StafettbloggVad sägs om detta på Jamtli; höga palmer, en scen med glitter- och glamourrekvisita,700 kvadratmeter rosa gummiasfalt med lika rosa elefanter. 2 meter höga bokstäver, siffror, djur och en lattjolajban låda med specialeffekter?
Ja, var går egentligen gränsen för vad man får göra i den nya 70-talsmiljön i allmänhet och i synnerhet i den ny upplevelseparken på temat "Fem myror är fler än fyra elefanter" Själv känner jag mig kraftigt ohämmad i frågan men samtidigt inser jag att det finns en mängd hänsynstaganden. Det är klart att en rosa elefant och lyktstolpshöga palmer kommer att påverka upplevelsen av ditt besök på Jamtli.
Tidigare har vi haft en föreläsare som menade att kvalitet är en överenskommelse mellan Jamtli och våra besökare. Hur ser överenskommelsen ut i det här fallet. Vad uppfattar besökaren som god kvalitet i mötet med de rosa elefanterna.
Kommer Överhogdalsbonaden att klara mötet med Igelkotten Ivar?

-Hur många giraffer ska vi ha? Är nio för många?

-Elefanten kan ju spruta vattnet helt random – funkar det förresten…? Är vatten indraget?

-Vi ska väl inte bränna myrorna direkt – man måste väl komma in först! Hur då – genom TV-rutan?

-En självgående lattjo-lajban behövs också.

-Vi tar fyra apor och en struts som nummer fem. Finns det strutsar i fem myror?

-Girafferna måste ju byta om innan de duschar... ska det vara i badhytten?

namnlos4Vi har haft produktionsmöte i ”Fem myror-gruppen”. I Jamtlis 1970-tals område, som ska invigas 2012, ska det ingå en lek-och-lär park inspirerad av kult-klassikern ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Det första programmet sändes 1973 och syftet var att visa hur roligt det är med siffror och bokstäver.
Men hur ”översätter” man då ett TV-program, som existerar i någon sorts nostalgiskt kollektivt minne, till en tredimensionell, superkul aktivitetspark? Ja, det är just själva utmaningen!
Varje utställningsproduktion är en process från idéstadium till premiär när publiken kliver in. I den processen finns ett läge som man skulle kunna kalla ”utopi möter verklighet”. Det är ungefär där vi är nu. Allt ligger på bordet. Alla fantasifulla idéer kring form, funktion, färg, material, teknik och pedagogik granskas utifrån frågan –Hur får vi till detta - går det?
Och visst ska det gå! Nio giraffer är inget problem… Elva kanske. Men nio – nema problema. Det kommer att bli glammigt, glittrigt, lärorikt och helt enkelt underbart!!

//Henrik Zipsane, landsantikvarie och chef vid Jamtli, Östersund