Under påskhelgen brukar det vara rusning till svenska museer. I år har museerna som är öppna trängselfritt, men för att göra det smittsäkert även för de som inte kan komma så har Sveriges Museer samlat påskpyssel att göra hemifrån via nätet och utomhus.

paskverkstad-skissernas-museum
Påsklovsverkstad på Skissernas Museums YouTube-kanal. Foto: Skissernas Museum.

Listan uppdateras löpande

Bohusläns museum

Påskbrev från Bohusläns museum

I det här klippet visar museipedagog Elisabeth Corsander en kär gammal tradition som är vanlig i de västra delarna av landet. Påskbreven kan ha uppkommit som en efterbildning av de respass man förr i tiden behövde för att resa inom landet. Ta chansen och skapa ditt eget påskbrev och ge det till dina nära och kära!

Länk till Påskbrev på Bohusläns museum

Carl Eldhs Ateljémuseum

Quiz

Carl Eldhs Ateljémuseum firar påsk 2021 med påskquiz – ett för barn och ett för vuxna.

Länk till Påskquiz

Dalarnas museum

Påsklovsquiz och pyssel

Dalarnas museum erbjuder ett påsklovsquiz under lovet. Mer info om hur du kan delta och andra roliga pyssel får ni på

Länk till Påsklovsquiz och pyssel

Designarkivet

Prova på att vara inredningsarkitekt

På Designarkivet finns massor av skisser på saker som vi har i våra hem. Med inspiration av möbler och mönster från arkivet skapar vi våra egna rum. Den som bor i närheten av Nybro kan hämta upp en påsklovskasse med material den 31 mars och 1 april kl 15-18. Är man längre bort går det minst lika bra att hänga med i våra inspirationsfilmer på vår Facebook-sida och använda sig av det man har hemma. Vi använder oss av papper, kartong, glasspinnar och annat smått och gott i olika färger. (Ålder: från 8 år).

Länk till Designarkivet

Eksjö museum

Påskpyssel

Vik en påskhare tillsammans med museets pedagog.

Länk till Påskpyssel med Eksjö museum

Eskilstuna stadsmuseum

Boka ett VIP-besök på påsklovet

Under påsklovet kan du som kommer i sällskap med barn och/eller ungdomar boka ett Coronasäkert besök hos oss. Du och ditt sällskap får museet för er själva i 80 minuter! Lek i Lilla stadsmuseet, upptäck ångmaskinerna och experimentera i Faktotum. I våra andra utställningar får du veta en massa spännande saker om Eskilstunas historia. Var gjorde man av allt bajs på 1600-talet? Vad hände egentligen med slottet som en gång fanns i Eskilstuna? Och visste du att det tillverkats vapen i huset som idag är Eskilstuna stadsmuseum? Museet är stängt för övriga besök och du måste boka plats. På vår hemsida hittar du mer information om besöket och om hur du bokar plats.

Boka ett VIP-besök på Eskilstuna stadsmuseum

Flygvapenmuseum

Experimentshower du kan göra hemma

Med enkla medel kan du göra olika typer av experiment för att få ägg att sväva i vatten, en vulkan att spruta bubblig lava, eller lära dig vad som är skillnaden mellan varmt och kallt vatten.

Länk till Experimentshower

Fredriksdal museer och trädgårdar

Påskaktiviteter

Påskjakt
Kvasthilda behöver hjälp både av små som stora under påskhelgen. Hör och häpna, men alla hennes katter har sprungit bort och gömt sig på området. Nu blir det upp till er att hjälpa henne att leta reda på dem och ett gäng bokstäver som hon själv har gömt. Hämta karta i huvudentrén och gå rundan som ringlar genom ett Fredriksdal i vårskrud.

Påsken från förr
Här i Sverige har vi firat påsk länge. Upptäck de gamla påsktraditionerna på egen hand när du besöker oss. Vi har gjort påskfint i en av gårdarna och berättar om gamla påskaktiviteter som är roliga än i dag.

Tillökning i påsk
I påsk kanske det till och med blir tillökning hos våra lantrasdjur. Under våren brukar det födas lamm och killingar. Håll utkik på vår webbplats och i våra sociala medier för de senaste nyheterna om lantrasdjuren.

Länk till Fredriksdals museer

Friluftsmuseet Gamla Linköping

Påsklovskul

På påsklovet vecka 14 erbjuder vi en rad coronasäkra aktiviteter som du kan göra på egen hand och med din familj ute i friska luften. Gå något av våra olika familjespår, hälsa på djuren, grilla korv eller lek i Lill-Valla – bara fantasin sätter gränser! Aktiviteterna kan genomföras när som helst varje dag 2-11 april.
(Tänk på att hålla avstånd till andra och att stanna hemma om du känner dig sjuk. Vi reserverar oss för att aktiviteter snabbt kan komma att ställas in eller ändras om coronaläget skulle förändras.)

Väsen i Vallaskogen

Du har säkert hört talas om skogsväsen, men har du någonsin upplevt dem på nära håll? Ta mod till dig och kliv ut i skogen, men akta dig noga för att bli bortförd! Ett kusligt och spännande familjespår i Vallaskogen, som gärna ska upplevas i mörker.

Äggjakt i stadskvarteren

Påskharen har varit på besök i Gamla Linköping och lämnat påskägg runt om i stadskvarteren. Försök lösa hans kluriga gåtor och hitta alla äggen!

På edra platser, färdiga gå!

Via QR-koder får du en utmaning för hela kroppen. Din personliga tränare, Kapten Rask, låter dig inte ligga på latsidan! Ta med hela familjen på ett disciplinerat träningspass med inspiration från stadens forna soldater.

Länk till Påsklovskul på Gamla Linköping

Gamla Uppsala museum

Lovstudion - digitalt påsklov med mysteriespel

Precis innan påsklovet försvann gudinnan Idun och vi behöver din hjälp att hitta henne! Under veckan går Gamla Uppsala museums lovstudio igenom misstänkta vänner och platser hon kan tänkas vara på. Allt leder upp till ett mysteriespel som vi spelar tillsammans under annandag påsk. En ny video kommer varje morgon men mysteriespelet går endast att spela vid ett tillfället, måndagen den 5 april kl. 15.00. 
Spelet kommer att ske via Zoom.

Länk till Lovstudion på Gamla Uppsala museum

Göteborgs konstmuseum

Påsklovsakvarell

Måla med akvarellfärger. En introduktion till akvarellmåleri för barn och unga. Textad och syntolkad.

Länk till Kurs i akvarellmåleri på Youtube

Sätt färg på konsten!

Vi kan alla bli konstnärer. Men ibland behövs lite hjälp på vägen. Här hittar du illustrationer med frilagda linjer att färglägga utifrån verk från museets samling. Här finns verk att kika på, skriva ut och färglägga. Fler verk tillkommer efterhand.

Länk till Sätt färg på konsten

Historiska museet vid Lunds universitet

Påsklovsquiz

Testa dina kunskaper med Historiska museets påsklovsquiz.

Länk till Påsklovsquiz.

Påsken och dess mysterier

Vad betyder de olika dagarna under stilla veckan? Varför heter de som de gör? Agneta Hansson, studentvärd och historiker, guidar oss in i påsken och dess mysterier.

Länk till Påskens mysterier

Judiska museet

Judisk tipspromenad på Söder

Gå runt och upptäck det judiska Söder med vår digitala tipspromenad och ta chansen att vinna ett fint pris!

Länk till Judiska museet

Junibacken

Äggjakt och Muminpyssel på Junibacken

Under påsklovet gör Junibacken plats för barnens alla tolkningar av utklädnad på temat PÅSK. Alla barn som kommer utklädda får ett påskägg. Dessutom blir det äggjakt genom huset och i trädgården, om vädret tillåter. För alla pysselsugna Mumin-fans så blir det Mumin-pyssel i Junibackens paviljong. Junibacken håller också öppet på kvällstid för en magisk kväll med god mat och massor av lek för hela familjen. Förköp biljett på Junibacken.se!

Länk till Påsk på Junibacken

Jönköpings läns museum

Påsklovspyssel

Skapa med inspiration från vår konstsamling. I år kikar vi på skulpturen HOPP av Eva Lagerheim. Kom med och ta ett skutt ut i det okända med oss!

Länk till Påsklovspyssel

K. A. Almgren sidenväveri & museum

Virka på Sidenväveriet!

Vår hantverkspedagog visar hur du kan virka kokonger och blommor att hänga i påskriset.

Länk till Virka på Sidenväveriet

Kalmar konstmuseum

Plåttra i parken

Plåttra – ett projekt med Avtryck! Vi skapar enkla tryck och mönster i parken med frottageteknik. Under museets öppettider finns material tillgängligt i stadsparken för alla åldrar att fritt prova sig fram.

Länk till Kalmar konstmuseum

Kristinehamns konstmuseum

Påskpyssla med Rebecca Nilsson

Onsdag 7 april kl.13.00-16.00.
På temat trä pysslar vi i Konstasken med Rebecca Nilsson - vilket passar bra då båda konstnärerna som just nu visas - Jeff Olsson och Patrik Bäck använder skogen som inspiration. Aktiviteten passar för åldrarna 8-12 år, max 12 platser. Aktiviteten är gratis men måste föranmälas senast den 5/4 till infokonstmuseum@kristinehamn.se eller 0550-882 03, 0550-882 00.

Länk till evenemangsinformation

Kristinehamns Historiska Museum

Skapa din egna bilderbok!

6 april 13.00-15.00.
Workshop i barnboksillustration från idé till färdig bok. Illustratören, Malin Kjernsby berättar om hur hon jobbar med illustrationer. Sedan är det dags för dig att skapa en egen karaktär. För dig som är 8-12 år. Aktiviteten är gratis men måste föranmälas senast den 5/4 till infokonstmuseum@kristinehamn.se eller 0550-882 03, 0550-882 00.

Länk till evenemangsinformation

Livrustkammaren

Påsklov i Livrustkammaren

Live. 6 april - 9 april. Kl 13.
Kungens höna får fnatt och lägger sina guldägg överallt. Vår personal får leta guldägg och upptäcker spännande grejer i museet. Vad är det hönan vill att du ska veta? Riddarklubben, museets barnklubb, hjälper dig att utforska olika delar av den kungliga historien. Du kan inte komma till Livrustkammaren. Då kommer Livrustkammaren till dig.

Länk till Påsklov i Livrustkammaren

Millesgården

Äggjakt

Åh nej... Millesgårdens påskhare har slarvat bort sina ägg! Hämta Äggjakt med påskrim i receptionen och ge dit ut i skulpturparken på jakt efter de fyra äggen! På varje ägg finns en symbol du ritar av. Visa sedan upp symbolerna i receptionen så får du en smaskig belöning! Pris 30 kr. Vi tror Äggjakten är roligast från ca 5 år men med hjälp av en vuxen kan nog de yngre också ha roligt av den. Välkommen!

Länk till Millesgården

Moderna Museet

Påsklovsprogram

Livesänd skaparverkstad. Tillsammans med museets pedagog Rebecka Stone skapar vi som konstnärerna i Moderna Museet samling. Vi tittar på några av museets mest älskade verk och testar olika typer av måleri och skulptur. Skaparverkstan livesänds på Facebook från Moderna Museet och du kan under tiden chatta med Rebecka och de andra som tittar.

Länk till Skaparverkstaden

Mölndals stadsmuseum

Tutorial: Måla med såpbubblor!

Tillgängligt från fredag 2 april, kl. 10!
Häng på för att med diskmedel, vatten och karamellfärg göra konstverk med hjälp av såpbubblor. Såpbubblorna skapar fantastiska avtryck på pappret och inget blir det andra likt. Häng sen upp det på väggen eller varför inte använda papperet för att slå in en bok!? Du behöver ha diskmedel, vatten, karamellfärg och papper hemma. I filmen träffar du Pernilla Ankarberg, produktdesigner med lång erfarenhet av att skapa tillsammans med barn. Videon har premiär på Mölndals stadsmuseum Youtube-kanal fredag 2 april, kl. 10, och länken hittar du på museets webb! Du kan titta på filmen när du vill, hela påsklovet.

Länk till Tutorial: Måla med såpbubblor

Nordiska museet

Återbruk och skaparglädje är i fokus i Nordiska museets ateljé när vi färgar ägg och viker nyskapande fjädrar till påskriset. Materialet hittar du hemma, inspiration hämtar vi från museets samlingar och traditioner i Norden.

Länk till Påskpyssla med Nordiska museet

Norrköpings Konstmuseum

Stadsvandring med pristävling

I påsk går Norrköpings olika kulturinstitutioner samman i en stor digital stadsvandring. Utanför Norrköpings Konstmuseum, Cnema, Norrköpings Stadsmuseum, Norrköpings Stadsbibliotek, Hallarna och Östgötateatern sitter filmklipp med utmaningar att klura över och skicka in. Den som löser hela rundan under veckan tävlar om fina priser. Frågorna är anpassade för barn, ungdomar och vuxna från 12 år och uppåt, men familjer med yngre barn är naturligtvis också välkomna att klura tillsammans! Filmklippen finns i QR-koder och du behöver därför en mobiltelefon för att vara med.

Länk till Stadsvandring med pristävling i Nörrköping

Norrköpings stadsmuseum

Påskpyssel

Gör en fin bordsdekoration till påsk. Det enda du behöver är papper, penna och en sax. Kika sedan på filmen så får du veta exakt hur du ska göra. Lycka till och glad påsk!

Länk till Påskpyssel

Nässjö konsthall

Skaparpåse med påsktema

31 mars - 10 april.
Till påsken erbjuder Nässjö konsthall en påse med material för skapande under påsken och påsklovet. Dekorera ett pappägg med filtpenna i bara en färg! Rita ett påskkort och teckna med penna eller kritor i en liten skissbok, skapa och pyssla med papper i våriga färger och använd din fantasi för att skapa på alla möjliga sätt under påsklovet! Påsarna kommer att finnas att hämta på konsthallen/biblioteket mellan den 31 mars och den 10 april. Tillgängligt så långt lagret räcker, 1 påse per barn.

Länk till Nässjö konsthall

Rian

Påskpyssla med Rian

Under påsklovet brukar vi pyssla i Rians ateljé, men precis som förra året får vi nöja oss med att tipsa om hemmapyssel istället. På museets webbplats har vi lagt ut inspiration till roligt och enkelt påskpyssel. Du hittar bland annat instruktionsfilmer och mallar för att göra egna påskfjädrar, presentpåsar och ägghållare. Välkommen att hämta ett gratis pysselkit på Rian den 30 mars – 1 april samt 3 - 4 april, eller skapa med material du har hemma.

Länk till Påskpyssla med Rian

Skissernas Museum

Påsklovsverkstad på Skissernas Museum

Skapa dina egna skulpturer i kartong, bygg små hus, eller varför inte en hel stad? Gör en egen mobil eller dörrar och fönster till djur och andra varelser som kan bo i träd. Konstpedagogerna Linnéa och Magdalena ger tips på hur du kan skapa egna konstverk hemifrån med hjälp av saker som kanske redan finns omkring dig. Inga förkunskaper krävs.

Ett nytt avsnitt varje dag, 29 mars-1 april, på Skissernas Museums Facebooksida och på YouTube:
29 mars Påsklovsverkstad: Kartongskulptur!
30 mars Påsklovsverkstad: Vem bor i trädet?
31 mars Påsklovsverkstad: Skapa små hus!
1 april Påsklovsverkstad: Vi gör mobiler!

Länk till Påsklovsverkstad på Skissernas Museum

Stadsmuseet i Stockholm

Påsklovsvandra

Hämta våra kartor och upptäck vår stad! Passar barn i åldern 7–11 år. Ta med dig en vän och ta en tur genom Stockholms historia. Upptäck ett konstigt litet grönt hus på Mosebacke torg, en riktig skitstövel, världens kanske största solur, magiska stenar, Alfred Nobels stora uppfinning, en riktigt dramatisk spricka i ett berg och en lämning från bronsåldern …

Länk till Påsklovsvandra med Stadsmuseet

Sörmlands museum

Kjellbergs arkeologiska tidsresa – Påsklov på Sörmlands museum

Vecka 14, tisdag – fredag kl 12-15 fyller vi området runt Sörmlands museum och Nyköpingshus med lovaktiviteter. Möt den legendariske arkeologen Sven T Kjellberg och hans assistenter Flink och Borg under 1920-talets spännande undersökningar på Nyköpingshus. Har du vad som krävs för att bli arkeolog i Sven T Kjellbergs arbetslag?

Länk till Påsklov på Sörmlands museum

Textilmuseet i Borås

Ett digitalt påsklovsprogram för alla åldrar

Sy en dekorativ boll, gör egna dekorationer till påskriset eller ta del av en föreläsning om modefoto backstage! Dräkthistoriker Tonie Lewenhaupt berättar om arbetet bakom kameran och hennes erfarenheter som modejournalist under 1970- och 80-talet. En tid då det inte fanns några stylister, Photoshop eller makeup-artister. Föreläsningen presenteras i samband med utställningen Fashion Exposed - 100 år av svensk modefotografi som Tonie Lewenhaupt varit med och producerat tillsammans med Landskrona Museum/ Landskrona Foto som just nu visas på Textilmuseet. Dessutom tipsar Textilmuseet om påskpyssel för både stora och små!

Länk till Textilmuseets digitala påsklovsprogram

Tjolöholms Slott

Påskäggsjakt

En härlig utomhusaktivitet för hela familjen! Leta efter påskäggen som är gömda i naturen kring slottet. Det finns två olika rundor för påskäggsjakten: den lilla rundan och äventyrsrundan. Du väljer själv den runda som passar bäst, och naturligtvis kan du gå båda två. När du hittat alla äggen väntar en smaskig belöning. Påskäggsjakten anordnas 1-11 april kl 11-16. Påskäggskartan kostar 80 kr.

Länk till Påsk på Tjolöholm

Torekällbergets museum

Påsklov på Torekällberget

Upplev Torekällberget på våren. Titta på djuren i hagarna. Kanske har det fötts några lamm eller killingar? Hitta till våra påskpyntade fönster genom att gå en tipspromenad bland våra hus och gårdar. I Handelsbodens butik kan du hitta karameller, korgar och mycket annat (vi håller tummarna för att butiken kan vara öppen). Café Lindbloms erbjuder korv med bröd samt något varmt att dricka och fikabröd. Ni sitter utomhus och fikar.

Länk till Torekällberget

Uppåkra arkeologiska centrum

Påskaktiviteter

På Uppåkra finns det under påsken olika påskrundor för vuxna och barnfamiljer. Påskpyssla med Uppåkra och färglägg ”Tuppen från Uppåkra”, testa dina kunskaper om de fornnordiska gudarna eller färglägg och läs om mästersmeden Völund.

Länk till Påskaktiviteter med Uppåkra.

Värmlands Museum

Pyssel och äggsperiment!

I Skaparverkstan på Värmlands Museum pysslas det för fullt varje påsk. I tider då det bästa är att hålla sig hemma finns ett helt gäng inspirerande filmer där museets pedagog Gustav visar sina bästa pysseltips. Självklart med enkla medel och saker ni hittar hemma eller kan köpa billigt. Missa inte heller våra spektakulära äggsperiment! När ni ätit så många ägg ni orkar och de ändå inte tagit slut kan det vara svårt att veta vad ni ska göra med de ägg som är kvar. Vi har svaret! Kolla in våra spektakulära äggsperiment och prova gärna att göra dem hemma, det blir garanterat roligt för både vuxna och barn.

Länk till Påsklov på Värmlands Museum

Världskulturmuseerna

Pop-pop-pop-påsklov!

Vad vill du ha i ditt påskägg? Prova något nytt i år! Testa att göra popcorn över öppen eld så som Mayafolket gjorde en gång i tiden. Eller gör din egen chokladdryck på samma sätt som aztekernas härskare Montezuma. Det sägs att han drack 30 koppar chokladdryck om dagen och att det förlängde hans liv! Vi har tagit fram några filmer där du kan se hur det går till. Som en bonus hittar du även recept samt knep & knåp att pyssla med på lovet!

Länk till Pop-pop-pop-påsklov

Västerviks Museum

Påsklov på Västerviks Museum

På Kulbacken: Äggjakt - ute på museiområdet har vi gömt ägg med bokstäver som bildar ett ord. ​Jakten börjar vid Vråstugan.

Digitalt: Kulturbingo - utför kulturuppdragen för att få en rad eller kanske till och med en full bricka. Hitta påskharar - påskharar har flyttat in på Vråstugans gård. Kan du hitta dem alla?

Länk till Påsklov på Västerviks Museum

Örnsköldsviks museum & konsthall

Kulturlab med Mor Anna

Mor Anna visar, berättar och tipsar om kreativa aktiviteter lördagen inför påsk, Godislåda, och på påsklördagen, Färgglada ägg kanske med hatt.

Länk till Kulturlab med Mor Anna

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på RIKSFÖRBUNDET SVERIGES MUSEER, orgnr. 802427-6795 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.