från ek till skepp, från handelsstad till världsarvsstad. 

Marinmuseum har också flera höstlovsaktiviteter, bland annat släptanksexperiment, teater för de allra minsta och Mörkt uppdrag, där besökare får i uppdrag att rädda ubåten Hajen i den nersläckta Ubåtshallen. 

Länk till Marinmuseum


Maritiman

Göteborg

Höstlov bland ubåt, jagare och havsmonster!

Höstlovet på Maritiman är fyllt till bredden med aktiviteter för både pysselsugna och vetgiriga matroser. I vår utställningslokal i Stora Tullhuset håller barnens bästisar Tim och/eller Virvelina i en interaktiv presentation om havsmonster, som passar bra för rekryter i lågstadieåldern. Under aktivitetens gång får barnen veta mera om både mytologiska och verkliga varelser med förkärlek för havet. Här finns det också möjlighet - för alla som törs - att få pyssla sitt alldeles egna havsmonster! 

De yngre rekryterna tar vi gärna med på en lekfull sagovandring bland fartygen, en spännande tur som blandar fakta och fiktion. Passa också på att experimentera på egen hand i Tims havslabb och missa för allt i världen inte sista chansen att besöka den tillfälliga utställningen Sötvatten - en värld av liv som visas för sista veckan på Maritiman. Efter att ha utforskat alla fartyg, båtar och pråmar så mättas sedan hungriga magar bäst ombord kafé Matrosen. Här finns pumpapaj och spöklika bakverk för en garanterad halloweenfeeling! 

Länk till Maritiman


Medelhavsmuseet

Stockholm

Gravens hemlighet

Följ med på äventyret med Medelhavsmuseets audioguide. Barnen får egna ledsagare i de egyptiska barnen Bes och Merit, som leder dem in på ett äventyr bland gravplundrare och mumifierade djur. Martin Widmark, författare till de omtyckta böckerna om Lassemajas detektivbyrå, har skrivit äventyret Gravens hemlighet, en dramatiserad audioguide för hela familjen.

I utställningen får både barn och vuxna lära sig skriva hieroglyfer och klä och smycka sig som de forna egyptierna.

Länk till Medelhavsmuseet


Medeltidsmuseet

Stockholm

Höstlov med höstmarknad

Medeltidsmuseets marknad inleder årets höstlov. Njut av festbordet, hör om medeltida lekar, och pröva en riddarrustning! Under höstlovsveckan kan du gå ficklampsvisningar i mörker, skapa i Hantverkstan eller haka på en vandring i Gamla stan.

Länk till Medeltidsmuseet


Millesgården Museum

Lidingö

Italiensk höst på Millesgården

”Jag bygger Italien här” skrev Carl Milles till en vän på 1920-talet. Skulpturparken med sina skulpturer, terrasser, kolonner och fontäner var Milles sätt att skapa sig ett Italien i Sverige. Nära 100 år senare, hösten 2021, lyfter vi det italienska med Millesgården: Italiensk höst på Millesgården.

Som en del i detta visar vi utställningen LISELOTTE WATKINS ITALIEN. I sitt måleri har Watkins (f. 1971) bland annat inspirerats av Axel Munthes Villa San Michele och det dagliga livet i hennes närhet i Rom, dit hon och hennes familj flyttade för ett antal år sedan. 

Och som en bonus visas utställningen om formgivaren och illustratören Stig Lindberg (1916-1982) i konsthallen! Utställningen omfattar över 500 objekt – från porslin, tapeter, textilier och industridesign till skisser och illustrationer. Annes Hus på den nedre terrassen har förvandlats till Gunnels och Stigs Hus och det välkända mönstret Berså presenteras i parken utanför. 

Kort sagt finns det massor av se! Kom hit och njut av magiska Millesgården med hela familjen. Hämta gratis Skulpturjakt, Milles-quiz eller Änglajakt i receptionen och ha riktigt roligt! 

Millesgården Museum


Mjellby konstmuseum

Halmstad

Spökjakt på Mjellby konstmuseum

Följ med på spökjakt i museets gömmor efter stängning. Det händer märkliga saker på museet, konstverk försvinner och besatta verk har hängts fram. Kan det vara museets eget husspöke, Erik Olson, som varit i farten?
Rekommenderad ålder: 7-10år.
Fri entré.
Förbokning krävs till mjellby.konstmuseum@halmstad.se

Skapa surrealistiska hattar likt Eileen Agar

Ta med dig en hatt, keps, mössa eller diadem och skapa dina egna fantastiska huvudbonader! Konstnären Eileen Agar ville att konsten och livet skulle vara lekfullt och överraskande. Hon skapade roliga hattar som hon klädde sig i när det var fest eller andra trevligheter. Vi kommer med hjälp av olika material skapa nya surrealistiska och roliga huvudbonader som vi kan klä oss i!

Fri entré 0-20 år. 
Verkstaden är öppen för alla, men rekommenderad ålder är 7-12 år. 
Workshopen pågår under hela dagen. 

Länk till Mjellby konstmuseum


Moderna Museet

Stockholm

Familjesöndag

Söndagen 31 oktober ser vi utställningen ”Annika Elisabeth von Hausswolff: Alternativ sekretess” och arbetar med foto och collage i Zon Verkstan.

Utställningar: Annika Elisabeth von Hausswolff: Alternativ sekretess;
I lady Barclays salong

Länk till Moderna Museet


Moderna Museet Malmö

Malmö

Magiska, mumsiga och mirakulösa masker

Skapa masker tillsammans med konstnären Eric Magassa! Hur känns det egentligen att ha en mask på sig? Och hur är det att skapa en? Eric Magassa leder oss i en workshop under Bästa Biennalens sista helg.
Med en mask för ansiktet kan vi gömma oss eller bli någon annan. Masken kan få oss att smälta in i omgivningen, eller sticka ut. Den kan ge oss superkrafter, skydda oss eller vara magisk likt en portal till en annan värld eller en annan del av oss själva. Genom masken kan vi titta på andra utan att själva bli sedda.

Vi skapar färgglada masker, mörka masker. Masker med blad, paljetter och tyg. Ansiktsmasker där du själv bestämmer uttrycket!

Vi använder olika tekniker och material så som färg, kartong, tyg, mönster, måleri, kollage och fotografi. Workshopen inleds med att vi tillsammans med Eric Magassa ser utställningen ”Mannen med det blå ansiktet” på plan 2 för att sedan gå in i Verkstan och skapa.

Länk till Moderna Museet i Malmö


Mårbacka Minnesgård 

ÖSTRA ÄMTERVIK

Julmarknad på Mårbacka 4-7 november 

På Mårbacka Minnesgård, hålls en av landets mest uppskattade julmässor och arrangeras av Svenska slottsmässor.
Julmässan hålls i ekonomibyggnaderna kring herrgården. Här gör hantverkarna allt för att med sina verk föra traditionerna vidare. Skaparglädje och kvalitet är ledorden och varorna är handgjorda helt enligt de gamla traditionerna. När ni ändå är på plats passa på att ta en guidad tur i Selma Lagerlöfs välbevarade hem. Guidad julvisning hålls varje timme kl. 12 -16. Här får man höra spännande berättelsen om en av landets mest kända författarinnor. Mårbacka Minnesgårds nuvarande huvudbyggnad lät världens första kvinnliga nobelpristagare i litteratur själv uppföra och den står kvar i samma skick i dag som när Selma Lagerlöf lämnade den för sista gången 16 mars 1940.

Länk till Mårbacka Minnesgård


Mölndals stadsmuseum

Mölndal

Höstlov på Mölndals stadsmuseum

Klurig halloweenjakt, Spökkväll på museet, Gör ditt eget matansikte

Länk till Mölndals stadsmuseum


Naturhistoriska riksmuseet

Stockholm

Gör en tidsresa på höstlovet!

Möt urtidens gigant, bli DNA-detektiv och följ människans historia! På höstlovet gör vi en spännande resa tillbaka i tiden. I Labbet får du själv bli forskaren - undersök ett riktigt mammutben och upptäck museets forskning på nära håll. Missa inte vår utställning Den mänskliga resan - här kan du bland annat se en mammut och lära dig mer om urtida djur och förhistoriska människor. På Cosmonova väntar en filmupplevelse i världens största format. Välkomna till ett riktigt spännande höstlov på Naturhistoriska riksmuseet! 

Länk till Naturhistoriska riksmuseet


Nordiska Akvarellmuseet

Skärhamn, Tjörn

Stilla Liv – en höstlovsverkstad i sakernas värld

Med inspiration från pågående utställning tecknar vi av och målar saker i akvarell. Hilding Linnqvist tecknade och målade många stilleben under sitt långa konstnärsliv. Museets öppna verkstad blir stillebenverkstad under höstlovet – kom och blås liv i tingen med penselns magi. Öppet 30 oktober–7 november kl. 11–15, fri entré (men biljett krävs).

Länk till Nordiska Akvarellmuseet


Nordiska museet

Stockholm

Höstlov med Nordiska museet

Vi har laddat med rysmysiga och lärorika upplevelser för barn och familj den 30 oktober–7 november. Utforska överlevnad i Arktis, gå på mathistorisk visning, gör en resa i tiden i Lekstugan och Tidsvalvet eller våga dig ut på vandring genom ett nedsläckt museum i Natt på Nordiska museet. För vuxna rekommenderar vi utställningarna Nordens Paris och storslagna Arktis – medan isen smälter och på Tyresö slott pågår Svenska slottsmässors julmarknad 30–31 oktober.

Lovprogram för familj 30/10–7/11:
• 1 och 2/11, kräver förköpt biljett: 
Natt på Nordiska museet, en interaktiv och spännande vandring genom ett nedsläckt museum. För barn från 6–12 år.
• Alla dagar, ingår i entrébiljetten: 
Familjevisning i Dukade bord kl. 11 och kl. 14, en mathistorisk resa bland helstekta svanar och kanderade violer. Lös Uppdrag Arktis och andra mysterier i våra Familjespår och upptäck museet tillsammans med en mallig Gustav Vasa med Barnens audioguide. 
• Alla dagar, kräver förköpt biljett:  
Lek 1890-tal i Lekstugan (från 5 år) eller kliv rakt in i barnens historia i Tidsvalvet (för dig från 8 år och uppåt).
Aktuella utställningar 30/10–7/11:
• Nordens Paris, öppen alla dagar, kräver förköpt biljett. 
• Arktis – medan isen smälter, öppen alla dagar, ingår i entrébiljetten. Visning 3 nov kl. 18.
Julmarknad 30–31/10:
• Tyresö slott: Svenska slottsmässors julmarknad pågår 30–31 oktober

Länk till Nordiska museet


Norrbottens museum

Luleå

Höstlov på museet

Norrbottens museum bjuder på roliga aktiviteter under höstlovet, som inleds med Halloween och möjlighet att karva sin egen pumpa. Vi har pumpor till försäljning (50 kr/st), verktyg och inspiration.
Inne i museibyggnaden kan barn gå en tipsrunda, och alla som lämnar in svar får ett litet pris. Vill man hellre pyssla finns ett pysselrum med färger, penslar, papper, snören, lim med mera.
Tisdag-fredag kan man delta i dropin-workshop på temat "skräp". Lördag-söndag 6-7/11 finns ett Alla helgons minnesträd i caféet, där man kan hänga upp en hälsning till någon man saknar.
Caféet säljer halloweenbakelser 30/10, och under hela höstlovet kan man köpa bulle+Festis för 25 kronor. För den som tar med egen matsäck finns matsäcksrum tisdag-fredag.

Det är fri entré till museet och alla aktiviteter.

Länk till Norbottens museum


Norrköpings stadsmuseum

Norrköping

Halloweenpyssel på Norrköpings Stadsmuseum

Lördag 30 oktober och söndag 31 oktober Kl. 12:00-15:00
Kom och gör kusliga, knasiga, roliga eller söta masker att klä ut dig med till halloween! Vi håller till på Klädhyllan på våning 2. Kostnadsfritt och ingen föranmälan krävs.

Länk till Norrköpings stadsmuseum


Norrtälje Luftvärnsmuseum

Norrtälje 

Guidade visningar för barn 

Guidade visningar för barn
på Norrtälje Luftvärnsmuseum
Vecka 44: Kl10.00 måndag-fredag
Kl13.00 måndag, tisdag, torsdag, fredag.
Max 10 barn/visning, förbokning på www.norrtalje.se/mittlov
Fri entré.

Länk till Norrtälje Luftvärnamuseum


Nääs slott och slöjdseminarium 

Floda 

Slottsvisning

Guidad tur

Länk till Nääs slott och slöjdseminarium


Oskarshamns kommun, Kulturhuset

Oskarshamn

En rad aktiviteter bland annat:
Pyssla och skapa: Skapa tillsammans vuxna & barn

Studieförbundet Vuxenskolans lokaler på Biogränd 1,
tisdag kl 9.30-11 & kl 13-14.30.
Välkommen att pyssla med oss på Studieförbundet Vuxenskolan.
Vi arbetar mycket med återbruk och skapar allt ifrån
troll och bokmärken till små korkfigurer och halloweenpyssel.
Detta tillfälle skapar vuxna & barn tillsammans. Från 6 år.
För mer info och anmälan: www.sv.se sök på Oskarshamn.
Begränsat antal platser.

Länk till Kulturhuset


Postmuseum

Stockholm

Lilla Posten

Hjälp till i vårt postkontor, sortera och dela ut post till alla som bor i de vindlande gränderna i Lilla Postens källare. Det är fullt med paket på lastbryggan som ska lastas in i postbilen och köras iväg till rätt adress.

Kom och lek postkontor och stämpla blanketter. Sortera mängder av brev och ta med dig Stockholmssäcken och dela ut till hårfrisörskan Anna Sax och bagare Bo Bengtsson och de andra som bor i de vindlande gränderna. I Lilla Postens verkstad kan du göra ditt eget vykort, skriva adress, sätta på ett frimärke som vi bjuder alla barn på, stämpla och sedan lägga på brevlådan.

Länk till Postmuseum


Prins Eugens Waldemarsudde

Stockholm

Skapa film på höstlovet

På höstlovet skapar vi film med inspiration från utställningen Expedition konst. Välkommen till vår höstlovsvisning av utställningen där nio samtida konstnärer visar konst som skildrar deras intryck från polarexpeditioner till Arktis och Antarktis. Resten av eftermiddagen skapar vi film tillsammans i stopmotion teknik med animation.

Evenemanget arrangeras i samarbete med mediapedagog Helene Berg som driver Create Motion. Helene Berg arbetar med film och animation och är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan.

Rek. från 9 år och uppåt. Begränsat antal platser.
Pris: 250 kr. Fika ingår.
Vi har samma program varje dag tisdag-fredag på höstlovet.
Barnen kommer att få skapa film tillsammans i mindre grupper. Anmäl dig gärna med en kompis eller ett syskon.
Vår höstlovsaktivitet vänder sig till barnen. Medföljande vuxna betalar museientré 150 kr.

Länk till Prins Eugens Waldemarsudde


Rian

Falkenberg

Dramatiserad spökvandring: Rädd i Rian?

Är du rädd, eller vågar du gå in? Följ med på en dramatiserad spökvandring och möt Rians guide som berättar om en tid då säckarna med spannmål fylldes och skeppades iväg till andra länder.

Rekommenderad ålder: 10-15 år
Tid: ca 30 minuter
Start utanför torkrian vid museibyggnadens norra gavel

Kostnadsfritt. Begränsat antal platser. Föranmäl dig genom att skicka namn och telefonnummer till museibokning@falkenberg.se

Länk till Rian


Röhsska museet 

Göteborg 

Höstlov på Röhsska

Hur placerar du träklossarna för att balansera upp en hängande mobil? Välkommen till Söndagsstudion, 31 oktober kl 13-15.30, där vi leker med cylindrar, kuber och trianglar för att göra våra egna hängande skulpturer i trä – från något litet att hänga på nyckelknippan till något stort att hänga från taket.

Dagens söndagsstudio hämtar inspiration från designskolan Bauhaus (1919 – 1933 i Tyskland). Skolans grundläggande tanke var att sammankoppla design, konst och hantverk med varandra och utgångspunkten fanns i geometriska former och grundfärgerna gult, blått och rött.

Söndagsstudion handleds av en av Röhsska museets pedagoger och är främst riktad till barn i åldrarna 6 år och uppåt. Det är drop-in och begränsat antal platser. Hämta din biljett i receptionen från kl. 11 samma dag. För barn och unga är det fri entré, en materialkostnad på 30 tillkommer. 

Länk till Röhsska


Sagomuseet - Sagobygden

Ljungby

Escape Room på Sagomuseet och Höstlovsöppet tis-tor.

Escape Room på Sagomuseet - en premiär-rysig spänningsutmaning

Det här kommer bli höstlovets snackis, Escape Room i Ljungby. Skapat av tre kluriga specialister på gåtor, rebusar, mystik, rysligheter och berättelser.

Du kommer bli inlåst i ett rum, där du och din grupp tillsammans ska lösa en gåta för att kunna ta er ut, genom olika ledtrådar som gömmer sig i ett specialriggat rum där oförklarliga ting kan ske när du minst anar det, så var beredd. En gåtfull vakt kommer bevaka entrédörren och säkerställa ordningen och hålla koll på tiden.

Fyra tillfällen.
TISDAG 2/11 kl 18.00 & 19.00
ONSDAG 3/11 kl 18.00 & 19.00

Ni har 45 minuter på lösa gåtan och ta er ut från rummet. Mer info ges på plats. Ni bokar ett klockslag/tillfälle med dina vänner och då stängs evenemanget för fler bokningar.
Minimum 3 personer för att kunna lösa gåtan på ett smidigt sätt. Max antal i rummet är 6 personer.

Från 12 år. Pris 95 kr/person. För mer info kontakta oss: 0372-14855 eller mailto:kontakt@sagobygden.se
PS: Detta är en aktivitet i Sagomuseet höstlovssatsning. Museet har öppet dagtid med visningar 2-4/11, med tre insläpp per dag. Kl 12.00, 13.30, 15.00. 

Länk till Sagobygden


Sancta Birgitta Klostermuseum

Vadstena

Höstlov med riddartema

Program:

Familjeguidning, ”Från kungabarnens perspektiv” kl. 12:00-12:30 och 14.00-14:30.
Historisk guidning av museet för vuxna och äldre barn kl. 15:00
Guidningarna går att förboka.

Pyssel under dagen:
Rita och måla din vapensköld.
Gör ditt eget radband eller armband.

Medeltida lekar:
Armborsttävling för barn m.m

Möt sagotanten Cecilia/Ulla kl.16:00 i rummet längst ner till höger i Dormitoriet.

Länk till Sancta Birgitta Klostermuseum


Scenkonstmuseet

Stockholm

Höstlov med skuggspelsverkstad

Är det ett ruskigt monster som tornar upp sig på väggen eller en gullig kanin? Du bestämmer! Scenkonstmuseets ateljé står uppdukad med allt du behöver för att bygga din egen skuggspelsfigur. 

Skapa din egen figur och testa att spela bakom skuggspelsskärmen. Välj själv om du befinner dig på en kyrkogård eller under vatten. Skuggspel är en mångtusenårig form av berättande. Poetiskt, roligt och spännande!  

För barn från fyra år tillsammans med vuxen. Vi släpper in ett lagom antal skuggspelsbyggare åt gången med flera insläppstider under dagen. 

Ingår i museientrén. Biljetter hämtas i museets entré, begränsat antal platser, först till kvarn. 

Länk till Scenkonstmuseet


Sigtuna Museum & Art

Sigtuna kommun

HÖSTLOV=KONSTLOV

Upptäck och skapa på Sigtuna museum & ValstaKonst! 
Hur känns historien? Upptäckardag för alla åldrar. Lördag 30/10 på Sigtuna museum. Kärlek, ensamhet, ilska, rädsla och glädje - vad hittar vi för spår av känslor i historien? Följ upptäckarspåret i utställningen Sigtunahistorier med känslorna i fokus. Skapa konst själv i Studion tillsammans med en kulturpedagog. Gräv som en arkeolog i museets trädgård kl. 12–15. Upptäckardagen pågår kl. 12–16. För alla åldrar. Gratis för alla. 

”En gång möttes vi” - kom och skapa serier om vänskap tillsammans med konstnären Elisabeth Bucht. Söndag 31/10 på Sigtuna museum. Elisabeth Bucht är också känd som Garnapa, och har arbetat mycket med garn-graffiti och med konst som ett sätt att ta vara på - och skapa - engagemang hos människor. Mer om Elisabeth Buchts konst här: @garnapa Drop-in, ingen föranmälan. Kl. 12–16. För alla åldrar. Drop-in. Gratis för alla. 

Animera mera! Tisdag 2/11 & onsdag 3/11 på Sigtuna museum. 
Prova på att göra animerad film tillsammans med filmaren Marika Heidebäck. Nybörjare och vana animatörer i alla åldrar är välkomna! Kl. 12–16. För alla åldrar. Drop-in. Gratis för alla. 

Tryck på en tröja! Gör en affisch! Torsdag 4/11-söndag 7/11. Grafik-workshops på ValstaKonst. 

Länk till Sigtuna Museum & Art


Silvermuseet

Arjeplog

Välkommen nya Arjeplogare och höstlovsaktiviteter

Hej Arjeplog! kl.13.00-15.00
Vi vill önska dig som känner dig ny i kommunen och dig som vill veta mer om din hembygd varmt välkommen hit! Du får lära känna spännande ställen, ortens historia och du får även en guidad visning i museet! Vi bjuder på fika och till dig som har flyttat hit finns det även en liten present.
OBS! Berätta om du kommer senast 28/10! För att veta hur mycket fika vi ska bulla upp med, är det superduper om du slår oss en signal – 0961 145 00 eller skickar ett mejl till info@silvermuseet.se

Vi laddar för Halloween och Allhelgona, kl. 10.30-12.00
(Passar dig som är mellan 6-12 år)
Sten och Mossa berättar ruskiga sagor
Kuslig tipsrunda i museet – bl.a. ”gissa döskallen”! – startar i dag.

Höstlovet v 44
Spelcafé mån-fre, kl. 13.00-15.00.
Vi kör spelcafé hela veckan! Fika finns att köpa.
Barn under 10 år i sällskap med en vuxen

Länk till Silvermuseet


Sjöhistoriska museet

Stockholm

Höstlovsaktiviteter

Höstlov med tema "Ostindiska skepp och ostindiska äventyr"

Länk till Sjöhistoriska museet


Skansen

Stockholm

Höstlov på Skansen - Mysteriet i Stadskvarteren

Välkomna till ett spännande höstlov för hela familjen! Följ med oss bakåt i tiden, leta ledtrådar, lös gåtor och hjälp Hemliga Sällskapet lösa mysteriet i Stadskvarteret: Jakten på det försvunna ljuset.

Länk till Skansen


Skissernas Museum

Lund

Guidade visningar och graffitiworkshop

Välkommen att fira den nationella museihelgen tillsammans med Skissernas Museum! Varje heltimme (kl. 13–16) har du möjlighet att få veta mer om museet och våra utställningar tillsammans med våra kunniga konstguider.

För ungdomar 10–18 år erbjuder Skissernas Museum också, tillsammans med Lunds konsthall, graffitiworkshops tillsammans med konstnärerna Kim Demåne och Ossian Theselius på Stenkrossen i Lund. Då alla Allhelgonahelgen närmar sig så frågar vi oss vad ett helgon egentligen är? Hur blir någon ett helgon? Vad kan ett helgon vara och har du kanske någon som du vill porträttera som ett helgon? Under fyra workshoptillfällen skapar vi olika visualiseringar kring temat ”Helgon” med klassiska tekniker inom graffitimåleri.

Graffitiworkshopen är en del av Bästa Biennalens konstbiennal 2021, en konstfestival för barn och unga som äger rum mellan den 23 oktober till 7 november.

Länk till Skissernas Museum


Skogsmuseet i Lycksele

Lycksele

Pyssel

Pyssel för barnen. Gratis. 

Länk till Skogsmuseet


Skoklosters slott

Bålsta

Mys och rys på höstlovet

På höstlovet blir det stämningsfullt, mysigt och ibland lite kusligt när slottet håller öppet med aktiviteter för hela familjen - spökvisningar, slottsvisningar, frågesport, café och butik. Visningar var femtonde minut (spökvisningar och slottsvisningar) samt spökspår med läskiga frågor och chansen att vinna priser.

Länk till Skoklosters slott


Stadsmuseet i Stockholm

Stockholm

Utställning: Mitt liv som Ulla Winblad. Fri entré
Här möter du den verkliga kvinnan bakom Carl Michael Bellmans diktade gestalt. Hon hette Maria Christina Kiellström och här får du ta del av hennes stormiga liv. Fonden är 1700-talets stad, från de fattigaste utkanterna till balen på slottet.
Visning av utställningen: Lördag 30 oktober 15.00–15.45. Biljett 100 kronor.

Paradise Lost Södermalm
Söndag 31 oktober 18.00–19.30. Biljett 120 kronor
Mörkret har fallit över Södermalm i en fasansfull stadsvandring bland likdelar, pest och styckmord.

Sagor och skrymt: Södra stadshuset
Söndag 31 oktober 11.30–12.15. Biljett 50 kronor
Högläsning och berättande för dig någonstans i åldrarna 7–107 år om det som idag är Stadsmuseets byggnad.

Länk till Stadsmuseet i Stockholm


Stockholm Toy Museum

Stockholm

Leksaksmarknad

Ett 20-tal olika samlare från hela landet kommer och visar upp och säljer delar av sina roliga leksakssamlingar i våra lokaler! Kom och fynda unika och spännande presenter till den där som "har allt", eller bygg på din egen samling! Välkommen

Länk till Toy Museum


Strindbergsmuseet

Stockholm

Familjespåret

Med Familjespåret kan du gå på upptäcktsfärd hemma hos författaren August Strindberg.
Utforska lägenheten och alla intressanta föremål med hjälp av en ficklampa. 
Hur såg ett hem i Stockholm ut för ungefär hundra år sedan? Och vad är speciellt med just Strindbergs hem? Något har nämligen mystiskt försvunnit därifrån! Lös mysteriet!
Familjespåret är ett kreativt fråge- och pysselhäfte som vänder sig till barn 4-10 år.

Länk till Strindbergsmuseet


Sven-Harrys konstmuseum

Stockholm

Kalasverkstad

Kalasverkstad på Sven-Harrys! 
Öyvind Fahlström såg varje collage som ett kalas. Sven-Harrys arrangerar collageverkstad under höstlovet, för att hela familjen ska få ta del av den hyllade jubileumsutställningen Party for Öyvind och smittas av skaparglädjen som genomsyrar Öyvinds och hans vänners verk. 
Alla barn över 5 år kan vara med och skapa konstverk, som antingen tas hem eller ställs ut på museet. 
4 – 6/11. Familjevisning kl. 12:45, kalasverkstad kl. 13:00 – 15:00
50 kr/barn. Entré för vuxna: 130 kr, pensionär90 kr, student 90 kr. Ingen förbokning.

Länk till Sven-Harrys


Sveriges Fängelsemuseum

Gävle

Bakom Maskerna

En fotoutställning om barns sårbarhet och utanförskap. Vernissage lördagen den 30 oktober kl. 12.00. 

Länk till Sveriges Fängelsemuseum


Syskonen Kajsa och Olle Nymans ateljéer och konstnärshem

Saltsjö Duvnäs, Nacka

Teckna i ateljén 

I lugn och ro och med tända ljus tecknar vi träd i Olle Nymans ateljé 

Visning av ateljéer och konstnärshem 

Kom nära ett konstnärsliv, i en unik miljö och samling

Länk till Syskonen Kajsa och Olle Nymans konstnärshem och ateljéer.


Sörmlands museum

Nyköping

Höstlov på Nyköpingshus

Följ med ner i de mörka kasematterna och hör historier om maktgiriga män, förtvivlade fruar, fattiga tjuvar, pigor och drängar som levde på vatten och bröd.

Ålder: 9–14 år
Tid: Tisdag 2 november–fredag 5 november klockan 14 och 15.15. Visningen tar cirka 45 minuter.
Plats: Nyköpingshus
Biljett: Begränsat antal platser. Hämta din gratisbiljett utanför Kungstornet 30 minuter före visning.

Höstlov på Sörmlands museum

Höstlov med bilder, bubblor och berättelser
Välkommen till Sörmlands museum under höstlovet. Här finns något för alla barn och deras vuxna. Upptäck, utforska och skapa tillsammans med oss! Fri entré.

Designa din egen pizzaslajs!
I utställningen "Vara barn" finns berättelser om att vara barn – i dag, när din pappa var liten och din mormor, kanske också din farmorsfar.

"Vara barn" är tillgänglig tisdag–söndag klockan 10–17.

Familjevisning: Var en berättare
Följ med en guide på familjevisning.

Från hällristningar och berättelser vid lägerelden till konst, böcker och serietidningar. Människor har alltid haft en historia att berätta. Du är också en berättare! Biljetter till visningen hämtas i receptionen 30 min innan aktiviteten startar. Max 8 barn per visning. När? Klockan 12.30 tisdag–fredag samt söndag.

Skapa serietidningar. Full fantasi med ord och bild! Kom till familjeverkstaden på Sörmlands museum och skapa din egen serietidning. Drop-in, begränsat antal platser. När? Klockan 13.15–15 tisdag–fredag samt söndag.

Mystisk mörkervandring vid Släbro

Upptäck Släbros hemlighetsfulla fornlämningar.
Varning: ej för mörkrädda! Vandringen genomförs i Släbro, Nyköping, tar cirka 45 minuter och går delvis i terräng. För barn från 7 år i sällskap med vuxen. Medtag ficklampa. Begränsat antal platser, måste förbokas.

Länk till Sörmlands museum.


Teckningsmuseet

Laholm

Höstlov på museet

Workshop med konstnären Mattias Olsson den 2/11 och 3/11 kl. 9.30 –13.00. Tillsammans tecknar vi en framtida gammelskog med svampar, träd och mossa. Begränsat antal platser, förbokas!
Programmet är en del av det stora konstpedagogiska ”Bästa Biennalen”. 

Även höstlovsverkstad i vår tecknarateljé den 2–3/11 kl. 14.30 –16 och den 4–5/11 kl. 10–16. Gör storslagna skogskollage! Drop-in för alla åldrar.

Länk till Teckningsmuseet


Tekniska museet

Stockholm

Sprängfyllt höstlov på Tekniska 

Upplev explosiva rymdshower, forskarmania och metallisk musik på höstlovet. Tekniska museet har öppet kl 10-22 alla dagar. Förköp biljett online.

Länk till Tekniska museet


Textilmuseet

Borås

Craft Rituals - en mytologisk konstupplevelse för alla åldrar!

Kliv in i Craft Rituals magiska värld! En berättelse om hantverk och hållbarhet inspirerat av nordisk mytologi och sägnen om de tre nornorna Urd, Verdandi och Skuld som spinner livets trådar på sina magiska spinnrockar. Här kan du skapa ditt eget musikstycke med utställningens musikskulpturer utifrån nornornas ljudvärld! 
Utställningen visas just nu till och med 6 mars 2022.

Länk till Textilmuseet


Thielska Galleriet

Stockholm

Familjevisning på höstlovet

Följ med på visning i den färgsprakande utställningen Carl Johan De Geer – Den stora missuppfattningen på höstlovet. Vi utforskar de fantasifulla mönstren och färgglada färgkombinationerna i Carl Johan De Geers tyger. Passar barn och familjer från 6 år

Tid:
Söndag 31 oktober kl 13-13.30 (Slutsålt)
Onsdag 3 november kl 13-13.30
Söndag 7 november kl 13-13.30

Föranmälan till cecilia.rainer@thielskagalleriet.se
Fri entré för barn, vuxna betalar ordinarie entréavgift

Hela höstlovet finns även ett roligt barnspår i utställningen och en spännande bildjakt i museets stora samlingar.

Varmt välkomna!

Länk till Thielska


Tjolöholms Slott

Kungsbacka

Höstlovsöppet

Besök Tjolöholm under höstlovet! Lek i Tjolöholms lekby – en återskapad historisk miljö inspirerad av Tjolöholms historia. En bra inomhusaktivitet vid dåligt väder! Missa inte heller att gå på upptäcktsfärd i slottet, se den överdådiga inredningen och alla detaljer som exempelvis den rundspolande duschen och grevebarnens leksaker. Den 3 och 4 november anordnas konstworkshop på slottet för barn på do it yourself-tema, tillsammans med konstnären Ninia Sverdrup. Utomhus rekommenderar vi ”Jakten på det försvunna Tjolöholm”, en qr-kodsjakt. Med hjälp av en karta ska du hitta olika qr-koder, och där får du veta mer om hus som legat på platsen men nu försvunnit. För den som vill bo på ett gods finns det ett höstlovserbjudande i allmogebyns kulturhistoriska boende.

Länk till Tjolöholms Slott


Torekällbergets friluftsmuseum

Södertälje

När mörkret faller

Historien vaknar till liv när höstmörkret faller över Torekällberget. Skräckkabinett, Spåman, Varulv, Trolleri, Skuggteater, Djävulspolska, Likbod. Allt detta och mer kan du möta bland våra hus och gårdar. Kliv in i värmen i Pagelska gården och Råbygården där ljus och eldstäder är tända. Handelsboden och Café Lindbloms håller extra öppet. Tid: onsdag 3 november – lördag 6 november kl 12-18. Fri entré. 

Länk till Torekällbergets friluftsmuseum


Toy World

Helsingborg

Träffa sjöjungfrun Athiraa tisdag den 2/11!

Mellan kl.13 och 15 kan du träffa en livs levande sjöjungfru på Toy World. Förutom att få en kram eller två och fota dig med Athiraa kommer hon även att högläsa ur sin egna nyutgivna barnbok Sjöjungfruns äventyr i Östersjön. Passa på att få ett eget ex signerat av bokens huvudperson, som sprider budskapet om hur vi måste värna om våra hav. I samband med denna unika träff presenterar vi en särskild utställning med sjöjungfru-leksaker, endast denna dag. 

Länk till Toy World


Tumba bruksmuseum

Lovaktiviteter

Höstlov 4, 5, 6, 7 november kl. 11-16
Under höstlovet är museets utställningar öppna hela dagen för dig som vill upptäcka brukets historia på egen hand. Även Brukscaféet är öppet för lunch och fika. 

Familjevisning: Spökar det på Tumba bruk kl. 11.30 och 13.30
Vättar, hustomtar och andra väsen var en naturlig del av folktron även på Tumba bruk. Vi berättar om människornas tro på övernaturliga krafter och spökhistorier från Tumba bruk. Visningen tar ca 45 min. Biljett 50kr/person köps i entrén samma dag. 
Passar från 8 år.

Pyssel av spöken i verkstan kl. 12.30 och 14.30

Av lump pysslar vi spöken som går att hänga i ett fönster eller spela dockteater med. Aktiviteten tar ca 45 min. Kostnadsfritt. Biljett hämtas i entrén samma dag. 
Passar från 6 år.

Länk till Tumba bruksmuseum


Tändsticksmuseet 

Jönköping

Skapande verkstad- Vi anar ugglor i mossen!

Skapa din egen uggla i garn eller sy ett höstlöv.
Handledare Åsa Nero finns på plats på museet.
Grattis att delta i aktiviteten och fri entré till museet för alla.

Dans workshop i Flamenco 

Under 45 min får deltagarna en introduktion till flamenco. Alla är välkomna oavsett ålder och fysiska förutsättningar.

Tillsammans upptäcker vi flamencons musik, rytmik, rörelser och ursprung. Det går bra att delta genom att stå eller sitta. Medtag bekväma kläder och stabila skor, gärna klack förstås.

Gratis att delta och inträde till museet. 
Datum 4 och 5 november.
Tider 12.00 och 14.00. 

Länk till Tändsticksmuseet


Ulricehamnsbygdens motormuseum (genom Ulricehamns museum)

Timmele

Temadag om samfärdsel förr och nu. Lördagen den 30 oktober.

Guidning vid de forntida hålvägarna, den gamla järnvägen och på motormuseet.
Samling kl 14:00 lördagen den 30 oktober vid den gamla kiosken i Timmele. (Nu pizzeria)

Mer information i Kulturkalenderna för Ulricehamns kommun


Upplandsmuseet

Uppsala 

Bland skelett och andra döingar

Upptäckarvandring. Vi letar efter skelett och döingar i alla museets utställningar.

Länk till Upplandsmuseet


Utvandrarnas hus

Växjö

Invigning: Det nya landet

Välkommen på invigning av ny emigrationshistoriskutställning Det Nya Landet – drömmen om Amerika. Öppet hus under hela dagen med guidningar. Fri entré.
Utvandrarnas hus invigdes av Vilhelm Moberg 1968 och är Nordens största institut med fokus på emigrationen till Nordamerika.

Länk till Utvandrarnas hus


Vadsbo museum

Mariestad

Äckelpäckel-vetenskap och utmaningar med Dalenium Science Center

Utmaningar och roliga experiment på Vadsbo museum under tisdag och onsdag kl. 10-15 på Vadsbo museum. Alla barn är välkomna. Det kommer även finnas tipspromenad, sagostund, cirkus och andra aktiviteter på plats

Länk till Vasbo museum


Vallby Friluftsmuseum

Västerås

Höstlovskul

Välkommen till ett ruskigt spännande höstlov på Vallby Friluftsmuseum, 30 oktober-7 november 10.00-17.00. 

Ryslig höstlovsrunda
På denna runda kan ni på egen hand uppleva märkliga och rysliga spöken, gastar och otäcka figurer ur den svenska folktron... Rundan innehåller en hel del otäcka inslag så den passar bäst för barn från cirka 8 år.

Mysrysligheter
Tycker du höstlovsrundan är för läskig? Gå till våra mysrysligheter istället! Museets pumpatunnel har förvandlats till en spöktunnel. Där är spökena färre och mindre. Tunneln ligger i potagen bakom värdshuset. Vid torget kan du fota dig som ett stort eller litet spöke vid fotoväggen eller titta på mysrysliga torgrundeln.

Djurvandringar
Under veckan blir det också några djurvandringar. Följ med museibonden som visar och berättar om museets djur när de ska utfodras inför kvällen. Begränsat antal platser.

Spökvandringar
När mörkret faller tisdag 2 november kan de som törs följa med Spik-Brita över museet. I lyktans sken går färden över dunkla stigar, genom mörka skogar och in i hus och gårdar. Hör och upplev ruskiga berättelser om maror, gastar och gengångare från förr. Vandringen rekommenderas från 10 år. Biljetter kostar 90 kronor per person. Endast förköp. 

Länk till Vallby friluftsmuseum


Vitlycke museum

Tanumshede

Höstlovsaktiviteter

Tenngjutning, pumpatävling, eldfest, guidad tur av Vitlyckehällen i höstmörkret i ficklampornas sken.

Länk all Vitlycke museum


Vänermuseet

Lidköping

Djurbingo!

Leta efter djuren som finns på museet. Hämta din bingobricka i receptionen. Ålder: alla. Tid: Under våra öppettider Tis-Fre 10-17 Lör-Sön 11-16.

Vernissage! Uställningen Lappat och Lagat - en utställning om konsten att fixa det som är trasigt.

Lappat och Lagat
- En utställning om konsten att fixa det som är trasigt. 
För inte så länge sedan var det självklart att lappa och laga istället för att köpa nytt. Kläder, köksredskap och verktyg skulle användas länge och därför vårades de ömt. Har vi som lever idag, omgivna av ett överflöd av prylar, något att lära av generationerna före oss?

Lappat och Lagat är ett samverkansprojekt mellan de kulturhistoriska museerna i Skaraborgs. Den 30 oktober kl.13 invigs utställningen på Vänermuseet. Då hör vi folklivsforskare Inger Widhja hålla invigningstal. Välkomna!

Länk till Vänermuseet


Världskulturmuseet

Göteborg

Dansgruppen Mexicas är tillbaka!

Under Día de Muertos har du chansen att uppleva traditionell mexikansk dans. Var: Världskulturmuseet. Pris: Fri entré. Ytterligare information: Kom gärna i god tid! Plats på museet: Trappscenen. I Mexiko firas minnen av de döda med fest och gemenskap. I år vill vi fira med dig! Día de muertos är en färgsprakande tradition som baseras på en legend där de dödas själar kommer tillbaka till jorden för att träffa släkt och vänner. Kring denna tid uppmärksammar många kulturer runt om i världen nära och kära som har gått bort.

Länk till Världskulturmuseet


Värmlands Museum

Karlstad

Höstlov på Värmlands Museum

Under höstlovet på Värmlands Museum gör vi spökpyssel i Skaparverkstan, quizar i appen och mycket mer. Alla familjeaktiviteter under höstlovet är gratis för barn och medföljande vuxen. Ingen föranmälan krävs. Ordinarie entré gäller för museets utställningar (gratis upp till 25 år).

Länk till Värmlands Museum


Västerbottens museum

Umeå

Höstlov på museet

Spökvandring, drop-in-slöjd och kreativa skapardagar i Minimus – under höstlovet vecka 44 bjuder vi in till aktiviteter både ute och inne. Passa också på att besöka våra aktuella utställningar och ta en paus i museikaféet som erbjuder lunch och fika.

Länk till Västerbottens museum


Västergötlands museum

Skara

Höstlov på museet: Dataspels- och Minecraft-lov

Västergötlands museum låter höstlovet gå i pixlarnas, ettornas och nollornas tecken. Det blir både flera aktiviteter knutna till spelet Minecraft och en föreläsning om hur spelare umgås online.

Länk till Västergötlands museum


Västernorrlands museum

Härnösand

Slöjdbang och Höstlov 2021

På lördag 30/10 kl 12-16 är det äntligen dags för Slöjdbang på Västernorrlands museum. Årets tema är ”Slöjden lever och ler!”
Det blir workshops, föredrag, filmvisning, utställning & mingel.

På söndag 31/10 drar sedan Västernorrlands museums höstlovsaktiviteter igång, och som håller på hela veckan fram till söndag 7/11.
”Skaparverkstad- lyktor” pågår hela veckan mellan söndag 31/10 - söndag 7/11 kl 11.00-15.00. Här kan man tillsammans med museets slöjdhandledare göra din egen lykta. Ta med egna återvunna glasburkar och metallburkar. Dessutom finns det en tipspromenad för vetgiriga. Drop in. Från 7 år, yngre barn i vuxens sällskap.
Måndag-onsdag 1-3/11 kl 13.00-13.45 kan du följa med på ”Skogsråets promenad”. Ett litet äventyr för liten som stor. Dramatiserad vandring för barn 4 år och uppåt. Fri entré, ingen föranmälan behövs.
Onsdag-lördag 3-6/11 kan du på kvällen kl 18 (samt kl 17 4-5/11) följa med på en vandring i lyktans sken i den mörka årstiden med Lyktgubben, som är ett av våra folktroväsen i Västernorrland, och som berättar om museets spöken. Vandringen genomförs av medlemmar från Bäverteatern. Endast föranmälan till 0611-88600 eller receptionen@vnmuseum.se Från 10 år, yngre barn i vuxens sällskap. Vuxna 120 kr, barn/ungdomar under 18 år 50 kr. 
OBS aktiviteterna sker utomhus på Murbergets friluftsmuseum, så kom ihåg att ha varma och oömma kläder.

Länk till Västernorrlands museum


Västerviks Museum

Västervik

Den försvunna hunden på borgen Stegeholm

Borgfruns knähund är försvunnen – hjälp henne att hitta den!
Vid ett par tillfällen under höstlovet erbjuder Västerviks Museum ”Den försvunna hunden på borgen Stegeholm” – en halvdramatiserad och interaktiv guidning där barnen kommer möta två historiska personer från den medeltida borgen Stegeholm. Barnen kommer att få lära sig mer om livet på borgen – men de historiska personerna har ett problem! Borgfruns knähund har försvunnit spårlöst, och bara barnen kan hjälpa till att hitta den. En belöning väntar när hunden har kommit till rätta. Aktiviteten är kostnadsfri!

2 nov kl. 11-12
3 nov kl. 14-15
4 nov kl.11-12
Begränsat antal platser!
Boka er plats på: 0490-21177
Grupper bokar hos: pernilla@vasterviksmuseum.se

Lämplig för barn mellan 7–10 år.
Beräknad tid: ca 60 min.
Samlingsplats: utanför Stegeholms borgruin i Västervik
Guidningen sker utomhus, tänk på att ha varma kläder och bra skor.

Passa även på att besöka Västerviks Museum och naturum Västervik. Här kommer det finnas höstinspirerande uppdrag och möjlighet att skapa med höstens naturliga material. Öppet söndagen den 31 oktober kl. 10-14 samt mån-fre 10-16 hela vecka 44.

Med bidrag från Västerviks kommun och Luften är fri

Länk till Västerviks museum


Västerås konstmuseum

Västerås

Höstlov i Konstlabbet - Vi tar plats!

Konst finns på olika platser där vi bor. Skulpturer, väggmosaik, väggmålningar eller kanske en gatumålning. Vad vill du att det ska finnas på din plats? I Konstlabbet på Västerås konstmuseum får du skissa, bygga och måla på din idé. 

Höstlovet inleds med Barnlördag i Konstlabbet - Vi gör som Teddy! 

Länk till Västerås konstmuseum


Västmanlands läns museum

Västerås

Höstlov på Västmanlands läns museum

30/10 Pest eller kolera – guidade visningar om sjukdom och epidemier från Västmanlands historia. Vad gjorde man när pesten kom 1710 och vilken typ av vård fick man? Dessa frågor och mer kommer vi att utforska inne i länsmuseets utställningar kl.13 och 14.30. 2-4/11 Lär dig spela Hnefatafl, Vikingarnas egna strategiska brädspel, kl. 13-15 från 8 år, onsdag även 18-19.30 från 13 år. 5/11 Återbruksslöjd kl.10.30-13, 6/11 Barnlördag – kom och skapa fritt utifrån temat tårtor och bakelser kl.13-15 och The Cage – Hip hop dag i urban anda med fokus barn och unga kl.14-22, 7/11 HOLD – en hållbar föreställning i biografen kl.13 och 14.30. Fri entré. För mer info och anmälan se datum i länk.

Länk till Västmanlands läns museum


Wadköping

Örebro

Höstlov i kusliga Wadköping

Wadköping förändras under höstlovet...någonting har hänt.. 
Besök det hemsökta huset "Spökboden" eller hjälp oss leta efter spöken som gömt sig. Lyssna på hiskeliga och hemska spökhistorier. Upplev äventyret med Pinocchio eller lär dig mer om gastar, spöken och andra väsen. Se på dockteater eller gör en egen docka. Här finns något som passar alla!

Länk till Wadköping


Ölands Museum Himmelsberga

Himmelsberga

Drakguldet

Spännande, enkel och rolig vandring för barn och familj. Hitta alla drakar utmed slingan och få ett fint diplom. Drakarna vaktade på guldet i stenrösen trodde man förr. Lättsam och rolig öländsk historia för barn. Mellan kl 14-17. Kaffestugan öppen! Ingen anmälan, 50:-/barn, från 3 år. Även berättarkväll under höstlovet.

Länk till Ölands Museum


Örebro läns museum

Örebro

Höstlov på länsmuseet i slottet

Länsmuseet har flera aktiviteter på Örebro slott för barn under höstlovet:
Bildjakten: Gå på bildjakt i museets utställningar på slottet och sök rätt på konstverk och föremål för att hitta svaren på våra kluriga frågor om konst och historia. 
Gruvrået ruvar i gruvan: Möt ett väsen från gruvans mörker i utställningen Boom i Bergslagen. I utställningen berättar vi om järnet i länet under medeltiden. Förr berättades det om ett kvinnligt väsen som fanns i gruvorna – gruvrået. Under höstlovet kan du följa i gruvråets spår för att få veta mer om sägnerna kring henne och du får i uppdrag att räkna alla hennes nycklar.

Länk till Örebro läns museum


Örnsköldsviks museum & konsthall

Örnsköldsvik

Visningar av utställningarna!

Under lördag 30 oktober är det extra visningar av museets utställningar och i Kuturlab laddar vi för höstlov.

Länk till Örnsköldsviks museum & konsthall


Östasiatiska museet

Höstlov: Workshop med japanska vikskärmar

2-3 NOVEMBER 2021, KL. 13:00 - 16:00
Under en tvådagars-workshop kommer du som är 7-12 år få lära dig grunderna i hur man tillverkar den japanska vikskärmen, ”Byoubu”, och hur den tidigare har använts i det japanska hemmet. Det kommer visas bilder på gamla vikskärmar men också på nya gjorda bl.a. av svenska konstnärer.
Var: Östasiatiska museet
Pris: 100 kr inkl. material

Unfolding memories - den Japanska vikskärmen
Alla deltagare i workshopen får varsin träram som de får sätta ihop själva med hjälp utav japanskt papper och lim. Vi lär oss bland annat att tillverka ett gångjärn av papper! När hela processen är klar får varje deltagare under dag två rita, måla eller dekorera sin egen vikskärm, som sedan ställs ut i museets hörsal med vernissage under en dag på Östasiatiska museet. Under dagarna upptäcker vi också museets utställning om Japan tillsammans. Deltagande sker i vuxens sällskap.

Länk till Östasiatiska museet


Östergötlands museum

Linköping

Mys & Rys på Krogsfallgården

Välkommen till halloweenskapande på Alla helgons dag söndagen 31 oktober! 
Halloweenpyssla tillsammans med museets pedagoger i Krogsfallstugan i Trädgårdsföreningen i Linköping, vi är där kl 16-19. 
Under kvällen skapar vi spöklyktor och små monster och väsen av naturmaterial, läser sagor och går en ryslig reflexvandring med Linköpings Naturcentrum där man möter olika rovdjur.  
OBS! För reflexvandringen är det bra att ta med en ficklampa. 
Tider för sagostunderna: Kl 16.30, 17.00, 17.30 och 18.00

Länk till Östergötlands museum

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på RIKSFÖRBUNDET SVERIGES MUSEER, orgnr. 802427-6795 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.