Jag sitter mitt i världsarvet och ser ut över St Clemensruinen. Den är väldigt grå, hösthimlen enormt blå. I New York har just MoMa, The Frick Collection och New Museum blivit uppmärksammande i samband med uppmaningen ”Occupy museums” som riktades mot dem. På twitter, i bloggar och nyhetsartiklar diskuteras mest om det var en välriktad aktion för att uppmärksamma kapitalism, kulturelitism, exludering och museernas förhållningssätt till samtidens maktrelationer och resursfördelning.

Tenement museum, i samma New York, kommunicerar aktivt kring både Occupy Wall Street och immigranters vardag i dagens USA.

StafettbloggMitt besök på Tenement museum tidigare i år har stor potential att vinna min personliga utmärkelse ”årets museibesök/utställningsupplevelse”. Som besökare till museet behöver du delta i en guidad tur för att röra dig i byggnaden. Jag deltog i programmet The Confino Family Living History Program och fick i roll av nyanländ, rysk, judisk immigrant besöka Victoria Confino som 1916 bodde i det som idag är en museibyggnad. Vi hade möjlighet att ställa frågor till henne och lära oss mycket av det som man behöver veta när man anländer till ett nytt land efter (och under) stora umbäranden. Jag blev djupt berörd och samtidigt professionellt mycket imponerad. Ni som varit där vet säkert vad jag talar om. Det varma bemötandet, seriositeten, professionaliteten, angelägenheten, helhetsupplevelsen. Jag uppskattar också kreativiteten i programläggningen liksom den strukturella enkelheten och samtidigt stora komplexiteten i upplevelsen samt samspelet mellan museipersonal och besökare. Det var också mycket berörande att ta del av det stora engagemanget hos mina medbesökare.

Riksutställningar har i uppdrag att i samverkan med andra främja utveckling inom utställningsområdet. Jag tänker att det innebär att både vi på Riksutställningar och de vi samverkar med behöver se många utställningar för att kunna bedöma vad som är prioriterade utvecklingsområden den närmaste tiden.

Jag har utmanat mig själv att se en utställning i veckan (vernissager räknas ej) för att säkerställa att jag själv ser så många jag kan. Jag har hunnit med en del både kulturhistoriska och konstinriktade utställningar i Visby, Stockholm, Malmö, Köpenhamn och även Chania de senaste veckorna. Nästa vecka satsar jag på att se utställningar i Gävle när jag är där för att moderera och arrangera seminariet Konsten on-line på länsmuseet.

Jag skulle tycka mycket om att dela utmaningen ”Se en utställning i veckan” med fler för att skapa en gynnsam plattform för utveckling av utställningsområdet. Vill du dela den med mig?

/Louise Andersson, rådgivare med inriktning på kulturpolitik och samtidskonst, Riksutställningar. Twitter: lucyoffcourse