Genom European Museum Forum och tävlingen ”European Museum of the Year Award” ges möjlighet att enkelt och effektivt ta del av det nyaste och senaste i Europas differentierade museivärld. Alla museer som är nominerade i tävlingen är nya eller nyrenoverade under de senaste två åren. Men det är också en chans att få ta del av inspirerande berättelser om museer som man annars inte skulle ha haft en aning om. Någon som hade koll på Museum of Broken Relationships i Zagreb, eller House of Elsewhere i Yverdon-les-Bains i Schweiz?

StafettbloggMuseum of Broken Relationships började som en utställning dit människor uppmanades att ta med sig sina egna föremål som minner om brustna eller förlorade relationer. Nu har utställningen, som vandrat i flera världsdelar, på begäran av publiken fått en permanent plats i Zagreb. Varje föremål har sin story, och är enkelt och effektivt exponerat. Ett museum som verkligen berör, där de personliga berättelserna tillsammans bildar en större berättelse om samhället; sociala förutsättningar, politiska händelser, ekonomi och – förstås – känslor.

House of Elsewhere, eller Museum d’Ailleurs (tänk vilket vackert namn på ett museum!) är ett museum för berättelserna om utopier, science fiction och ”extra ordinary journeys”. Genom en donation fick man tillgång till en stor samling av material relaterat till science fictions fadersfigur Jules Verne, vilket blev en anledning till att bygga ut och utveckla museet som funnits sedan 1976. Samlingarna utgörs av över 80 000 föremål, böcker, affischer, leksaker, filmer m m, där de äldsta är från 1500-talet. Föreställningarna om framtiden berättar alltid mycket om det samhälle som de tillkommit i, och utgörs av en fascinerande mix av populär kultur och vetenskaplig kunskap.

De tävlande museerna kommer från Irland i väster till Azerbadjan i öster, från Finland i norr till Cypern i söder, och varierar i allt från innehåll, storlek, finansieringsformer och kreativa idéer. Jag tycker att det är fascinerande att få ta del av detta breda spektrum, och få impulser, idéer och personliga kontakter med människor från hela Europa. Inte bara från Sverige, Norden eller England – som det är så lätt att reducera sin omvärldsbevakning till.

På lördag kväll vet vi vem som vinner – vilket museum som juryn utsett till ”European Museum of the Year”. Jag bloggar igen då!

//Helena Westin, chef Polismuseet och kassör i Riksförbundet Sveriges museer