Idag släpptes nästa års kulturbudget. Riksförbundet Sveriges Museer konstaterar att museernas budget för 2024 är i princip oförändrad jämfört med den för 2023. Samtidigt får museerna utökade uppdrag gällande exempelvis beredskap.

– Vi ser en urholkning av museernas medel. Att inte höja anslagen är praktiken en neddragning i en tid av stigande inflation och ökade kostnader, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer.

Sveriges Museer noterar också att anslaget för kultursamverkansmodellen ligger kvar på samma nivå, samt att anslaget inte längre ska indexeras. Detta påverkar såväl länsmuseerna som kulturen i hela Sverige negativt.

– Det är motsatsen till en långsiktig kulturpolitik för hela landet, fortsätter Gunnar Ardelius.

Läs regeringens budgetproposition för 2024 här >>

”Mager budget pressar Sveriges kulturliv” i Dagens Nyheter

”Hårt bantad kulturbudget” i Svenska Dagbladet

"Svag satsning på museerna: 'Man skjuter sig i benet'" på SVT