Jag har ibland liknat Armémuseum vid en pall med fyra ben. Alla museer har minst tre ben - samla, forska och berätta. Vårt fjärde ben är utmaningen. Samla, forska, berätta och utmana. Att bli nominerade till årets museum är ett kvitto på att vi lyckats använda även det fjärde benet

Behövs ett fjärde ben? Gör det oss stadigare? Blir vi stadiga av att vara modiga? Ja, jag tror det. Det finns så många armémuseer världen över som är jättetråkiga – inte direkt de platser där nymodigheter i pedagogik och utställningsdesign frodas.

Den ständiga frågan i mitt huvud handlar om – hur snyggt och trevligt och alert ett Armémuseum kan vara? En besökare från en krigshärjad del av jordklotet som nyligen besökte oss tyckte att utställningarna var för ”trevliga”. Har vi helt enkelt förpackat kriget som en modern museal utställning där huvudsyftet blivit detsamma som på alla kulturinstitutioner - att ha en trevlig stund tillsammans?

Malin 8 år sa till mig att ”det här museet handlar om känslor”.

Det är just känslan av krig som Armémuseer världen över inte lyckas förmedla, fokus är på tekniska fakta, hur den militära organisationen ser ut, hur många och viken typ av vapen som använts, hur uniformer sett ut och hur kartor ritats om.

Sönderblåsta flaggorAlla vill ha ett normalt liv och slippa den känsla av skräck som är konstant närvarande i alla krig. Men känslan omvandlas mestadels till råa fakta – antagligen för att göra utställningar uthärdliga. Så talar också militära ledare, varför krigen lätt blir till statistik som kan redovisas i tabeller och liknande översikter. Min önskan är att museerna kan utmana den typen av berättande. För att lyckas behöver vi använda alla tänkbara uttrycksmedel som konst, poesi, musik och nya experimentella uttrycksmedel. I förra veckan blev vi omnämnda i riksdagen. Lyssna här>>>

Idag är det tisdag efter påsk. Verkligheten för mig handlar om städupphandling, vänföreningens årsmöte ikväll och flaggor som har blåst sönder.

 

//Eva-Sofi Ernstell, museichef Armémuseum

 

nominerad2016_logoArmémuseum är ett av tre museer som är nominerad till Årets museum 2016. Fram till Museernas vårmöte i Linköping och Norrköping den 19-21 april då vinnaren koras kommer representanter från de nominerade museerna att stafettblogga här på Riksförbundet Sveriges museers webbplats.