Jag skulle sparat på denna vas om den vore min. Gjord av glas och nysilver. Dekorationerna och detaljerna är så otroligt fina, självklart skulle jag inte kasta bort den. Denna fina vas som såldes av Sten Oskarsson är någonting jag skulle ha med mig hemifrån och sedan ge vidare till mina barn, och deras barnbarn. Det är väl så det går till, sparandet. Det är väl så sakerna sprids vidare.

Veronica Eriksson1

Jag tror det finns oändligt många anledningar till varför vi samlar. Det är ju väldigt individuellt varför en person vill spara på en specifik sak, eller saker. Varför en person har en samling utav en viss sak eller saker. Det kan ju vara för att det är något som betyder väldigt mycket, något som är intressant, något som är en del av en hobby eller något som man helt enkelt inte vill kasta bort. Vi alla samlar ju på så otroligt många olika saker, vilket är tur eftersom om vi inte gjorde det skulle faktiskt inte våra museum ha speciellt mycket att visa från historien. Jag själv tycker det är väldigt intressant att se vad folk faktiskt har sparat på genom tiderna för att sedan lämna det vidare till till exempel olika museum.

Veronica Eriksson2

Jag tror de flesta sparar och samlar på saker som egentligen inte har någon speciellt betydelse, utan man har bara otroligt svårt att slänga saker. Kanske för att de betyder något eller har ett speciellt minne knutet till just denna sak. Jag vet själv hur svårt jag har att slänga bort saker från rummet, eller ännu svårare att slänga bort kläder ur garderoben. Just för att jag tror jag kommer ha användning för det längre fram. Detta är ett rätt klassiskt tankesätt folk har, just därför sparas det riktigt mycket saker under ens livstid tror jag. Saker som kanske inte direkt spelar så stor roll eller har någon specifik betydelse, man har bara svårt att kasta bort saker. Man tror att man får användning av det längre fram i livet.

Sen finns det ju självklart samlare. Folk som samlar på specifika föremål och gör det till en hobby, de letar och köper saker till samlingarna som tillslut bara växer och växer. Sådana saker tycker jag är betydligt mer intressant. Det är bra att de sparar och samlar, för en vacker dag står de där på hyllorna på museet och speglar en historia och ger oss i nutiden en relation till dåtiden. Det är det som är det roligaste med de som samlar och sparar, att det finns så många berättelser och historier kring just den eller de sakerna.

Det vi kommer samla på idag som framtiden kommer få se, tror jag är mest teknik. För det är ju det vår vardag handlar om – teknik. Vi håller inte på med yxor och hantverk längre, det är saker jag tror försvinner. Vi kommer samla på teknik. Jag vet själv att vi har en urgammal VHS-spelare uppe på vinden som för mig är historisk, nu är det ju blueray som gäller. Likande saker tror jag vi kommer samla på, just för att vi inte har speciellt mycket annat som kommer vara hållbart heller. Jag tror folk sparar och samlar på olika tekniska grejer, jag tycker själv det är kul när jag hittar gamla mobiltelefoner som ser uråldriga ut. Jag själv skulle tycka det var riktigt kul att se vad de i framtiden får se stående på hyllorna i olika museum som vi sparat.

Personligen tycker jag det är roligare att få veta en historia om själva saken än personen som lämnat in saken till ett museum. Det är betydligt mer intressant att veta vart den gjordes, hur gammal den är och vad den använde till än att få veta vart personen som gav in den bodde. Det är själva saken som ska få uppmärksamheten, det är den som ska vara intressant. Det är lite utav mina tankar kring varför vi samlar på saker.

Här finns en webbutställning om att ha många skor.

//Veronica Eriksson

Veronica Eriksson är en av sju vetgiriga tonåringar från Sörmland som har i uppdrag att blogga om historia på Youthhood - Sörmlands museiblogg. Till sin hjälp har de tillgång till en närapå outtömlig källa – Sörmlands museums arkiv och samlingar. Varje vecka väljer ungdomarna ett nytt tema som de fotograferar och skriver om. Bloggen Youthhood uppdateras dagligen och kan handla om allt från mode och erotik till äckliga grejer och leksaker. De två kommande veckorna gästbloggar Youthhood för Riksförbundet Sveriges museum. Besök gärna Youthhoods blogg>>>