Fredrik Bergman: Kan man rucka på ett redan etablerat museum?
2012-02-29
Föreningen Macken samarbetar med Kulturparken Småland kring verksamheten i Utvandrarnas hus i Växjö.
Utvandrarnas hus i Växjö är ett museum uppbyggt kring den svenska amerikaemigrationen. Museet är uppfört i svallvågorna efter Vilhelm Mobergs storslagna utvandrarserie, av biblioteken utsedd till 1900-talets svenska roman.
Men i vår tid har besöksantalet svajat. Förr var det vanligt att amerikaner åkte till Sverige för att hälsa på släktingar, söka sina rötter, gå på Utvandrarnas hus i Växjö. Men generationerna byggs på och detta ursprungliga mål är inte längre så självklart.
Dessutom är det konstigt, när invandrargrupper besöker Utvandrarnas hus har de länge uttalat att detta känner jag igen. Det här är inte bara historia. Det här är nuet. ”Mina kompisar skriver också hem och berättar om ett mycket bättre Sverige än det verkliga. De vill inte tala om för släkten att de lever på ekonomiskt bistånd.”
Historien går igen. Och i så fall, borde inte dåtid och nutid kopplas samman? Men när historia översätts till nuet, blir det plötsligt politik, och i samma stund ett laddat museum.
Många invandrare har genom åren menat att Utvandrarnas hus borde byta namn till In- och utvandrarnas hus. Eller kanske till Migranternas hus.
Med allt detta i bagaget, gick vi från föreningen Macken upp till Utvandrarnas hus och presenterade en idé om en restaurang - ”Hela världens restaurang”, en restaurang med mat och personal från Hela världen, ett möte kring just mat. Idén togs väl emot. Men det var först när museet ett par år senare fick en ny och dynamisk ledning som vi bjöds in att förverkliga idén.
Det har känts fantastiskt roligt att få vara med i en process där man nu skapar ett nytt och levande museum kring så viktiga ting som invandring och kulturmöten. För att förverkliga visionerna har museet också välkomnat den allsidiga orkestern Musica Vitae, bestående av musiker från många länder. Musica Vitae har nu lokal på museet, både för repetitioner och konserter.
Visionen med Musica Vitae och Hela världens restaurang eller som vi numera kallar det – Kafé Kuska – i samma hus, blir att bygga en mötesplats och ett museum för olika sinnen. I Föreningen Macken har vi länge arbetat med SFI-undervisning. Vi känner många invandrade växjöbor som är duktiga på att laga mat, och som kan bjudas in som gästkockar. Vi känner också invandrare som gör spännande hantverk, vilket har visats upp på museets utemarknader och vi har god kontakt med stadens invandrarföreningar. Genom Föreningen Macken och Kafé Kuska kan museet på ett enkelt sätt välkomna hela världen.
Man kan exempelvis ha en utställning om chileinvandringen, parad med chilensk mat, chilensk musik av Musica Vitae samt kanske med försäljning av chilenska varor, eller debattkväll om Chiles framtid av och med chilenare i Växjö.
När det snart blir en utställning om kolonilotter och odlingar, kan föreningen Macken lätt mobilisera odlare i Växjö som på sina lotter odlar helt andra pumpor och vitlökar än vad man traditionellt är van vid i Sverige.
Maten på Kafé Kuska blir, hoppas vi, ett uttryck för identitet, minne och tillhörighet. Det är det man tar med sig när man flyttar till ett annat land. Vi berättar så att andra vet vilka vi är med våra smaker och dofter. Vi delar, vi möts och så uppstår en ny verklighet. Kuska betyder just möte på aztekernas indianspråk. Det är omkring maten vi samlas och möts.
Då många invandrare önskar komma igång med eget företagande har Utvandrarnas hus också öppnats för en inkubatormarknad för nya affärsidéer. Vi kallar den ”Hela världens torg”. Denna hålls en gång i månaden, och har redan blivit ett spännande inslag för dem som tycker att svenska städer är andefattiga, samma H&M, samma Mc Donalds i stad efter stad.
Sakta börjar Växjös invandrare mer och mer se huset som sitt.
Samtidigt finns utställningen om amerikaemigrationen kvar i huset, nuet länkas till historien.Och jag tror att detta är precis vad museiledningen ville uppnå. Ett museum om kulturmöten, om in- och utvandring som till stor del hämtar energi och stimuleras av Växjös egna invandrare.
Mycket arbete återstår innan det nya upplägget helt har satt sig. Men kursen ligger klar och den pekar framåt.
Från föreningen Macken är vi väldigt glada över att få vara med på denna resa.
/Fredrik Bergman
Verksamhetsutvecklare i föreningen Macken i Växjö. Fredrik fick 2010 priset Årets entreprenör i Sverige.