Jag heter Bronwyn Griffith och har arbetat på Magasin 3 sedan början av 2011. Det är inte ovanligt att människor blir förvånade över att vi har en samling. För de flesta är vi framförallt kända för våra tillfälliga utställningar, trots att samlandet har varit en viktig del av verksamheten sedan konsthallen öppnade 1987. Samlingen är starkt sammanflätad med vår utställningshistoria genom att konstnärerna har möjlighet att producera nya verk, men det köps även in verk utanför vårt program.

Samlingen innefattar allt ifrån målningar, fotografier, teckningar, film, performance, videoverk och rumsliga installationer med hundratals delar. Den är allt annat än dammig och gör mitt jobb som registrator otroligt spännande. Genom sin mångfald och fokus på internationell samtidskonst är samlingen en av Europas viktigaste.

bild[13]

Utställningar är det bästa sättet för att aktivera en samling. Det tillåter nya tolkningar och ger möjlighet att nå nya besökare. Sedan några år tillbaka presenterar vi utställningar med verk från samlingen varje år. Det ger intendenterna möjlighet att utforska samlingen och sätta ihop verk i nya konstellationer. Som till exempel just nu när ett av de allra först inköpta verken ”The First Dance of Trees” av John Chamberlain visas tillsammans med några av de nyaste tillskotten i utställningen ”Something Turned Into a Thing”.

Våra verk syns inte enbart på Magasin 3, utan vi har även en aktiv utlåningsverksamhet. Intressanta fakta: bara de senaste 12 månaderna har vi lånat verk till muséer i tio olika länder: Korea, Frankrike, Israel, Brasilien, Danmark… osv och fem svenska institutioner från norr till söder. Vi tycker att det är viktigt att bidra till program på andra institutioner och därmed stödja konstnärerna och deras arbete. Att visa ett verk gör det levande!

Burden_mexican LOWAktuellt: Matts Leiderstams ”Grand Tour” är på väg till Museo Tamayo i Mexico.
September: Chris Burden’s ”Mexican Bridge” till New Museum, New York.
/Bronwyn Griffith
Registrator/Assisterande intendent (forskning samlingen) på Magasin 3 som är ett av tre nominerade till Årets museum 2013

På fredag skriver Richard Julin om våra relationer med konstnärer och hur de leder fram till de utställningar vi gör.