Under vårmötet 2018 delades en rad fina priser och utmärkelser ut.

Jenny Eliasson, född 1959-05-16. Intendent och fotograf på  Malmö Museer från och med 2014.

Årets museum 2018 - Göteborgs konstmuseum Läs mer>>

 

 

and-its-gone1-headÅrets utställning: ...and its gone (Scenkonstmuseet)
Forum för utställare delade ut pris för årets utställning 2017. De övriga finalisterna var Kvinnorna - alltid närvarande sällan sedda (Vasamuseet) och På scen (Scenkonstmuseet).

Juryns motivering:

"Från titel till innehåll, har en modig nytänkande utställning skapats för att gestalta ögonblickets flyktighet. I ett känsloväckande möte med det försvunna ögonblickets arkiv får besökaren uppleva, upptäcka och gå vilse bland hyllmeter av arkivboxar till brädden fyllda av tomhet. Här ryms lämningar av beröring, känslor, tårar och skratt – lika mångfacetterat som publikens individuella upplevelser. Med stor tilltro till konstens förmåga att beröra får besökaren vara med om ett performance konstverk som Scenkonstmuseet givit föredömligt stor frihet. Scenkonstens flyktighet fångas – ”…and it´s gone”."

 

Arets pedagogiska projekt 2017
Foto Jenny Eliasson, Malmö museer

Årets pedagogiska pris: Med bilden till språket (Marinmuseum)
FUISM Föreningen för pedagogisk utveckling i svenska museer delade ut priset för Årets pedagogiska projekt 2017. De övriga finalisterna var Maker tour (Tekniska museet) och Orden i lådan (Junibacken).

Guldpris-UEForum_2
Foto Jenny Eliasson, Malmö museer

Årets guldpris 2017: Katalogen till utställningen UTSIKTER (Skogsmuseet i Lycksele.
Utställningsestetiskt forum delar varje år ut ett guldpris och valde i år en del av utställningen som inte alltid uppmärksammas.

Så här lydde motiveringen: "Skogsmuseet i Lycksele har till utställningen UTSIKTER – så långt ögat når skapat en katalog som tar avstamp i utställningen men också står på egna ben. Med skribenter, illustratör, fotografier och olika infallsvinklar undersöks ett i sig eteriskt begrepp. Resultatet har blivit en katalog som inspirerar, breddar och fördjupar vårt seende och låter blicken från museets utställning vandra ut i landskapet. Det tycker vi är GULD värt". 

doss_2
Foto Jenny Eliasson, Malmö museer

Årets samtidsdokumentation: Stadsmuseet på plats - Östberga (Stockholms stadsmuseum.
DOSS Dokumentation av samtida Sverige delade ut priset. Övriga finalister var:
På flykt (Kulturmagasinet/Helsingborgs museer) och Jag räddar liv (Sjöhistoriska museet)

Så här lydde motiveringen: "Med ett kreativt arbetssätt och en mångfald av metoder har Stadsmuseet i Stockholm lyckats fånga Östbergabornasengagemang och intresse för sin hemmiljö. Genom att problematisera och fördjupa bilden av Östberga och brottas med svåra frågor som utanförskap och förortskriminalitet, har museet medvetet arbetat för en socialt hållbar samhällsutveckling. För sina högt ställda ambitioner kring samverkan och integration tilldelas de nu Årets samtidsdokumentation 2018"