Vinnaren av Årets utställning 2020 är utställningen Tidsvalvet, producerad av Nordiska museet. Priset ges till den utställning som under året bäst har bidragit till att utveckla utställningsmediet i Sverige och delades ut av Föreningen Forum för utställare under museernas Vårmöte 2021.

Juryns motivering: 

En museal äventyrspark i ett immersivt och interaktivt kosmos. Utställningens gestaltning tar avstamp i museets arkitektur och magiska världar. Genom en lek med kronologi och ett uppdrag får barnen kliva in i museets värld och bli en nutida “skaffare” som samlar in barns föremål och minnen. Det är en utställning om och för barn som tar både kulturhistoria, fantasi och barn på allvar.

Skärmavbild-2021-04-27-kl.-15.22.02
Tidsvalvet. Foto: Helena Bonnevier.

En extern jury har bland tre finalister röstat fram Tidsvalvet till Årets utställning 2020. Tävlingen utlystes under hösten 2020. De tre finalisterna är Tidsvalvet - Nordiska museet, Aquanauts: Expeditionen– Verket/Avesta art och Konstig känsla känns bra – Arkdes

Finalisterna valdes ut bland 44 inskickade bidrag. 

En jury bestående av Nils Lilja, formgivare och grafisk designer, Claes Enger, projektledare på Naturhistoriska riksmuseet, och Anna Asker, Forum för utställare, valde slutligen Tidsvalvet till årets utställning och vinnare i tävlingen 2020.

Finalisterna valdes utifrån bästa utveckling av utställningsmediet med fokus på berättelse/dramaturgi, gestaltning, publikvänlighet och metod. Priset består förutom ära och diplom av en fin vandringsplakett att stoltsera med. 

Läs mer om priset på: www.forumforutstallare.se

Läs mer om Tidsvalvet på: https://www.nordiskamuseet.se/tidsvalvet