Ingen mjukstart på veckan igår, trots att det var måndag då museets utställningar hålls stängda. Vi hade besök av Folkrörelsearkivet i Västerbotten som förlade sin personaldag till Skogsmuseet och Gammplatsen – det område som vi befinner oss på sedan 1981, då museet bildades. Gammplatsen är Lyckseles vagga och något av Skansen eller Jamtli, om man så vill.

Genom åren har vi haft stor nytta av Folkrörelsearkivet och dess hjälpsamma personal, framför allt vad gäller flottning. Där finns nämligen allt material – en guldgruva – som de nedlagda flottningsföreningarna lämnat efter sig. Gammplatsen ligger på en halvö i Umeälven, där flottning pågick en bit inpå 1980-talet. Från Skogsmuseets stora panoramafönster i konferenslokalen syns inga dansande timmerstockar i älven, men väl utslagna björkar längs stranden – äntligen!

I vår strävan att uppnå status som skogligt ansvarsmuseum i Sverige hade vi också nöjet att hälsa landstingsrådet Robert Winroth (mp) välkommen igår. Han inspirerade oss framför allt i tankegångar som rör forskning och utbildning, användbara för oss som senare i veckan påbörjar jobbet med en stor EU-ansökan. Här kommer vi också att luta oss mot Framtidsdokumentet som sporre och för att navigera åt rätt håll. Tack till er alla i museisverige som arbetat med det!

DSC_0734

Denna småkalla mulna måndag anlände även en spännande donation från Sveaskog på trailer från Örnsköldsvik: Klockan 16.23 rullade elhybridskotaren Elforest F15 in genom stora porten till utställningen Maskinepoken. Det är vårt senaste museiföremål att visa, registrera och fotografera, dock inte i det 12 kvadratmeter lilla rum som museets databaskille Jocke jobbar i…

Och medan allt detta pågick skrev museets skogliga forskare Anna-Maria Rautio på en vetenskaplig artikel om ”People and pines 1555-1910” (tillsammans med andra forskare) och museets antikvarie med samiskt ansvar, Mikael Jakobsson, träffade SFI-elever. Samtidigt som förberedelserna fortskred inför en stor skogsmässa. Mer om den på fredag när vi är på plats i monter 4029 i skogarna söder om Umeå. Skogsarbetaren är nu resklar!

 

//Iréne Gustafson, Skogsmuseet Lycksele

 

Iréne Gustafson är kulturvetare och vice vd på Skogsmuseet. Hon vill se mer om skogens alla värden i det svenska museilandskapet.