Utställningen En sagolik skola visas under nästan tre års tid med själva jubileumsåret 2017. Intresset har varit mycket stort. Tack vare bredden hos våra samarbetspartners har projektet kunnat påverka och spridas på många fler sätt än enbart genom vandringsutställningen. Hur har då ringarna på vattnet sett ut?

Genom En sagolik skola på webben har vi kunnat nå långt utanför utställningsorterna och nomineringen till Publishingpriset var ett glädjande kvitto! Här dyker man ner i ett roligt lärande med tester, omröstningar och godbitar ur vårt stora material. Man hittar också inslag från sociala medier och berättelserna om folkskolan som visades på de svenska frukostbordens mjölk- och filpaket under våren.

bild1_panelsamtal_akb_web
Politikersamtal på Waldemarsudde om lärarrollen.

På Waldemarsudde hölls politikerdebatt med bl.a. Anna Kinberg Batra (M) och gymnasieminister Anna Ekström och en stor fortbildningsdag om bildämnet lockade hundratals lärare från hela landet. Föreläsningar med bl.a. författaren Ulf Stark, konstvetaren Anne Banér mfl har varit värdefulla inslag både i Stockholm, Kalmar och Kristianstad. Familjedagar, skolvisningar och en särskild visning för kungaparet är några axplock ur arrangemangen. En historisk modevisning i Kalmar samt ett specialinrett visningsklassrum med skolteater i Kristianstad är exempel på en kreativ, lokal dimension. Böcker, utställningsmagasin och affischer har producerats.

bild2_fortbildningsdag_web
Bildlärare i färd med att bildanalys på fortbildningsdagen på Waldemarsudde.

Det mediala genomslaget har varit stort med många artiklar, inslag i SVT, Kulturnytt, poddar, radio och debattartiklar. I Dagens Nyheters stora helgkryss kunde man ägna sig helt åt Folkskolan och SETT- och Bokmässan bjöd på seminarier om En sagolik skola.

De lokala skolmuseerna och hembygdsföreningarna har öppnat sina kulturskatter, Lärarförbundet har bidragit på många sätt och regionmuseerna har kopplat ihop oss alla.

Tillsammans har vi satt skolan i ett större sammanhang och visat styrkan och påverkansmöjligheterna i ett brett samarbete. Med stor glädje kan vi konstatera att det blev än mer lyckosamt än vi vågade hoppas!

Eva-Lis Sirén
Ordförande Lärarstiftelsen

Vad kan vi lära av historien – en sagolik skola, då och nu. Scensamtal på 2017 års bokmässa mellan Sara Backman Prytz, Karin Berg och Eva-Lis Sirén.
Länk till scensamtal på årets Bokmässa (öppnas i nytt fönster)

Eva-Lis blogginlägg 1
Eva-Lis blogginlägg 2