Kan en gemensam vision för sektorn hjälpa oss? Mycket möjligt, men oftast är vägen målet. Riksförbundet Sveriges Museer har förra året startat ett arbete att i bred dialog föra diskussionen vidare och ett avstamp mot en gemensam vision har varit det Framtidsdokument som släppts i år för ytterligare diskussion för att kunna vässa resonemangen ytterligare.

I Storbritannien har Riksförbundets motsvarighet Museums Association tidigare lanserat sin vision för ”social impact” vilken lyder ”Museums change lives”. Det är en stark och självklar skrivning. I början av november håll Museums Association sin årliga konferens. Blicken framåt var tydlig. Temat: ”Radical Futures” avslöjar både en medvetenhet om nuläget och att vi i Sverige har många liknande utmaningar framför oss.

Hur ökar vi museers relevans i samhället? Hur kan vi säkerställa ekonomiska anslag? Hur kan vi bibehålla vår integritet? Hur gör vi för att främja mångfald i våra personalgrupper? Hur kan vi arbeta mer inkluderande? Stora frågor får i regel inga stora svar.

Då behöver vara målet vara målet men för att hitta rätt väg dit behöver man vara modig. Lämna trygghetszonen. Klaga mindre. Klaga mer. Hitta balansen, släpp på prestigen och förändra liv.

Läs mer på min blogg>>>

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPontus Forslund
Enhetschef vid Göteborgs stadsmuseum