I höst kommer SVT:s stora satsning Historien om Sverige. Det blir en tv-serie i tio delar om vår historia från istiden till idag, som i mycket utgår från museernas kunskaper, kompetenser och samlingar. Serien innebär även en fantastisk möjlighet för landets museer att skapa aktiviteter och utställningar kopplade till innehållet.

Historien om Sverige är en unik programsatsning med påkostade scenerier som ger kött, blod och dramatik till de tider som skildras. I serien förekommer mängder av historiska föremål och 100 historiker, arkeologer och andra experter medverkar. Dessutom har ytterligare 150 experter hjälpt till för att få berättelsen och alla detaljer på plats. Serien har premiär sen höst 2023.

Sveriges Museer ser fram emot Historien om Sverige, som vi hoppas kommer att leda till ett ökat intresse för Sveriges historia och alla de museer som tar berättelsen vidare på olika sätt.

– Våra museer driver vitt skilda verksamheter som alla förvaltar vårt kulturarv, och i och med det vårt gemensamma minne och identitet. Därför är det extra spännande att tillsammans lyfta Sveriges historia, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer.

Foto Ulrika Malm Drottning Kristinas hovbalett

Ur serien: Drottning Kristinas hovbalett Foto: Ulrika Malm